Když vláda navrhne Koudelku na generála, má se prezident povznést a BIS ocenit, vzkazuje Andor Šándor

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 5. 2021

Kabinet premiéra Andreje Babiše (66) navrhl ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku (56) na povýšení do hodnosti generála. Prezident Miloš Zeman (76) už pošesté nevyhověl. Podle bezpečnostního experta to vyvolává dojem, že vláda a prezident netáhnou za jeden provaz. "Pan prezident by se měl povznést. Bezpečnostní služba je podřízena vládě, nikoliv prezidentovi," zdůraznil pro ŽivotvČesku.cz Andor Šándor (63).

Premiér Andrej Babiš veřejně ocenil práci Bezpečnostní informační služby (BIS) při rozkrývání vrbětické kauzy a možného zapojení ruských agentů do výbuchů muničního skladu. Prezident Miloš Zeman ale nadšení z práce pracovníků BIS nesdílí a Michala Koudelku znovu odmítl povýšit do hodnosti generála.

Podle bezpečnostního experta Andora Šándora by se měl prezident Miloš Zeman povznést a žádosti vlády vyhovět.

"Vláda povýšení navrhuje už pošesté a pan prezident to vytrvale odmítá, to nevypovídá nic o tom, že exekutiva v této zemi táhne za jeden provaz. Pan prezident by se měl povznést. Bezpečnostní služba je podřízena vládě, nikoliv prezidentovi. Pokud vláda navrhuje plukovníka Koudelku na povýšení, tak je to výraz toho, jak vláda práci BIS hodnotí. Prezident je také příjemcem zpráv od BIS a může s vědomím vlády také BIS úkolovat, ale takto to může vypadat, že jeden z členů té exekutivy není schopen pochopit a docenit význam práce Bezpečnostní informační služby. Obecně si myslím, že když vláda plukovníka Koudelku už pošesté navrhuje, že k tomu má nějaký důvod," uvedl Andor Šándor pro ŽivotvČesku.cz.

Prezident Miloš Zeman se práci BIS opakovaně vysmíval a Koudelkovi podřízené označil za »čučkaře«. "Doufám, že neprozrazuji jiné státní tajemství než tajemství o neschopnosti BIS. Za šest let není jediný údaj o tom, že by se podařilo odhalit byť jen jediného ruského nebo čínského špiona," prohlásil na adresu BIS prezident na konci roku 2018. V roce 2021 je situace ale naprosto jiná, protože BIS odhalila operaci ruských agentů ve Vrběticích a následovalo vypovídání diplomatů.

K tomu, že Michal Koudelka znovu nebyl povýšen, se vyjádřil také člen TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten se postupu Miloše Zemana nediví. "Pan prezident Zeman tím dává najevo, jak se mu nelíbí, že pan plukovník Koudelka dělá dobře svoji práci. Pracovní náplní pana plukovníka je bojovat s nepřátelskými rozvědkami. Vzhledem k tomu, že nepřátelská rozvědka má svou významnou expozituru na Hradě, tak se to Hradu nelíbí," prohlásil Miroslav Kalousek pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.