Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Devaterčata se nenarodila poprvé: Kolikrát už se to stalo v minulosti? I v Česku máme vícerčata

(ilustrační foto)
Zdroj: Profimedia
ZÁZRAK

Něco neuvěřitelného se stalo v úterý v Maroku. Pětadvacetiletá žena Halima Cisse z Mali porodila devět dětí. Do severoafrického Maroka se přesunula kvůli lepší lékařské péči poté, co jí lékaři na ultrazvuku odhalili sedm dětí. Dvě ale přehlédli... Nakonec má pět děvčat a čtyři chlapce. A není to poprvé, co se narodilo devět dětí.

Když bylo zjištěno, že mladá Halima čeká devět dětí, okamžitě to vyvolalo senzaci, díky které se žena mohla přesunout z chudé části země do Maroka, kde se jí dostalo násobně lepší péče.

Devaterčata přišla na svět císařským řezem. „Matce i dětem se zatím daří dobře,“ uvedla pro agenturu AFP malijská ministryně zdravotnictví Fanta Siby.

A není to poprvé, co se takový zázrak stal. V minulosti se to stalo ve dvou zdokumentovaných případech, jenomže ani v jednom všech devět dětí nepřežilo více než několik dní. Roku 1971 porodila devět dětí Australanka Geraldine Brodrick pět chlapců a čtyři dívky. Dva z chlapců se bohužel narodili mrtví a poslední ze všech dětí zemřelo jen šest dní po porodu. Devět dětí se narodilo také v roce 1999 Zurině Mat Saad z Malajsie. Děti však nepřežily více než šest hodin...

V České republice jsou rekordem paterčata, která se narodila 2. června 2013 v pražské podolské nemocnici. Třiadvacetiletá matka porodila čtyři kluky a jednu holku, všechny děti jsou v pořádku a zdravé.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy