Hlavní obsah

Notičky: Nepíšeš, co je nám po chuti? Nepustíme tě na stadion

Foto: Magion149

Smráká se nad angažmá Milana Hniličky v NSA?

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Tentokrát nabídnu pár myšlenek o vztahu sportovních klubů či organizací a novinářů.

Máme tu novou módu: Naštval jsi nás, neudělíme ti akreditaci. Fotbalová Slavia ten model nejprve uplatnila vůči fotoreportérovi Sportu, který „cvaknul“ VIP lóži při utkání s Leicesterem, načež se rozvinula aféra hlavně kolem přítomného lockdownového kazatele Romana Prymuly.

Teď to zopakovala Sparta, které se nelíbil článek, opět ve Sportu, o tom, že její hráč Srdjan Plavšič má po skončení kontraktu namířeno od léta do Slavie. Autoři článku nesměli přijít na pohárové derby právě se Slavií.

Tady je vše ještě o to pikantnější, že deník Sport ovládá stejný majitel jako Spartu. Takže pokud se objevil osten nevraživosti i na této dosud dokonale sehrané lince Sparta–Sport, musí už být problém opravdu veliký. A to uvnitř Sparty. Tam se rozehřívá souboj mezi trenérem Pavlem Vrbou a prostředím, do kterého vešel. Právě ono prostředí a v něm nastavené kompetence, kdy ty reálné se patrně liší od těch ve skutečnosti uplatňovaných, jsou bezpochyby pravou příčinou toho, proč Sparta už dlouhé roky není tak úspěšná, jak by být chtěla. Navenek Sparta už léta tvrdí, že to jsou všechno lži. Teď Pavel Vrba zmínil, že se něco musí změnit. Fajn, sledujme to dál.

Co se týče Plavšiče, vůbec si netroufám popsat reálný stav věcí, protože jsem z různých stran slyšel asi 50 verzí, které se vzájemně popírají, z toho plyne, že už se kolem celého příběhu vystavěl úplný labyrint lží. Jediné, na čem se shodnou všichni, je prazáklad, že sportovní ředitel Tomáš Rosický s prodlužováním Plavšičovy smlouvy nepočítal, leda za dramaticky snížených finančních podmínek. A Pavel Vrba chce mít hráče v kádru dál. Do čehokoli dalšího bych se teď sám pouštěl nerad, protože dál už je to neprohlédnutelná houština. Jisté je, že na Letné to kvasí pěkně intenzivně, když je takhle naštval i článek v „bratrském“ deníku.

Model „nelíbíš se nám, nedáme ti akreditaci“ uplatnil, pokud vím, na Spartě naposledy v 90. letech její tehdejší majitel Petr Mach. Už si nevybavím, čím ho tehdy Jaromír Novák, redaktor MF Dnes, tak vytočil. Ale následovala tak negativní společenská odezva, že Mach okamžitě couvl a kolegu Nováka vítaly na Letné hned o příštím víkendu krojované mažoretky s chlebem a solí. Doslova.

Problémy podobného charakteru nastávají i v regionech. Tak třeba Jan Dočkal, regionální redaktor MF Dnes, nesmí už několik let v Olomouci na hokej. Vedení klubu se totiž nelíbily jeho články o financování oddílu z veřejných zdrojů.

Podobnou nehoráznost hodlalo vedení Českého svazu ledního hokeje uplatnit v roce 2015 vůči Adamu Sušovskému z Aktuálně. Šéf tiskového oddělení Zdeněk Zikmund mu nepotvrdil akreditaci na MS v Praze. A zdůvodnil to tak, že „pan Král si to nepřál“. Tím mínil předsedu svazu, kterému se nelíbily Sušovského články o takzvaných přestupních tabulkách. Pod hrozbou skandálu nakonec Sušovský akreditaci dostal.

