Vůdce Nočních vlků Alexander Zaldostanov zvaný Chirurg zachycen na fotografii v Doněcku, 9. května 2017. Foto: Adam Hájek / iDNES.cz / Profimedia

Češi a Slováci jedou v koloně Nočních vlků poklonit se do Moskvy, na Rudé náměstí

Napsal/a Vojtěch Berger 8. května 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Už podruhé z pompézní celoevropské „Jízdy vítězství“ motorkářů z klubu Noční vlci na trase Rusko-Berlín udělal covid spíš sérii menších oddělených regionálních akcí. Českým či slovenským příznivcům kontroverzního klubu s vazbou na Kreml to ale nezabránilo vydat se naopak na východ. Zítra mají v plánu pietu na Rudém náměstí v Moskvě – přesto, že česko-ruské vztahy klesly na bod mrazu kvůli podílu agentů tajné služby GRU na explozích ve Vrběticích.

O Jozefu Hambálkovi bylo naposledy v médiích slyšet před rokem. Tehdy se „prezident evropské pobočky“ motorkářského klubu Noční vlci vydal na jednání zastupitelstva v západoslovenském městečku Dolná Krupá, aby získal souhlas pro svůj plán.

Hambálek vlastní v Dolní Krupé areál budov a pozemků, na kterém v minulosti parkovala těžká vojenská technika a trénink tam absolvovala i paramilitární skupina Slovenští branci.

Právě v Hambálkově areálu se v roce 2018 slavnostně otevírala evropská kancelář Nočních vlků. Byli u toho i zástupci ruské ambasády a média z celého světa následně rozebírala, jak Kreml šíří svůj vliv přes základnu motorkářů na Slovensku. Na fotkách z prohlídky areálu je vidět vojenská kamufláž budov a žiletkový drát na plotě. Podnikatel dostal poté kvůli areálu dvě vysoké pokuty.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


Loni v červnu šel Josef Hambálek zastupitele osobně přesvědčit, aby změnili obecní územní plán. Tvrdil, že chce v budovách a okolí zřídit „eventově-zábavní středisko pro rodiny, kontaktní ZOO, odpočinkovou zónu se saunami či prostor pro výstavy vojenské a zemědělské historické techniky v muzeálním provedení“.

Souhlas dostal, musel ale čelit otázkám právě na své aktivity v kontroverzním motorkářském klubu, jehož mateřská organizace v Rusku má blízko k Vladimiru Putinovi.

„Nikdy jsem neřekl, že objekt je vytvořený pro Noční vlky. Já sám jsem Noční vlk a vlastník objektu. Noční vlci to nevlastní, já jsem jediný vlastník,“ řekl zastupitelům před rokem Hambálek a ti mu dali pro jeho plány jednohlasně zelenou.

Žádná expanze se ale nekonala, změny v územním plánu stále nejsou uzavřené, jak na dotaz HlídacíPes.org nyní potvrdil starosta Dolní Krupé Marek Dekan.

Cesta domů – do Moskvy

Jozef Hambálek se pravidelně objevuje v kolonách motorkářských jízd Nočních vlků, po boku členů české pobočky klubu.

V Česku jsou noční vlci registrováni jako samostatné občanské sdružení, zatímco na Slovensku sice mají formální sídlo u podnikatele Hambálka, žádná z jeho firem však v názvu Noční vlky nemá. Česká pobočka vznikla v dubnu 2018, jen tři měsíce před tím, než se v areálu Jozefa Hambálka otevřela ta „evropská“.

Předsedou české pobočky je Marek Radkovič, který se po boku Hambálka objevuje od začátku oficiálního působení Nočních vlků na Slovensku. A společně vyrazili i letos na východ. Protože klasická „Cesta vítězství“ motorkářského klubu z Ruska až do Berlína nebyla kvůli koronavirovým opatřením možná, vyjeli středoevropští členové a sympatizanti klubu naopak do Ruska.

Čeští a slovenští motorkáři na cestě do Moskvy s Nočními vlky (květen 2021), reportáž Rossija 24

Ruská státní televize dala ve svých reportážích prostor například Jaroslavu Krejčovi (titulovala ho jako „jezdce klubu Noční vlci z Prahy“), Patriku Balarinovi či právě Radkovičovi s Hambálkem.

Právě ti se spolu s motorkáři z dalších evropských zemí zúčastnili letošní jízdy, která, zřejmě především kvůli covidu, vede opačným směrem než v minulých letech: z Petrohradu na Rudé náměstí v Moskvě, kde vyvrcholí v neděli 9. května. Cesta do Moskvy má podtitul „Cesta domů“ a videa, která motorkáři po cestě natáčejí, tomu odpovídají:

Jeli jsme za naší rodinou, jako domů,“ říká například na videu na Facebooku pořízeném u čerpací stanice na rusko-estonských hranicích zmiňovaný Jozef Hambálek.

Chirurg a ti druzí

Noční vlci jsou dlouhodobě považováni za jeden z nástrojů, kterými Kreml šíří svůj vliv v Evropě. Vedoucí klubu Alexander Zaldostanov, přezdívaný též „Chirurg“, má blízko k Vladimiru Putinovi, podílel se i na zabírání Krymu v počátcích jeho okupace Ruskem a kvůli zápisu na sankční listině nesmí na území EU.

Slovenská tajná služba SIS ve výroční zprávě za rok 2019 píše: „Hlavními šiřiteli proruských narativů v SR byly proruské občanské organizace a skupiny na sociálních sítích, ruská zpravodajská média, včetně jejich zahraničních poboček a takzvaná alternativní média. Obdobně jako v předešlém období, ruská propaganda do velké míry zneužívala proruské sympatizanty, kteří z vlastního přesvědčení nekriticky přebírali a dále šířili její poselství.“

 

 

To, že takový popis dobře sedí i na – nejen slovenské – fanoušky či členy Nočních vlků, je nasnadě.

V roce 2018 se s šéfem Nočních vlků setkala i delegace českých politiků – byl v ní například tehdejší europoslanec Jaromír Kohlíček za KSČM, senátor zvolený za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava či bývalý místopředseda komunistů Josef Skála.

Právě ten se na jednom z videí na Zaldostanově profilu rozplýval, jak je návštěva u Nočních vlků během příprav jejich motorkářské show hotovým „Disneylandem proti rusofobii a porážkou rusofobie uměleckými prostředky“.

S Nočními vlky se před několika lety fotil i tehdejší jihomoravský hejtman, dnes nově jmenovaný náměstek ministra vnitra, politik ČSSD Michal Hašek.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)