Recenze: Rodina proti robotům. O překonání nedorozumění i vzpouře umělé inteligence

rodina proti robotům

rodina proti robotům Zdroj: netflix

Na čerstvě oscarový animák Duše si musíme oficiálně počkat, až otevřou česká kina (distributor momentálně doufá v premiéru 3. 6.). Hned na Netflixu zato můžeme poznat film Rodina na baterky, jenž se možná bude o Oscara ve stejné kategorii ucházet za rok. Ani ne tak proto, že by se vyrovnal tvorbě Pixaru, ale hlavně díky jménům svých producentů Phila Lorda a Chrise Millera.

Toto duo se proslavilo jako autoři animovaných hitů Lego příběh nebo Zataženo, občas trakaře. Rodinu na baterky ovšem napsala a zrežírovala jiná dvojice, Mike Rianda a Jeff Rowe, jež za sebou měla jen práci pro animované seriály Městečko záhad a Rozčarování. A tito tvůrci ještě nejsou tak zběhlí ve slučování zábavy pro více generací s poselstvím o rodinných hodnotách.

Rodina na baterky tak obsahuje od všeho trochu, jednotlivé části ale propojuje těžkopádně a s prostoji. Některé scény dokola vysvětlují, jak je důležité překonat nedorozumění a podporovat ostatní nejen k tomu, abyste mohli zachránit svět před vzpourou umělé inteligence. Jiné momenty mrkají na dospělé svými popkulturními odkazy a satirou na moderní technologie.

Zbytek je určen především dětem, jejichž těkavosti by mohly vyhovovat agresivní barvy, bláznivé akce a okatě cool efekty v podobě flashbacků, zastavování obrazu nebo využití kresle- ných ornamentů v počítačově animovaném obrazu. Dysfunkční rodinu Mitchellů, která čelí robotí apokalypse, tvoří malý fanda dinosaurů (s nevhodně starým hlasem režiséra Riandy), vcelku typická matka v domácnosti i kutilský otec.

Právě ten si nerozumí s vypravěčkou příběhu, dospívající dcerou, jež se těší, až nastoupí na filmařskou školu daleko od rodičů. Nejzábavnějšími postavami jsou však jako obvykle ty vedlejší, šilhavý mopsík a dva defektní roboti. Zlosyn má podobu chytrého telefonu (který se mstí lidstvu za výměnu za novější model) a v originále mocný hlas Olivie Colmanové.

Tvůrci se očividně snaží zaujmout, což jim občasně vychází, do svého debutu dostali několik dobrých a zábavných nápadů. Přesto nakonec z jejich rodinného dobrodružství vychází jen další spotřební studiový animák.

RODINA NA BATERKY

  • animovaná rodinná komedie, USA 2021, 114 min.
  • režie a scénář: Mike Rianda, Jeff Rowe Mluví: Abbi Jacobsonová, Danny McBride, Maya Rudolphová, Olivia Colmanová
  • Hodnocení: 60%