Recenze: Tom Jones pokořil hitparádu albem, na kterém bolestivě krásně stárne

Honza Vedral Honza Vedral
8. 5. 2021 17:00
Když velšskému zpěvákovi Tomu Jonesovi před pěti lety zemřela žena, měl pocit, že už nikdy nebude vystupovat, protože nedokáže zvládnout emoce a zpívat, aniž by ho zradil hlas. Jak si jeho manželka přála, prodal společné sídlo v Los Angeles a odstěhoval se do bytu v Londýně.
Tom Jones.
Tom Jones. | Foto: Universal Music

Jeho právě vydané 41. album nazvané Surrounded by Time je citlivým návratem k muzice po těžkém období. V osmdesáti letech na něm zpívá silným a pevným hlasem s obdivuhodným rozsahem, střídá žánry a experimentuje, jako by čas ani neplynul. Podvědomá stopa smutku ale zůstává všudypřítomná.

Tom Jones vyrostl, dospěl a zestárl společně s populární hudbou. Od půlky 60. let minulého století platil za rozeného baviče s rozsáhlým repertoárem čítajícím tradiční populární hudbu, country, soul i taneční muziku. Elvis Presley a Frank Sinatra se přeli, kdo bude jeho mentorem, a tak jako oni Jones vždy patřil mezi zpěváky, kteří především "šíří dobrou náladu".

Bezchybným barytonem odjakživa uměl obejmout celou píseň a charisma, které otiskl v hitech jako It’s Not Unusual, Delilah, She’s a Lady nebo Sex Bomb během let přineslo všechna ta klišé dodnes spojená s jeho jménem. Od přezdívky Tygr z Walesu až po kalhotky, kterými ho celou kariéru na koncertech "bombardovaly" fanynky.

Na aktuální desce zní ale docela jiný Tom Jones. Bez konfet a světel sálů lasvegaských hotelů, líčidel nebo věčného smíchu, který u úspěšných bavičů věk tak často promění v automatický škleb. "Stárnu, ano, stárnu," noří se ponuře, ale odhodlaně do písně jazzmana Bobbyho Colea, která album uzavírá s podobně laděnou, devítiminutovou Lazarus Man.

Surrounded by Time je Jonesova čtvrtá nahrávka v řadě, kterou s anglickým producentem Ethanem Johnsem sestavili z coververzí. Zároveň to ale není "jen" album coververzí. Citlivě vybrané a často nijak zvlášť populární skladby povětšinou instrumentálně obnažili na dřeň do minimalistických aranžmá i nástrojového obsazení.

Hudba někdy pod Jonesovým hlasem jen probublává a kontrast jistého chladu použitých syntezátorů v kombinaci s akustickými nástroji a jeho vřelostí i prožitkem vytváří netradiční kouzlo. Stejně jako v okamžicích, kdy jej smete zvuková vlna všech nástrojů.

Tom Jones zpívá No Hole In My Head od Malviny Reynoldsové. | Video: EMI

Pro českého posluchače je to dobře patrné ve druhé skladbě, původně francouzském šansonu Michela Legranda, podle jehož české verze se jmenovalo poslední album Hany Hegerové. Zatímco ta Mlýnské kolo v srdci mém pojala klasicky, pompézně za zvuku smyčců, Jonesova verze má sice stejnou emoci, zvukovou ambaláží se však blíží až remixu. Totéž platí o následující skladbě Pop Star od Cata Stevense, ve které je Tom Jones i vzhledem k tématu nejblíž své tradiční poloze.

Pro posluchače populární hudby, se kterou prožil kariéru, je ovšem současný Tom Jones ve zvuku a vyznění alba nejen temnější, ale až neurvalý. S postupující stopáží přibývají rozostřené kytary, pokroucené beaty a nečekané aranžování.

Přestože se na albu probírá těžkými tématy, není to žádný umíráček. Ať už žánrově směřují kamkoliv, všechny písně provází nezměrná energie a energičnost Jonesova zpěvu. Stařičkou folkovou No Hole in My Head od americké aktivistky Malviny Reynoldsové proměnil v opulentní soulový kus, který zaujme bezprostřední syrovostí, jež skvěle pasuje s textem.

Obal desky Surrounded by Time.
Obal desky Surrounded by Time. | Foto: Universal Music

A protože změna schémat a zajetých postupů Tomu Jonesovi prospěla, nejsilnější položkou nahrávky se překvapivě stala ta, která není zpívaná, ale mluvená. Talking Reality Television Blues od amerického country zpěváka Todda Snidera dostává v nové verzi úplně jiný rozměr. Když jeden ze symbolů britské popkultury šest a půl minuty vypráví o rozmachu televize, popisuje, jak měnila svět, člověka i umění, přirozeně přitom působí, jako by mluvil o svém životě.

V samozřejmosti a přesvědčivosti ostatně vždy tkvělo mistrovství Jonesovy interpretace. Platí to i na albu, kde se "obklopil časem" a rezignoval na vyzkoušené formáty nebo potřebu stvořit další hit podle šablony. Ty už k úspěchu v dnešním světě dávno nepotřebuje, jinak by tak svobodně pojatá deska nemohla týden po vydání ovládnout britský prodejní žebříček. Z osmdesátiletého Toma Jonese se stal nejstarší zpěvák, který kdy stanul na jeho vrcholu.

Autor je šéfredaktorem hudebního časopisu Headliner.

Album

Tom Jones: Surrounded by Time
EMI Records/Universal Music 2021

 

Právě se děje

Další zprávy