Práce na dálku je jedna věc, ale proč prostě nedat výpověď a nepřestěhovat se na ostrov, kde je život tak levný, že už pracovat nebudete muset a budete si moct užívat nekonečnou dovolenou?

Nová studie magazínu International Living, zaměřeného na dobrý a cenově dostupný život, cestování, investice a důchod v zahraničí ukazuje, že by to mohlo být možné.

Magazín v nedávné době odhalil patnáct levných ostrovů po celém světě, kde můžete jít do důchodu brzy a žít za zhruba třicet tisíc korun měsíčně. Odhadované měsíční náklady na život jsou vypočítány pro pár, cena pro jednotlivce by byla přibližně o jednu čtvrtinu až jednu třetinu nižší.

„Myšlenka útěku na ostrov se pro mnohé pojí s romantikou a dobrodružstvím, ale někteří lidé mají podobné nápady zařazené spíše v kategorii fantazie, kterou si můžou dovolit pouze ti nejbohatší,“ říká Jenifer Stevens, hlavní editorka International Living.

Přečtěte si o patnácti místech, kde se váš sen může stát skutečností. Ostrovy jsme pro vás seřadili podle výše nákladů na živobytí od těch nejlevnějších po ty dražší.

A pamatujte si: „Právě nyní je tu jakási potlačovaná touha po cestování – a já si myslím, že lidé sní. Měli by však vědět, že život na ostrově opravdu může být nejen reálný, ale i mnohem dostupnější, než si uvědomují,“ říká Stevens.

Phu Quoc, Vietnam

Phu Quoc je sice největší vietnamský ostrov, zároveň je to ale velmi intimní místo, jehož rozloha je jen o málo větší, než je rozloha Prahy. Oproti Praze ovšem na ostrově žije sotva 100 tisíc stálých obyvatel. Více než polovina ostrova je tvořena chráněnými parky a rezervacemi s nejméně dvaceti plážemi, které dobrodružní expati prostě milují.

Podle International Living: „Ve většině místních restaurací pořídíte jídlo zahrnující ryby, krevety, kraby, olihně, mušle, přílohy a nápoje do třiceti dolarů.“ Pokud vše sečteme dohromady včetně nákladů na pronájem bydlení, pár zde může podle International Living pohodlně žít za 1210 dolarů měsíčně.

Isla Colon, Panama

Nedaleko pobřeží Panamy se nachází ostrov Isla Colon, který je jedním z malých ostrůvků provincie Bocas Del Toro. Na ostrově Isla Colon najdete vysněný karibský životní styl, který si pár podle International Living může dopřát již od 1400 dolarů měsíčně (nebo 1200 dolarů v případě jednotlivce).

„Za tento rozpočet byste doma žili z ruky do úst,“ říká Stevens. „Ale tady za to budete mít dům, který bude od pláže, co by kamenem dohodil, a můžete celé dny jen rybařit a plachtit. Budete žít jednoduše, ale na slunci a bez stresu.“

Penang, Malajsie

„Ostrov Penang při pobřeží Malajsie byl po desetiletí oblíbenou stálicí mezi expaty, kteří se vyznali v této problematice,“ píše International Living. A pokud jste navíc labužník, máte štěstí, protože nakladatelství Lonely Planet zařadilo před několika lety ostrov Penang mezi nejlepší gurmánské destinace na světě.

Výhodou tohoto ostrova je také jeho lokalita u jihovýchodního pobřeží Asie, kam se dá velmi snadno cestovat na místa, jako je Bali, Vietnam, Thajsko nebo Kambodža. Pár zde může v luxusu žít podle International Living s rozpočtem začínajícím na 1500 dolarech měsíčně.

Caye Caulker, Belize

„Caye Caulker je osm kilometrů dlouhý okouzlující ostrov při pobřeží Belize v Karibiku, jenž je známý svým pomalým stylem života,“ píše International Living. Expati tu milují zejména přírodu, vodní sporty a také neutuchající inspiraci, která přitahuje zejména umělce, fotografy nebo spisovatele. Podle časopisu International Living zde pár může velmi pohodlně žít za 1500 dolarů měsíčně.

Koh Samui, Thajsko

Thajský druhý největší ostrov Koh Samui je vyhledávanou destinací expatů pro své nesčetné množství míst k relaxaci. Podle International Living „se tento ostrov velmi rychle stává i rájem golfistů“. Najdete tu překrásné pláže, odlehlé zátoky, rozlehlé džungle i kaskádovité vodopády. Expati, kteří zde žijí, říkají, že se tu pohodlně žije za 1500 dolarů měsíčně, a pokud přidáte ještě 500 dolarů, můžete tu žít jako králové.

Kréta, Řecko

Největší řecký ostrov, Kréta, je perfektní volbou pro život z mnoha důvodů – prvotřídní pláže, hospůdky na pobřeží, pohodová atmosféra a v neposlední řadě dobrá lékařská infrastruktura. „Náklady na živobytí na Krétě jsou podobné nákladům potřebným k životu v pevninském Řecku a díky tomu, že je Kréta tak velká, je zde i velký výběr míst k bydlení,“ píše International Living. Náklady pro pár se podle magazínu pohybují kolem 1800 dolarů měsíčně.

