Lahodné kaše pro kojence – kdy s nimi začít a jak je připravit?

Pohádku mládí si pamatuje asi úplně každý. A každý ji miloval. Jenže klasickou krupicovou kaši nelze podávat úplně malinkým dětem, jelikož zažívání dětí několik měsíců starých není ještě na to připraveno. Krupice, kravské mléko a bílý cukr je dost silné kafe i pro dospělého, natož pro bříško děťátka. Jen si vzpomeňte na malého Matýska, z filmu S tebou mě baví svět, jak proplakal půlku noci poté, co mu jeho emancipovaný otec dal kaši, že v ní lžíce stála. Takovým chybám se rozhodně vyhněte.

Přesto existují kaše pro kojence, které lze podávat od ukončeného 4 měsíce. Tyto kaše obsahují navíc vitamíny i minerální látky, a tak přirozeně přispívají ke zdravému růstu dítěte a spokojenému bříšku. Kaše nemilují jen kojenci, ale i dospělí lidé – samozřejmě, že nejedí kaše pro kojence, dělají si své. Nicméně pravdou zůstává, že zasytí, dodají tělu důležité živiny a opravdu chutnají. I malinkým dětem lze podávat kaše mléčné, nemléčné, s cereáliemi a různými příchutěmi. Od banánové, vanilkové, přes medovou po skořicovou.

Kdy začít s kašemi?

Pokud lékař neurčí jinak lze kojencům kaši podávat většinou od ukončeného 4 měsíce. Dokonce se to doporučuje kvůli snížení rizika vzniku celiakie a cukrovky 1. typu. Čím déle maminky otálejí se zařazením těchto potravin do jídelníčku dítěte, tím větší pravděpodobnost pozdějšího vzniku různých alergií. Začínat se má však pozvolna.

Stačí jedna lžička 3 x týdně. Po domácku vyrobené kaše se mají v plné dávce podávat až od 7-8 měsíce. Proto jsou u tak malinkých dětí zatím vhodnější kaše speciálně určené od 4 měsíce. Takovým příkladem mohou být kaše Sunárek. O vhodnosti doma připravených kaší (rýže, ovesné vločky) se poraďte s lékařem. Kaši zatím podávejte pouze jednou za den. Také není pravdou, že kaše by se měla podávat zásadně na noc, protože dítě zasytí, a to pak bude lépe spát. Přimícháte-li do kaše třeba banán (sacharidy) = energie, tudíž dítě může být neklidné. S těmito experimenty proto opatrně. Hodně dětí se v období od 4 do 7 měsíce v noci budí ne proto, že mají hlad, ale proto, že jejich spánek není již tak tvrdý a hutnou (sytou) kaší to nevyřešíte.

Jak dítěti kaši připravit?

Rozhodně se nesnažte kaši přisladit cukrem v domněnce, že hodně přislazená kaše bude dítěti více chutnat. Pokud dítě kaši odmítá, zkuste jinou příchuť, případně do ní zamíchat rozmačkaný banán, jablíčkové pyré – pokud nejde o noční krmení. Jestliže i tak dítko kaši odmítá, nenuťte jej a ještě pár dnů počkejte a zkuste to znovu. Dítě nemusí mít jen „svůj den“ neznamená to, že mu kaše nechutná.

Jakmile zjistíte, že nastal čas pro pravidelné večeře, můžete vybírat z nepřeberného množství instantních kaší. Stačí suchou směs zalít převařenou vodou a máte připraveno. Ale která je ta vhodná? Je vhodné řídit se pokyny na obalu, kde se uvádí ukončený měsíc věku a rozhodně se obloukem vyhněte výrobkům, kde je obsažen řepný cukr či čokoláda – nevhodné složky pro tak malé dítě. Mléčnou či nemléčnou? Pokud v rodině nemáte alergickou anamnézu a dítko s mlékem nemá problémy, můžete začít s mléčnými kašemi. Existují i mléčné kaše pro alergické děti, kde je obsažen o hypoalergenní mléko.

Jak dítěti kaši podávat?

Maminky často dělají chybu, že kaši podávají dítěti ze savičky. Usnadní to sice krmení, ušetří čas, ale kazí to techniku kojení. Kaše pro kojence je lépe podávat lžičkou. Když se dítě naučí polykat jídlo ze lžičky, je to signál jeho připravenosti na další příkrmy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Barvení vlasů v těhotenství

Jak pečovat o plyšové hračky?