Průmyslová produkce v březnu oproti únoru vzrostla o 3,2 procenta. Meziměsíčně byla vyšší i stavební produkce [+3,1 %]. Zatímco průmysl v meziročním srovnání stoupl o 14,9 procenta, stavební produkce meziročně klesla o 3,1 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu [ČSÚ].  

V případě českého průmyslu v březnu překvapila hodnota nových zakázek, jež se meziročně zvýšila o 23 procent. Na druhé straně loni v březnu už kulminovala krize covid. Přesto podle ředitele odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radka Matějky březnové výsledky ukazují, že český průmysl je v dobré kondici.

„Pozitivní zprávou je meziměsíční nárůst produkce průmyslu, který jako by dorovnal slabší únorové výsledky,“ dodává.

Průmyslová produkce v únoru klesla. Stavebnictví rekordně

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [+47,0 %]. Dále pak výroba pryžových a plastových výrobků [+22,4 %] a výroba elektrických zařízení [+18,1 %].

Naopak průmyslová produkce klesla v odvětvích opravy a instalace strojů a zařízení [- 6,6 %]. Dále pak ve výrobě oděvů [-18,9 %] a výrobě základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků [-5,7 %].

Nové zakázky a tržby v průmyslu

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v březnu 2021 meziročně vzrostly o 16,8 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 22,6 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 9,6 %.

Hodnota nových zakázek v březnu 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 23,0 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 30,4 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 8,8 procenta.  K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [+59,2 %], výroba elektrických zařízení [+26,2 %] a výroba strojů a zařízení [+21,2 %].

Nové zakázky klesly v odvětvích výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení [-76,2 %]. U základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků spadly o 21,9 procenta. Výroba oděvů v případě zakázek poklesla o 3,9 procenta.

Jak si stála stavební produkce v březnu

Stavební produkce v březnu reálně meziročně klesla o 3,1 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 3,1 procenta. Stavební úřady v březnu 2021 vydaly 7 437 stavebních povolení, meziročně o 19,5 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 36,6 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 vzrostla o 25,8 procenta.

Firmy po mrazivém únoru zahájily v březnu stavební sezónu a produkce zaznamenala slušný výsledek. Základna z minulého roku nebyla ještě epidemií výrazně poznamenána. Na pozemních stavbách byl březen nejúspěšnějším měsícem roku 2020 a inženýrské stavitelství dokonce zaznamenalo dvouciferný růst,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

ČSÚ dále uvedl, že oblast stavebních povolení a bytové výstavby byla zčásti ovlivněna nízkou základnou z března 2020. Tehdy se z důvodu epidemie potýkala s omezenou činností některých stavebních úřadů a sníženým zájmem stavebníků.

Počet zahájených bytů v březnu 2021 meziročně klesl o 2,1 procenta a dosáhl hodnoty 2 881 bytů. V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 21,9 procenta. V bytových domech byl zaznamenán pokles počtu zahájených bytů o 31,8 procenta.

Počet dokončených bytů v březnu 2021 meziročně vzrostl o 51,9 % a činil 3 450 bytů. V rodinných domech došlo k růstu o 45,1 procenta. V bytových domech počet dokončených bytů rostl o 51,0 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here