Cozumel, Mexiko

Obklopen průzračnými teplými karibskými vodami je už nyní Cozumel známou prázdninovou destinací. Je to ale také místo, kde můžete žít svůj vysněný život. „Cozumel nabízí velmi dobrou volbu pro lidi platící v dolarech i co se týče bydlení,“ píše Internationa Living a dodává, že náklady na život tu činí asi 1900 dolarů za měsíc pro pár.

Bali

„S mnoha plážemi obklopujícími pobřeží a s úchvatnými horskými hřbety táhnoucími se středem ostrova Bali okouzlilo již mnoho expatů,“ píše International Living. Počasí je tu teplé a tropické, i když v horách umí být i chladnější, a dokonce i období dešťů má mnoho slunečných dní. Pronájem je tu levný, podle International Living si tu můžete pronajmout vilu např. ve městě Ubud již od 500 dolarů měsíčně. A i v dalších městech na Bali může pár pohodlně žít od 1900 dolarů za měsíc.

Isla Mujeres, Mexiko

Necelých třináct kilometrů od Cancúnu na Isla Mujeres najdete úplně jiný svět, kde mnoho lidí používá pro pohyb po ostrově golfové vozíky. „Už dlouho to není skrytý klenot. Toto místo vyrostlo ve vyspělou destinaci, kde si expati můžou užívat pohodlný a bezstarostný důchod v Karibiku za velmi rozumnou cenu,“ píše International Living. Nezadaný člověk tu může dlouhodobě žít za 1700 dolarů měsíčně, ovšem pár tu za měsíc zaplatí pouhých 2000 dolarů. A pokud můžete částku zvýšit na 2500 dolarů za měsíc, budete tu mít opravdu krásný a bohatý život.

Las Terrenas, Dominikánská republika

„Pokud je vám blízká myšlenka spojení Evropy a Karibiku, pak se vydejte na severovýchodní poloostrov Samaná do oblasti Las Terrenas,“ radí International Living. Francouzští expati, kteří původně objevili tento tropický ráj v Dominikánské republice, s sebou přinesli i spoustu svých zvyklostí a zejména francouzskou kuchyni, jejíž vliv můžete stále najít v místních luxusnějších restauracích a pekárnách. International Living odhaduje, že tu pár může velmi dobře žít za přibližně 2000 dolarů měsíčně.

Roatán, Honduras

Ostrov Roatán býval kdysi místem, kam utíkali milovníci potápění na krátké dovolené. Postupem času se ale tento ostrov stal oblíbeným místem, kde stojí za to žít. Představte si pláže se sněhobílým pískem, skalnaté zátočiny, rozmanité rybářské vesnice a divoké horské vnitrozemí. Je to jedno z nejdostupnějších míst k životu v Karibiku a podle International Living tu může pár pohodlně žít s rozpočtem začínajícím už na 2000 dolarech.

Mallorca, Španělsko

Španělský ostrov Mallorca je obklopen drobnými přístavy a přírodními skalnatými zátokami. Najdete tu také zbytky románských staveb, které dokládají význam tohoto místa jako předsunuté základny románské říše. Na ostrově převládá po celý rok mírné klima a relativně cenově dostupný způsob života. Podle International Living tu pár může dobře žít za 2500 dolarů měsíčně.

Malta

Maličký ostrovní stát Malta má sice rozlohu pouhých 316 kilometrů čtverečních, jak ale poukazuje International Living, tento stát nabízí kousek pro každého. Najdete tu vše od starobylých hradbou obehnaných měst přes dechberoucí pobřežní stezky až po venkovské statky a okouzlující restaurace. Počasí je tu celoročně teplé a páry tu můžou příjemně žít už od 2600 dolarů za měsíc. A hádejte co? Pokud si to na Maltě chcete napřed vyzkoušet, tento ostrovní stát má nyní nový program, ve kterém vám za návštěvu i zaplatí.

Irsko

S umístěním na pokraji Atlantského oceánu je Irsko velmi přitažlivým místem pro pohodlný život. „Navíc v žádném irském městě ani vesnici nejste nikdy příliš daleko od moře,“ píše International Living. Podle nejnovějších údajů patří ceny letenek do Irska k těm nejnižším v Evropě. A cena? International Living odhaduje, že tu pár může pohodlně žít už od 2800 dolarů za měsíc.

Ambergris Caye, Belize

Ambergris Caye, je největší ostrov Belize. Je to nádherné místo obklopené úchvatnými tyrkysovými mořskými sceneriemi, které ale není přespříliš rozvinuté. Podle International Living může pár na Ambergris Caye žít příjemný život včetně podnájmu už od 2950 dolarů za měsíc. „Pokud na ostrově vlastníte dům, podle místních expatů tu může pár dobře žít i za méně než 2000 dolarů za měsíc,“ píše International Living.