Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi díky covidu znovuobjevili krásy trampingu, prodejci mají žně. Víte, kde si ustlat?

Autor: Markéta Mikešová - 
9. května 2021
05:30

Hodit batoh na záda, přibalit karimatku, spacák, ešus, možná flašku něčeho tvrdšího a vyrazit do přírody. Aktivita, která má v Česku dlouhou tradici, ale v posledních letech byla trochu upozaděna dostupností cestování do zahraničí. Levné letenky dovolovaly vyrazit za hranice téměř všem, a tak spaní v lese zůstalo na druhé koleji. Jenže pak přišel covid a z návštěv přírody se často stal jediný způsob, jak člověk mohl trávit volný čas. Češi se tak vrátili k původní myšlence a zjistili, jak krásný zážitek taková noc pod širákem může být.

Můžeme tomu říkat vandr, čundr, ale i vzpomenout na legendární tramping, na názvu však ve výsledku nesejde. Všechno je to stejný princip - vyrazit s určitým vybavením do přírody a užít si kontakt s divočinou, případně společnosti svých přátel. Tu potkat partu dalších výletníků, se kterými si na tábořišti opečete buřty, tu sledovat, jak se veverka na stromě snaží zdolat oříšek. Nebo krade houby.

Počet Čechů, kteří za podobnými aktivitami od minulého jara vyrazili, se neuvěřitelně zvýšil. Nemuselo jít mnohdy ani o několikadenní túry, ale obyčejné jednodenní návštěvy lesů. Potvrzují to snad všichni zástupci z turistického segmentu. Například ředitel CzechTourism Jan Herget podotkl, že portál Kudyznudy.cz, kde jsou vypsány tipy na výlety i turistické trasy, loni zaznamenal rekordních 18,8 milionů návštěv a o čtyři procenta překonal rekordní návštěvnost z roku 2019.

Připravuje proto na letošek nabídku dálkových tras, aby vyhověl poptávce. „Máme novou landing page (vstupní stránka webu - pozn. red.), která se jmenuje Českem pěšky, kde přidáváme veškeré formy chození, dálkové trasy, trasy Klubu českých turistů a další věci,“ uvedl Herget.

„Obliba putování po značených trasách neustále roste. Extrémní nárůst pohybu po značených trasách byl loni i letos způsobený omezením možnosti vycestovat do zahraničí,“ hovoří podobně Klub českých turistů. „Doba přinesla návrat ke klubismu,“ doplňuje jeho předseda Vratislav Chvátal.

Stezka Českem a severní i jižní větev

Spolek i v reakci na zvýšenou popularitu přichystal novou trasu, tzv. stezku Českem. „Má severní a jižní větev a jedná se o dvě trasy, které jsou přibližně tisíc kilometrů dlouhé,“ sdělil Chvátal s tím, že cesta je rozdělena do deseti etap. „Trend je jednoznačný - a my se mu chceme věnovat.“

Nárůst popularity zaznamenala i redaktorka Blesk Zpráv, během jejího putování v širším okolí Brna na konci letošního dubna byla všechna tábořiště obsazena. Zajímavým aspektem bylo, že přítomní lidé měli družící tendence a vypadali spokojeně, s úsměvem na tváři - rozdíl oproti době před covidem, kdy turisté působili spíše individuálně. Je to ale zřejmě také dané tím, že se oteplilo a restrikce se mírně uvolnily, tudíž bylo možné někam vyrazit, byť jen na cestu lesem s batohem.

Trekové boty jdou na dračku

Z nového charakteru doby každopádně těží prodejci outdoorového vybavení. Ondřej Hnát, divizní ředitel pro nákup a prodej společnosti Alza.cz, popsal pro Blesk Zprávy, že v první polovině loňského roku se nejvíce prodávalo campingové vybavení.

„Jedním z největších byl extrémní růst obliby rodinných nafukovacích stanů. (…) S větším zájmem o rodinné stany se pojí i růsty prodejů campingového nábytku v desítkách procent a více než zdvojnásobení prodejů chemických WC,“ uvedl Hnát, podle kterého se zvýšily prodeje také spacáků pro dvě osoby a samonafukovacích karimatek.

„Naše data ukazují i na rostoucí popularitu pěší turistiky, když se prodeje batohů meziročně téměř zdvojnásobily a trekových holí se prodalo téměř třikrát více. Samostatnou kapitolou je šestinásobný růst prodejů trekové obuvi, jejíž sortiment jsme oproti předchozímu roku významně rozšířili,“ pokračoval zástupce Alza.cz s tím, že růst v řádech desítek procent zaznamenal obchod i u doplňků na cesty, jako jsou potřeby pro vaření, cestovní filtry nebo jídlo na cesty.

Obliba čelovek i trekových holí

Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí roku se zájem proměnil se sezonou. „Potěšil nás enormní nárůst zájmu o čelovky, jejichž prodeje se v daném období více než zdvojnásobily. (…) I v tomto období se naši zákazníci nadále vybavovali na pěší turistické výlety. Pokračoval růstový trend u trekových holí, které opět zaznamenaly ztrojnásobení prodejů. Ještě o něco rychleji vzrostly prodeje trekové obuvi a tempo předchozího období si udržely i turistické batohy,“ popisuje Hnát.

Podobné zkušenosti má i prodejce Mall.cz. „Rostoucí zájem o stany a outdoorové vybavení jsme viděli už od května a trval prakticky celé léto. Češi kvůli pandemii začali přehodnocovat svoje plány na dny volna a velké množství z nich se léto a dovolenou rozhodlo strávit v tuzemsku. Zájem rostl o vše, co je s cestováním po tuzemsku spojené, ať už jde o stany, spacáky, campingový nábytek a nádobí nebo také outdoorové oblečení a trekové vybavení, jako jsou například trekové hole, batohy nebo jídlo na cesty. Čísla rostla také u trekové obuvi,“ sdělila pro Blesk Zprávy tisková mluvčí Pavla Hobíková.

V neposlední řadě vyšší zájem potvrzuje i největší český srovnávač zboží. „Poptávka po outdoorovém vybavení rostla na začátku tohoto roku až o 100 %. Dá se říct, že první čtyři měsíce se na internetu obrat oproti předchozímu roku zdvojnásobil, což však samozřejmě může být tím, že jsou zavřené obchody,“ říká Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz.

„Obecně sezona teprve teď startuje a podle dat bude vrcholit v červnu. Této kategorii se však překvapivě extrémně dařilo například vloni v listopadu. Podle největších kategorií byl začátkem tohoto roku (leden-duben) meziročně větší zájem například o nože (+80 %), spacáky (+ 50 %), stany (+50 %) nebo karimatky (+ 47 %),“ pokračoval Buzek.

Neposlušní výletníci

Popularita ale také způsobila, že do přírody vyráží i lidé, kteří nevědí, jak se správně chovat. „Zjistili jsme, že spousta lidí se pohybuje po horách mimo značené cesty. Využívají jakékoliv možnosti dostat se do přírody. A ta návštěvnost v průběhu loňské sezony byla veliká. To samé se týkalo i letošní zimní sezony, kdy na základě toho, že nejezdily lyžařské areály, spousta lidí přijížděla do hor, využívala jakýchkoliv aktivit, které bylo možné činit,“ hodnotí náčelník horské služby René Mašín.

Horská služba tak musela podnikat často i velice komplikované zásahy, došlo rovněž k mnoha nepříjemným úrazům, přičemž se očekává, že návštěvnost bude i nadále vysoká. „Doporučujeme, aby všichni využívali značené turistické cesty, které jsou z našeho pohledu dostatečně značené a neměl by být žádný problém s orientací na nich,“ radí Mašín.

Bivakování versus stanování

U pohybu je to tedy jasné - využívat značené cesty. Klub českých turistů pravidelně značky obnovuje, jen letos se zaměří na 15 tisíc kilometrů tras. Ale co když chce člověk v přírodě přespat? Pak je dobré znát několik pravidel, především, kde a jak je to možné.

Obecně lze říct, že nocovat v lese volně můžete, pokud nejde o Národní parky, ve kterých je zakázáno scházet z cest, nicméně i v nich jsou vyznačené prostory, kde lze případně přespat. Vstup do lesa totiž nemůže ze zákona nikdo zamítnout. „Každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou, na zemi ležící klest,“ stojí v legislativě, nikdo však nesmí nic ničit a je nutné dbát pokynů případných správců.

Co se týče samotného spaní, povolené je tzv. bivakování. Tedy že si na zem natáhnete karimatku, případně nad sebe natáhnete celtu. Po vašem odchodu však na místě nezbudou žádné známky pobytu. Oproti tomu táboření, se stanem a ohništěm, se nedovoluje, pokud k tomu není souhlas majitele pozemku, případně se nejedná o místo přímo k tomu určené.

Plynový vařič se může hodit

Protože mezi oběma způsoby pobytů je trochu tenká hranice, je dobré se řídit stanoviskem ministerstva životního prostředí z roku 2005, které definuje táboření takto: „Souhrn různých činností umožňujících vícedenní pobyt v přírodě spojených s možností přespání, a to obvykle ve stanech nebo jiných přístřešcích (stavění stanů, přípravu stravy, hygiena, likvidace odpadků apod.).“

Nutno podotknout, že nejčastějším prohřeškem je rozdělání ohně. Za to padají také největší pokuty. Může to být i nebezpečné. Pokud si při bivakování chcete něco upéct, je dobré vyhledat veřejné ohniště, anebo si pořiďte plynový vařič.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa