Moravskoslezští radní rozhodli, že kraj kvůli Vrběticím nepodpoří Dny Ruska

  7:20,  aktualizováno  7:35
K poměrně neobvyklému kroku se v souvislosti s napjatými česko-ruskými vztahy rozhodli moravskoslezští krajští radní. Při svém jednání rada tvořená politiky ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD neschválila finanční podporu 199 tisíc korun, o kterou žádal spolek Rusko-české vědecké a kulturní fórum na organizaci letošního ročníku akce Dny Ruska.

Lídři moravskoslezské krajské koalice (zleva): 1. náměstek Jakub Unucka (ODS), hejtman Ivo Vondrák (ANO), náměstek Lukáš Curylo (KDU-ČSL) a radní Petr Kajnar (ČSSD). | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

„Je to symbolická podpora kraje naší zemi v rámci celého diplomatického konfliktu s Ruskem,“ vysvětlil krajský nesouhlas hejtman Ivo Vondrák (ANO). O rozhodnutí jako první informovala Česká televize Ostrava.

Radní Petr Kajnar (ČSSD) řekl, že rozhodnutí padlo v době, kdy je ruská rozvědka ve vážném podezření hraničícím s jistotou, že její agenti odpálili munici ve skladu ve Vrběticích na Zlínsku.

„Nemůžeme dělat, jakoby se nic nedělo. Je zapotřebí dát najevo, že to považujeme za zásah do suverenity České republiky,“ podotkl Kajnar. 

Honorárního konzula Ruské federace v Ostravě Aleše Zedníka, v letech 2002 až 2006 primátora Ostravy, rozhodnutí krajských radních nepotěšilo. „Ale ani moc nepřekvapilo. Proč? Prostě nepřekvapilo. Je to však pochopitelně jejich právo,“ konstatoval Zedník na dotaz MF DNES.

Upozornil, že letošní akce pořádané ostravským konzulátem více ovlivňuje koronavirus. „Ten je větším nepřítelem než nepřízeň sponzorů. Bál jsem se zamítnutí kvůli opatřením, a pokud to je z politických důvodů, tak se to ani moc neliší,“ poznamenal.

Autor: