Svědectví z holocaustu

noc
Všudypřítomná smrt, nekonečná tma, víra postupně se měnící v nevíru… Věci, které by člověk za život neměl nikdy poznat, tím spíš ne patnáctiletý chlapec. Kniha židovského spisovatele se dočkala nového vydání, v němž se se čtenáři dělí o mrazivé vzpomínky.

Ve městě Sighetu, jež za války obsadilo Maďarsko, prožívá Elie dětství ve zbožné židovské rodině. Lidem se zdá, že válka je kdesi daleko a že dřív než nacisté tady budou Rusové. Na jaře 1944 ale přijdou Němci a v krátké době deportují Židy do vyhlazovacích táborů. Elieho rodina se dostává do osvětimského pekla: „Kousek od nás stoupaly plameny z nějaké jámy, gigantické plameny. Něco se tam pálilo. K díře přijelo nákladní auto a vyklopilo svůj obsah: byly to malé děti.“
Patnáctiletého(!) Elieho oddělí od matky a sester, podaří se mu naštěstí zůstat s otcem, a to jim oběma pomůže, aby přežili následujících měsíce plné utrpení. Pak se přiblíží fronta a Němci vězně vyženou na několikadenní pochod v mrazu a sněhu, než je odvezou vlakem do Buchenwaldu. Těsně předtím, než tábor osvobodí Američané, umírá Elieho otec za hrůzných okolností, které budou Elieho už navždy pronásledovat.
Teď však střídmými slovy, mírně a ztišeně vypráví celý svůj příběh…

 

Noc

Zapomenout znamená zabít všechny oběti podruhé
Autor: Elie Wiesel
Přeložila: Alena Bláhová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7335-694-1
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Noc vydalo nakladatelství Leda v edici Odvrácená tvář.

 

Ukázka z knihy

Seznámil jsem se s ním koncem roku 1941, jako dvanáctiletý. Tehdy jsem byl hluboce věřící. Ve dne jsem studoval Talmud; v noci jsem běhal do synagogy a plakal nad zničením Chrámu.

Jednoho dne jsem požádal otce, zda by mi nenašel učitele, jenž by mne uvedl do učení kabaly.

„Jsi ještě moc mladý. Až po třicítce, jak říká Maimonides, má člověk právo vstoupit do světa mysticismu, který je plný nebezpečí. Nejprve musíš studovat základní věci, které už dokážeš pochopit.“

Můj otec byl vzdělaný muž. Nerad projevoval své city a ani doma nestrpěl žádné výlevy. Spíše se staral o druhé nežli o vlastní rodinu. (str. 24)

***

Rádio Londýn, které jsme poslouchali každý večer, vysílalo nadějné zprávy: informovalo o každodenním bombardování Německa, o Stalingradu, o přípravách na otevření druhé fronty. My, Židé ze Sighetu, jsme očekávali příchod lepších časů, které určitě zanedlouho nastanou.

I nadále jsem se věnoval nauce. Ve dne jsem studoval Talmud, v noci kabalu. Otec se zabýval obchody a obecními záležitostmi. Dědeček s námi trávil novoroční svátky, aby se mohl zúčastnit bohoslužby slavného rabího z Boršova. Matka usoudila, že je načase najít Hildě vhodného ženicha.

Tak uplynul rok 1943. (str. 31)

 

O autorovi

Elie Wiesel, spisovatel, publicista a filozof, nositel Nobelovy ceny, se narodil 30. září 1928 v transylvánském městě Sighetu (nyní Sighetu Marmației na území Rumunska), kde vyrůstal v ortodoxním židovském rodinném prostředí. V roce 1944 byl s celou rodinou deportován do koncentračního tábora Osvětim na polském území. Krajně tragické prožitky z posledních dvou let války líčí v této knize.
Po válce se díky židovské humanitární pomoci dostal do Francie, kde později studoval na Sorbonně a kde také začal působit jako publicista. Jeho první ve francouzštině napsaná kniha Noc (La nuit) vyšla v r. 1958, jejího vydání si však téměř nikdo nevšiml. Dnes je ovšem Noc – spolu s knihou Je-li toto člověk Primo Leviho (LEDA, 2019) a Deníkem Anny Frankové – považována za jedno z nejvýznamnějších děl o holocaustu.
Elie Wiesel žil od poloviny padesátých let v USA, přednášel především na Bostonské univerzitě a napsal několik desítek knih. V roce 1986 se stal laureátem Nobelovy ceny míru, a to za dlouholeté úsilí při obraně lidských práv a za literární tvorbu. Zemřel v New Yorku 2. července 2016.

Zdroj informací: Leda

 


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoc
Zapomenout znamená zabít všechny oběti podruhé

Wiesel, Elie

Leda, 2021

Napsat komentář