Možná jste na tom stejně jako my, možná jste na tom lépe. Možná nesedíte každý večer lehce bezradně před televizí a frustrovaně nepřepínáte z Netflixu na HBO a z videotéky na videotéku, abyste našli ten správný film na večer.

Pro případ, že byste byli přece jen ve stejné skupině, máme pro vás něco, co ušetří čas – tip na film na dnešní večer. Nečekejte rozvitá doporučení filmových kritiků, ale ryze osobní tipy od členů redakce Forbes.cz.

Zástupkyně šéfredaktora Irena Cápová dnes tematicky vybrala filmy, které se hodí k dnešnímu Dni vítězství. Některé filmy totiž skutečný život ve válce připomínají lépe než učebnice dějepisu.

Protektor
(HBO GO, 98 minut, 2009)

Výborný film Marka Najbrta připomíná úzkostné časy vymezené obdobím druhé republiky v roce 1938 a peklem heydrichiády v květnu a červnu 1942. V této časové výseči vypráví příběh ambiciózního rozhlasového reportéra Emila Vrbaty (Marek Daniel) a jeho ženy Hany (tehdy začínající Jana Plodková), mladé herečky.

Haninu slibnou filmovou kariéru náhle ukončí její židovský původ a s ním spojené perzekuce a zákazy, jimž nerozumí a odmítá je respektovat. Emil se s Hanou odmítne rozvést – rozhodne se, že ji bude chránit. Kde ale končí záchrana života a začíná teror domácího „protektora“?

Dá se přežít v bytě s neustálým zatemněním? Lze udržet manželství, když jedinou povolenou procházkou je promenáda na hřbitově a jeden z vás dvou neustále musí mít na kabátě žlutou hvězdu? Jak dlouho si člověk zachová rovnou páteř a odkdy už je ochoten kolaborovat?

A je každý Čech opravdu jako cyklista, který se nahoře hrbí a dole šlape? Komorní film vlastně jen pro několik herců, podkreslený výbornou hudbou od Midi Lidí, s léty jen zraje.

Valkýra
(HBO GO, 115 minut, 2008)

A z protektorátu rovnou do Říše. Epopej Bryana Singera připomíná skutečné události okolo tzv. operace Valkýra. Hvězdně obsazený film s Tomem Cruisem, Tomem Wilkinsonem, Billem Nighym a Kennethem Branaghem v hlavních rolích líčí příběh druhdy loajálního nacisty, plukovníka Clause von Stauffenberga.

Po vylodění spojeneckých jednotek v Normandii se Stauffenberg stává vůdčí osobností protinacistického spiknutí, jehož hlavním cílem má být likvidace samotného vůdce a úplné odstavení jeho spolupracovníků od moci.

Rafinované spiknutí je postavené na Hitlerově vlastním nouzovém plánu pro stav ohrožení známém jako operace Valkýra. Vůdce – velký ctitel hudby Richarda Wagnera – plán pojmenoval podle své oblíbené opery. Jenže ne všechny plány vycházejí tak, jak si je někdo nakreslí…

Konference ve Wannsee
(HBO GO, 92 minut, 2001)

A pokud byste ve dnech květnového povstání měli vidět jeden jediný film, je to tenhle. Mistrovská črta Franka Piersona se Stanleym Tuccim, Kennethem Branaghem a Colinem Firthem v hlavních rolích (a jednou z prvních roliček Toma Hiddlestona) líčí zrůdnou mašinerii nacistického plánu na tzv. konečné řešení židovské otázky.

A líčí ho v samém počátku, tam, kde vznikl. Ve Wannsee. V elegantním domě na břehu jezera, v jednom mrazivém lednovém odpoledni, dohlíží esesák Adolf Eichmann na to, aby pohoštění pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů bylo bez chybičky. Porcelán je připraven, sklenky se jen lesknou a z limuzín vystupuje jedna šarže za druhou.

Agenda je jednoduchá a věcná, pečlivě rozplánovaná a administrativně tak zvládnutá, jak to umějí jen oni. Během jednoho odpoledne rozhodnout o osudu milionů lidí po celé Evropě, precizně rozvrhnout, spočítat, naplánovat, realizovat. Fascinující filmová rekonstrukce skutečných událostí je mrazivým svědectvím o době, která nám není vzdálená ani jeden lidský život.