Šéftechnik Tesly si dovolil oficiálně říci, že „Elonovy tweety jsou mimo realitu”, práci zatím má

Dotyčný věděl, že tohle vyjádření mu může zlomit vaz, a tak požádal úřad, aby jej z veřejně publikovaných materiálů odstranil. Úřad to ale udělal tak nešikovně, že vše jen zviditelnil.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Šéftechnik Tesly si dovolil oficiálně říci, že „Elonovy tweety jsou mimo realitu”, práci zatím má

8.5.2021 | Petr Miler

Šéftechnik Tesly si dovolil oficiálně říci, že „Elonovy tweety jsou mimo realitu”, práci zatím má

/

Foto: Bloomberg

Dotyčný věděl, že tohle vyjádření mu může zlomit vaz, a tak požádal úřad, aby jej z veřejně publikovaných materiálů odstranil. Úřad to ale udělal tak nešikovně, že vše jen zviditelnil.

Je celkem jedno, co si myslíte o Elonu Muskovi a Tesle, ale o tom, že její aktivity na poli autopilotů nemíří k brzkému nasazení plně autonomního řízení úrovně SAE5, už nemůže být sporu. Sama Tesla v březnu přiznala, kde skutečně je a jak moc je realita vzdálena od toho, co zejména na Twitteru hlásá Musk. Potvrdilo se tím jen to, co všichni lidé orientující se v této oblasti dávno věděli a co nejtrefněji o dva měsíce dříve shrnul tehdejší šéf autopilotů Googlu.

Vyjádření Tesly pro kalifornské DMV, řekněme úřadu pro motorová vozidla, ale mělo svou dohru. V návaznosti na vyměněná písemná vyjádření proběhla schůzka, na které úřadu odpovídal na otázky přímo CJ Morre, šéf techniků vyvíjejících Autopilot Tesla. Jeho titul nyní dokonce zní „Ředitel pro Autopilot” a vzhledem ke svému zaměření a zkušenostem je to nepochybně ten nejpovolanější člověk, které Tesla přes systémy autonomního řízení má. Proto také na DMV šel on.

Moore byl v debatě překvapivě otevřený, patrně ho ani nenapadlo, že osobní diskuze se zástupci DMV není soukromá. Jenže není, byl to úřední akt a takový je vždy zaznamenávaný a veřejnost o záznam na základě zákona o svobodném přístupu k informacím velmi podobném tomu našemu může požádat. To udělali lidé z webu PlainSite a nestačili se divit.

Ona už výchozí podoba záznamu je zajímavá. CJ Moore v reakcích mimo jiné říká, že Tesla je teď na úrovni SAE2. A že poměr nezbytných zásahů řidiče by se musel dostat na úroveň jednoho zásahu na 1 až 2 miliony najetých mil, by bylo možné se posunout na vyšší úrovně autonomie. To je samo o sobě jasnou ukázkou toho, jak daleko vyšší úrovně jsou, autonomní systémy Tesly dnes ve městě potřebují spíše tak 2 zásahy na kilometr než 1 zásah na miliony kilometrů.

Moore dále říká, že Elon Musk přehání s tím, kam se firma posouvá, když hovoří o autonomním řízení SAE5 a nedokáže říci, zda jej automobilka dosáhne letos. To už je docela ostré vyjádření proti vlastnímu šéfovi, to ale pořád není to nejlepší.

Když se podíváte na screeny z dokumentů uvolněných DMV dole, v citované pasáži je takové podivné odřádkování, jako by tam věta chyběla. DMV přiznalo, že dokument je redigovaný tak, aby neobsahoval osobní či jinak citlivé údaje, což je v pořádku, na to má úřad ze zákona právo. V tomto případě to ale vypadá, jako by na žádost Moora redigovalo pasáž, která mu může nadělat hodně nepříjemností v práci a není ničím než odrazem reality - není na ní nic, co by jinak mělo být redigováno.

Jak to víme? Už lidé z PlainSite si všimli, že DMV k Moorově smůle redigoval větu tak, že z černého písma udělal bílé. A když něco takového vyexportujete do PDF, ono to nezmizí, jen to není vidět. Sami si tedy na zdrojovém odkazu můžete zkopírovat odstavec do clipboardu nebo pasáž označit v té správné čtečce a uvidíte to sami. Moore doslova říká, že: „Elonovy tweety nekorespondují s technickou realitou.”

Každý technicky znalý člověk to ví i bez Moora, ale je přece jen něco jiného to tvrdit z naší pozice či z pozice konkurence a něco jiného to slyšet přímo od ředitele pro Autopilot v Tesle, který strávil celý život vývojem takových systémů a především ví, co má nyní Tesla v ruce. Má systém SAE2 jako všichni ostatní, který se rád tváří, že umí více. Ale neumí a zjevně hned tak umět nebude.

To samo o sobě stojí za zmínku, pozoruhodná je ale pozdější reakce DMV na tuto debatu. Úřad doslova píše: „DMV vybízí Teslu, aby používala směrem k zákazníkům, kupujícím a široké veřejnosti jasnou a účinnou komunikaci. (...) Jak si je Tesla jistě vědoma, nepochopení limitů technologie veřejností a její zneužití může mít tragické následky.”

Amen, chce se dodat, o nic jiného tu nejde. Jen aby Tesla - a sám Musk - prezentovala věci tak, jak skutečně jsou. Muskův marketing je na jednu stranu obdivuhodný, na tu druhou ale stejně zavrženíhodný, pokud vede ke zbytečným nehodám, kdy umírají lidé v domnění, že Autopilot zvládne řídit jejich auto.

Jinou věcí je, zda tuto patálii CJ Moore ustojí ve své pozici. Podívali jsme se na jeho LinkedIn a jako šéftechnik přes Autopilot se tituluje dál. Málokdo ale nyní věří tomu, že to tak bude věčně, toto je velký faux-pas.


Šéftechnik Tesly si dovolil oficiálně říci, že „Elonovy tweety jsou mimo realitu”, práci zatím má - 1 - Tesla CJ Moore California DMV 01
Vyjádření šéftechnika Tesly pro DMV ohledně Autopilotu a FSD je zajímavé už ve zprvu zveřejněné podobě. Zdroj: DMV

Šéftechnik Tesly si dovolil oficiálně říci, že „Elonovy tweety jsou mimo realitu”, práci zatím má - 2 - Tesla CJ Moore California DMV 02
Ale co když teprve odkryjete, co chtěl úřad zredigovat? Zdroj: DMV

Zdroj: PlainSite přes Jalopnik

Petr Miler

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše