Investoři na online platformě Bondster.cz v dubnu proinvestovali stejně jako před koronavirem

Investování do půjček je v posledních letech na prudkém celosvětovém vzestupu. I díky tomu, že může investovat v podstatě každý z pohodlí domova na svém vlastním počítači. Během loňského propuknutí pandemie koronaviru však podobně jako ostatní ekonomická odvětví zaznamenaly i tyto investice výrazný pokles. Zájem však aktuálně opět stoupá a v dubnu drobní investoři na české online platformě Bondster.cz proinvestovali 89,4 milionu korun, což už je na stejné úrovni jako před koronavirem.

Česká investiční online platforma Bondster.cz, která vznikla v roce 2017, během prvních dvou let získala důvěru přes 6 tisíc drobných investorů, kteří na ní celkem proinvestovali 392 milionů korun. Před rokem ji využívalo již více než 9 tisíc investorů, s proinvestovanou 1,1 miliardy a na přelomu dubna a května 2021 platforma přesáhla celkový počet 12 tisíc investorů s proinvestovanou částkou více než 1,6 miliardy korun.

Výše investic je na úrovni jako před pandemií

Vlivem pandemie na platformě Bondster.cz investoři snížili proinvestované objemy o 85 % – částka klesla z 86,5 milionu korun (únor 2020) a 76,3 milionu (březen 2020) na 13 milionů (duben 2020). Od té doby se nicméně aktivita investorů kontinuálně zvyšovala a o rok později, v dubnu 2021, už investoři na platformě proinvestovali více než 89,4 milionu korun, čímž se bezpečně dostali na stejnou úroveň jako před pandemií.

„Koronakrize představuje největší ekonomickou krizi od druhé světové války a pro P2P trh znamenala první a zároveň pořádnou zatěžkávací zkoušku. Několik investičních platforem krizi nezvládlo, a to zvláště první vlnu pandemie, která pro všechny představovala blesk z čistého nebe. Několik z nich proto přestalo fungovat,“ uvádí Pavel Klema, generální ředitel Bondsteru, podle něhož se tak trh pročistil a zůstaly jen platformy postavené na stabilních základech.

Bondster dvojkou v Evropě

Česká platforma Bondster.cz si aktuálně vede velmi dobře i v mezinárodním srovnání. Například ve srovnání výnosnosti více než stovky monitorovaných platforem v březnu 2021, které provádí portál TodoCrowdlending.com, dosáhla česká platforma s výnosem 14,9 % u eurových investic celkového druhého místa.

Klíčová výnosnost

Ziskovost z investování je u investorů vedle bezpečnosti hlavním kritériem pro rozhodnutí, zda budou na dané online platformě investovat. Průměrné roční zhodnocení se na platformě Bondster.cz oproti loňskému roku zvýšilo ze 7,2 % na aktuálních 7,8 % u investic v českých korunách. Na Bondster.cz se ale dá investovat i v eurech, kde se průměrné roční zhodnocení od března 2020 zvedlo z 12,5 % na současných 14,9 %.

Kontakt pro média:

Michal Rázga

PR Specialist

Bondster.cz

E-mail: razga@bondster.cz

Klíčová slova

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Finance, ekonomika

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.