Každý ten příběh je trochu jiný, všechny svědčí o dost nízkém pudu nějak to těm mediálním m…ám vrátit. Součástí těch příběhů je také postavení Klubu sportovních novinářů, který si bohužel s lecčím zjevně neví rady.

A to všechno probíhá v době, která patří sociálním médiím, na kterých kluby prezentují kvanta vlastního kontrolovaného obsahu a prezentují zde svá stanoviska, která mnozí fanoušci chybně chápou jako absolutní pravdu. Takže pokud novinář píše něco jiného, označují ho na základě tohoto svého omylu za „usvědčeného lháře“. A to je stav velmi nešťastný, dokonce až nebezpečný pro všechny.

Kluby by si měly uvědomit, že přes své sociální sítě mají dosah jen ke svým fanouškům. Pak tu ale zbývá ještě velký kus světa, kterému obraz příslušného klubu poskytnou tradiční média. Být s nimi permanentně na válečné stezce mi proto přijde dost krátkozraké. Tím spíš, že klasická média brzy přijdou na to, že „dublovat“ klubový obsah s popisy zápasů, hlasy hráčů po utkání a rozhovory o tom, jak jsou v klubu rádi a co bylo včera k obědu, je ztráta času. Klasická média by se měla stále více starat právě o to, co o sobě kluby samy neříkají, co se snaží utajit. Tam leží pravda, ne v nakašírovaném obsahu na klubových sociálních sítích.

Kouzelník týdne: Milan Hnilička

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Smráká se nad angažmá Milana Hniličky v NSA?

Ze zákulisí se linou zvěsti, že audit hospodaření, který v Národní sportovní agentuře provedli kontroloři z Ministerstva financí, dopadl katastrofálně. Takže si dovolím nabídnout malou předpověď, ve které se, myslím, nespletu. A sice že kouzelník se slovy jménem Milan Hnilička v čele Národní sportovní agentury velmi brzy dočaruje.

Zásahy týdne

Tvrdík rozkryl karty. Financování Slavie, transferní perspektivy či ohlédnutí za kauzou Kúdela vyplnily speciální vydání Podcastu Angličan, ve kterém Jiří Hošek probral tohle všechno a mnoho dalšího s Jaroslavem Tvrdíkem, bossem Slavie.

Poháry a peníze. Do nabídky UEFA vstupuje nová soutěž: Evropská konferenční liga. Zjistili jsme, kolik peněz v ní kluby vydělají.

Případ Kanga není ojedinělý. Nejen o podvodech kolem osobní identity afrických fotbalistů hovořil Jaromír Bosák s fotbalovým agentem Jiřím Müllerem.

Tweet týdne

Tenhle tweet je sice už kapku starší než týden, ale minule měly Notičky dovolenou. A o tohle nesmíte přijít. Pokud vás jen trochu zajímá ekonomika velkých evropských klubů, tak si tohle vlákno od Swiss Ramble pečlivě prostudujte. A dostanete opravdu komplexní obrázek a s ním i vysvětlení, proč se kluby tak hrnuly do vzniku Superligy.

Co trefili jinde

Kandidát v akci. Karel Poborský, jeden z uchazečů o pozici předsedy FAČR, opakuje své teze, že berbrovské struktury jsou všechny pryč, a na Strahově už tedy není potřeba nic moc měnit. (DVTV)

Příběh fotbalistky. „Nikoho nezajímá, že jsem hrála za Bayern a teď za Ajax, pro všechny jsem holka, co si vzala holku,“ štve trochu reprezentantku Lucii Voňkovou. (Bez frází)

Válečník. Léta vede Tomáš Neumann futsalovou reprezentaci. Teď se v řadách F-evoluce pustil do jiné války, kandiduje na pozici předsedy Středočeského KFS. (Aktuálně)

Díky za zájem a podporu, počasí už se snad zlepší, tak se všichni běžme nadýchat čerstvého vzduchu, to je ten nejlepší doktor na všechno. A za týden zase na shledanou u Notiček!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované