Jablonec nad Nisou: Seniorská obálka má nově i mini formát do peněženky

07.05.2021 17:00

Projekt seniorské obálky vznikl v roce 2018 na základě projektu Ministerstva práce a sociálních věcí Senioři v krajích společně s Jihomoravským krajem, tamní zdravotnickou záchrannou službou a dalšími složkami IZS. V roce 2019 se de něj zapojil také Jablonec nad Nisou. Letošní novinkou je Seniorská obálka MINI, kterou má senior při sobě stále v peněžence.

Jablonec nad Nisou: Seniorská obálka má nově i mini formát do peněženky
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Seniorská obálka je tiskopis ICE – In Case of Emergency, což se dá přeložit jako „v naléhavé pomoci.“ „Jedná se o kartu, kterou senioři nebo jejich příbuzní či lékař vyplní. Uvedou tam údaje o alergiích, nemocech, lécích a kontakty na blízké osoby a praktického lékaře,“ vysvětluje vedoucí sociálních věcí a zdravotnictví Martina Rosenbergová a dodává, že obálka slouží pro potřeby složek Integrovaného záchranného systému (IZS), pokud zasahují v domácnosti seniora. „Tiskopis se po vyplnění složí do tvaru obálky a umístí na viditelném místě v bytě. Ideálně na dveře lednice nebo na vnitřní stranu vchodových dveří,“ upřesňuje Rosenbergová.

Podle náměstka pro oblast sociální Davida Mánka se Jablonec k projektu seniorské obálky připojil už v roce 2019. „Uvědomujeme si, že naše populace stárne a musíme na to patřičně reagovat,“ řekl v roce 2019 Mánek při zavádění obálky do praxe. Seniorská obálka pomáhá složkám IZS rychle se rozhodnout, když je senior v nebezpečí života.

Tři roky existence Seniorské obálky prověřily její důležitost. Zpětná vazba na verzi obálky na lednici pak dala vzniknout verzi cestovní neboli Seniorské obálce MINI, která je obdobou velké seniorské obálky, jen se složí jako knížka do malého formátu. „Záleží na majiteli karty, které údaje vyplní. Platí však, že červeně označené kolonky je třeba vyplnit vždy, protože jsou nejdůležitější. Pak je třeba myslet na to, aby se údaje v obálce vždy aktualizovaly,“ připomíná náměstek Mánek.

Seniorské obálky jsou k dispozici v radničním infocentru, na jablonecké pobočce Českého červeného kříže, v nemocnici a v dalších městských organizacích. Obálka společně s pokyny k vyplnění je také ke stažení na webu města Seniorská obálka - I.C.E. karta.

Více informací najdete ZDE. Informační (animované) video k seniorské obálce najdete ZDE a video pro sluchově postižené osoby zase ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…