Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.05.2021 12:26:39

Tržní statistiky, které vám (možná) otevřou oči

Posledních pět kvartálů bylo pro světové trhy hodně divokých, když po prudkém medvědím trendu přišlo pro mnohé překvapivě silné oživení. Třeba americké akcie dokázaly za rok jako celek zpevnit o více než 70 %, u bitcoinu bychom museli hezkých pár stovek procentních bodů přisypat. Překvapivých statistik jsou ale trhy plné po celou svou historii. A čím delší časový horizont budeme sledovat, tím zajímavější mohou být i ta čísla, která by na denní bázi unudila hráče pokeru.

Uvedené statistiky byly platné k březnu 2019, jsou už tedy vlastně také trochu vousaté. Vtip je v tom, že ukazují zejména význam dlouhodobé tržní perspektivy, a tak chybějících 26 měsíců ani nemusí tolik vadit (byť o výjimečnosti vývoje na trzích v době pandemie covidu-19 již byla řeč).

  • Od roku 1916 index Dow posunul historické maximum v méně než 5 % obchodních dnů. Za tu dobu ale přidal přes 25 000 %. 95 % času byl tedy teoretický investor s neomezeným investičním horizontem ve ztrátě. Čím méně tedy sledoval dění na trhu, tím lépe možná udělal.
  • Dow od roku 1970 v průměru přidal 0,03 %, stačilo to ale na zisk přes 3 000 %. A to v 70. letech celkově vzrostl o 38 bodů. Složené úročení je v dlouhodobém hrizontu opravdový zázrak.
  • Dow posiluje jen v 52 % obchodních dnů. Když posílí, tak v průměru o 0,73 %, zatímco průměrný ztrátový den má hodnotu -0,76 %. Složené úročení je v dlouhodobém hrizontu opravdový zázrak.
  • Dow strávil více času 40 % a hlouběji pod maximy (20,6 % obchodních dnů) než v rozmezí dvou procent pod rekordy (18,4 % dnů). Ano, zrovna tato statistika se za poslední dva roky jistě proměnila.
  • Sledujete spíše index Dow, nebo S&P 500? Od roku 1970 je jejich klouzavá roční míra korelace 0,95. Takže klidně dále sledujte svůj oblíbenější, extrémní rozdíly ale až na výjimky nečekejte.
  • Na minimech z roku 2009 byly americké akcie zpět na úrovni z roku 1996. Akcie jsou zkrátka investice na dlouho.
  • Měsíční pokladniční poukázky americké vlády mají za sebou 68 let se zápornými reálnými výnosy. Krátkodobé bezpečí může dlouhodobě znamenat velké riziko.
  • Když byly americké akcie v březnu 2009 na dně, dlouhodobé bondy USA je v tu chvíli celkově překonávaly svou výkonností v horizontu 40 letAkcie obecně nabízejí lepší zhodnocení, v historii se ale zkrátka dala trefit hodně nevydařena období.
  • V roce 1980 stála unce zlata 800 USD a index Dow byl na shodné hodnotě. V současnosti jsou americké akcie bezmála 20krát dražší než zlato. Za posledních dvacet let nicméně zlato přidává 340 %, akcie včetně dividend jen 208 %. Pro jakýkoli argument najdete na trzích vhodný časový horizont.
  • Když jste v letech 1960-1980 investovali a překonávali každý rok výkon amerického akciového trhu o pět procentních bodů, zhodnotili jste peníze hůře, než když jste po dalších dvacet let investovali s výkonností o pět procentních bodů horší, než jaké dosahovaly americké akcie.
  • Společnost Berkshire Hathaway ve dvaceti měsících před vrcholem internetové bubliny ztratila 45 % své hodnoty, zatímco index Nasdaq 100 zpevnil o 225 %. Kdo se smál naposledy, víme.
  • A abyste si neřekli, že tohle je všechno předloňský sníh, tak jedna pohodlná aktualizační perlička: Kdo před pěti lety zainvestoval do bitcoinu 7 000 USD, má v něm nyní pohodlně přes milion. Uvidíme, jak na tom bude za dalších pět let.
Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688