Hlavní obsah

Jak poznat, že váš vztah nepřežil pandemii?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Vy a rozchod? Nikdy, tohle se vás netýká, i když… Je pravdou, že v poslední době to doma není tak růžové jako dřív. Co se děje? Je možné, že vás semlela pandemie a vy už netvoříte fungující pár? Podle těchto pěti klíčových bodů to poznáte!

Článek

Falešné naděje, nic víc. Asi tak by se dal popsat současný stav mnoha párů, které si myslí, že spolu ještě mohou žít v míru a mají budoucnost. S očkováním a rozvolňováním doufají, že se k normálu vrací i jejich vztah zasažený karanténou a nepřetržitým kontaktem s partnerem. „Bohužel, takhle to nefunguje. Všechny ty měsíce hašteření, neustálého napětí a nedostatku sexu nezmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Obávám se, že se během několika dalších týdnů opětovně dočkáme silné vlny rozchodů a rozvodů. Mnoho z nás si uvědomí, že se jejich vztah neuzdravil, i když jsou děti zpátky ve škole a my zase můžeme objímat staré přátele,“ popisuje expertka na sex a vztahy Laura Berman z Chicaga.

Možná, že i vy žijete v iluzi a jen si nedokážete připustit, že se partnerství rozpadlo. Podle jakých znaků se to dá poznat? Vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá poukazuje hlavně na těchto pět bodů.

1. Máte absolutně rozdílné názory na současnou situaci

Každý z vás si o pandemii myslí něco jiného, každý zastává úplně jiný názor. To způsobuje neustálé konflikty a rozbroje, které váš vztah ještě více oslabují. „Očkovat, neočkovat, dál nosit respirátor i venku. A co dezinfekce? Podle tebe, lásko, už je zbytečná, ale mně přijde nesmírně důležitá, tak se mi do toho laskavě nemontuj...!“ To pravděpodobně nebudou dlouho fungovat.

2. Neumíte spolu trávit čas

„Ať jsou to vaše zájmy nebo přátelé, raději vyhledáváte samotu než společné zážitky. Nic neděláte bok po boku a vlastně to nechcete vyhledávat. Společnost toho druhého je vám nepříjemná,“ vysvětluje Lenka Černá, proč teď víc času trávíte u knih nebo častěji chodíte na procházky se psem.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Pokud jdete téměř vždy raději ven s kamarádkou než s partnerem, není to dobré znameníFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

3. Nemáte mezi sebou žádnou chemii

A zase ten sex! No ano, je nedílnou součástí vztahu, jenže vás to „šmajchlování“ aktuálně nebaví. A vlastně ani běžné doteky nebo projevy přízně přes den. Zjišťujete, že každý máte rád něco jiného, že jste se fyzicky odcizili. Je možné, že si nevoníte už od začátku, jen si to teď mnohem víc uvědomujete.

4. Nezvládáte výchovu dětí a chod domácnosti

Signálem nefungujícího partnerství mohou být i dohady kolem dětí. „Co se týče výchovy dětí a chodu domácnosti, jeden mluví o voze a druhý o koze. Z vašeho domova se stává bitevní pole a děti nemají jasná pravidla hry. To se odráží na jejich chování i náladách. Často si v duchu říkáte, že kdybyste je vychovávala sama, bude to snazší,“ popisuje koučka.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Během pandemie koronaviru se mnohem více ukazuje, jak jste schopni se domluvit. Například na výchově dětí Foto: fizkes, Shutterstock.com

5. Necítíte naplnění

To, co se děje v lásce, se odráží v jiných aspektech života. „Když máme fungující vztah, dává nám život větší smysl, jsme naplnění. Baví nás práce, těšíme se na společné chvíle a máme hezké vize. Pokud ale žijeme ve vztahu vyhořelém, těžko hledáme elán a chuť něco vymýšlet a podnikat,“ uzavírá Lenka Černá s tím, že žádné partnerství není nonstop dokonalé. Nerozumíte-li si protějškem jen chvíli, pár dní, je to normální. Jestli se ale ohlédnete zpět a zjistíte, že se již rok cítíte jako vyždímaný citron, tedy vyhořele, je na čase začít vaši situaci řešit. Jak?

„Naděje umírá poslední. V takových chvílích může být psychoterapie neocenitelná, a to i ta sexuální, protože mnoho lidí právě teď potřebuje tlačítko pro resetování sexu. Velké množství párů upadlo do nezdravých vzorců jak v ložnici, tak mimo ni, což vede k nespokojenosti až odporu,“ popisuje sexuoložka Laura Berman na svém blogu a dodává, že stejně jako se všichni budeme muset znovu naučit chodit na bikram jógu, je nutné vrátit stejnou všímavost k uzdravování vnitřních ran. To je ale bez kvalifikovaného odborníka velmi obtížné.

Reklama