Tlaková výše Utine utne chladné dny, přinese léto v pravém slova smyslu!
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Teplotně podprůměrné počasí, které trvá již nějakou dobu a kvůli kterému je příroda o pár týdnů pozadu, končí. Zatímco první májový víkend ovládla tlaková níže Daniel, která potrápila hned několik států (v Polsku dokonce s velkou pravděpodobností řádilo tornádo), druhý májový víkend si přivlastní tlaková výše. Jak vyplývá z titulku, dostala jméno Utine. A jak ještě vyplývá z titulku, zjevně si užijeme léta.

Budiž znovu připomenuto, že jména tlakovým útvarům dávají němečtí meteorologové. Lang lebe Deutschland. Nicméně dělají to i meteorologové v zemích západní Evropy, víceméně ve všech, avšak ti pojmenovávají pouze hluboké (silným větrem doprovázené) tlakové níže. Proto můžeme čas od času narazit na článek, že např. Britské ostrovy sužuje Esmeralda (také jste své mládí namísto hraní si s autíčky a Kenem trávili sledováním této telenovely?) apod. A občas se stane, že taková Esmeralda dorazí i k nám. Ale v Německu jí nazvou jinak, řekněme José (Armando). A tak ta samá hluboká tlaková níže (bouře) může mít i více než jedno jméno.

Druhý měsíc meteorologického jara 2021 byl vskutku chladnější. Nejen v České republice. Třeba Británie prožila nejchladnější duben za celou dobu pozorování, v tomto případě od roku 1922. Drzost! Jak si v dnešní době hyperkorektnosti, nebinárních pozemšťanů a hlavně globálního oteplování, jak si v takové době může počasí dovolit přijít s nejchladnějším dubnem za posledních skoro 100 let? Za takové nekorektní jednání hrozí zablokování, trvalé!

A teď se se vší vážností podívejme, co přinese Utine:

Den vítězství: Zpočátku nádherně, resp. vymetená obloha, poté od dopoledne honění oblaků, kterých k večeru výrazně ubude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až 0 °C.

Den matek: Svátek našich maminek bude zalitý sluncem, bez ohledu na míru lásky. Postará se o to Utine. Pomineme-li vysokou oblačnost, které ale nebude nijak zvlášť hodně, čeká nás jasná obloha, tzn. v noci budeme moci pozorovat hvězdy a přes den chytat bronz. Tuto aktivitu podpoří teploty – nejvyšší se budou pohybovat okolo letních 23 až 26 °C, ojediněle až okolo 27 °C, nejnižší ranní teploty můžeme čekat kolem 6 až 3 °C. Plus minus.

Prostě pondělí: I první den nového týdne se ponese ve znamení teplého jižního proudění, a proto maxima okolo 23 až 26 °C, ojediněle více. Zkrátka jako v neděli. Sluníčka rovněž dosti, srážky logicky žádné, takže tak.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru