Hlavní obsah

Pospíšila sesadili z čela zastupitelů Spojených sil pro Prahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Pospíšil byl v pátek odvolán z pozice šéfa zastupitelů klubu Spojené síly pro Prahu. Novinkám to potvrdil on sám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf koaličních Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) se s náměstkem primátora Petrem Hlaváčkem (za TOP 09) chystá příští týden na místo vypravit, aby problematiku záchodků prozkoumal.

Článek

„Byl jsem odvolaný o jeden hlas v tajné volbě. Nejsem zhrzený. Plně to respektuji jako rozhodnutí svých kolegů. Samozřejmě mě to lidsky mrzí, protože jsem Spojené síly pro Prahu spolu s Hanou Marvanovou vytvářel,“ řekl Novinkám těsně po hlasování v klubu v momentě, kdy schůze nadále probíhala.

„Holt nebudu předseda klubu, a tak se nebudu účastnit koaličních jednání a schůze s primátorem (Zdeněk Hřib za Piráty). Respektuji to, ale nejsem ten, kdo by utíkal z boje, nejsem uražený,“ doplnil.

Chtělo by to rekonstrukci vlády. Opozice nemá tah na branku, tvrdí Kalousek

Domácí

Pospíšil v současnosti působí také jako europoslanec za TOP 09. V roce 2018 byl lídrem kandidátky Spojené síly pro Prahu (TOP 09, Starostové, KDU-ČSL, LES a Demokraté Jana Kasla) ve volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy, koalice skončila na čtvrtém místě se ziskem 16,29 procenta hlasu a ziskem 13 mandátů a vytvořila pražskou koalici s Piráty a hnutím Praha sobě.

„Praní špinavého prádla“

Pokud jde o důvody, odmítá, že by neplnil své úkoly jako předseda klubu, jak mu někteří dlouhodobě vyčítali. „To jsem považoval za zástupné. Pokud se podíváte na moji účast na zastupitelstvech či koaličních jednáních, vždy jsem všude byl. Považuji to za politický boj. A dále to rozebírat nechci, nikoli protože bych neměl argumenty, nýbrž proto, že nechci poškozovat TOP 09 před volbami,“ uvedl.

Na dotaz nicméně doplnil, že má za to, že se má „prát špinavé prádlo“ doma. „Je to stranický boj ze strany některých mých kolegů. Blíží se další primárky do komunálu a tak dále,“ řekl Pospíšil.

Zároveň prozradil, že na základě pátečního jednání byl svolán také předčasný krajský směn TOP 09, který proběhne v polovině června a na němž by se měla celá záležitost dále rozebírat.

Sněmovní volby Prahu ovlivní, může za to Babišova kampaň, míní Hřib

Domácí

Z vyjádření navíc vyplývalo, že jeho zájem o pražskou politiku trvá. „Nebudu jako jiní politici, kteří zhrzeně odcházeli, bouchali dveřmi a přestávali pracovat. Vážím si silného mandátu, který jsem od Pražanů dostal v komunálních volbách, a budu dělat všechno pro to, abych ho dále naplňoval,“ dodal Pospíšil.

Náhrada Richterem

Novým předsedou klubu byl zvolen šéf magistrátního výboru pro dopravu a někdejší starosta Prahy 5 Pavel Richter. Pro jeho zvolení hlasovala těsná nadpoloviční většina sedmi členů klubu.

Podle Richtera je klíčové, aby vládnoucí koalice Spojených sil, Pirátů a Prahy sobě fungovala bez problémů. "Budu se snažit, abychom byli pro naše partnery v koalici, opozici i v městských částech předvídatelní a empatičtí k jejich problémům a potřebám," uvedl Richter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám