Bůh hlídal jen jednoho. Reportáž z Aljašky, kde zahynul Petr Kellner

Post Image

Bůh hlídal jen jednoho. Reportáž z Aljašky, kde zahynul Petr Kellner

Play icon
36 minut
Pohled na aljašský ledovec Knik - oblast, kde zahynul Petr Kellner a čtyři další lidé při nehodě vrtulníku 27. března 2021.

foto František Plášil

Z DUBNOVÉHO VYDÁNÍ. Existují dvě Aljašky, jedna je pro většinu běžných lidí, druhá pro majetné cestovatele. Snowboardová výprava, které se účastnil český miliardář Petr Kellner, byla typická právě pro tu druhou Aljašku. Přesto nejsou v místních horách lyžování a snowboarding na místech, kde vás vysadí vrtulník, ničím výjimečné ani obzvlášť riskantní. „Tak tragickou nehodu nikdo nepamatuje,“ říkají místní znalci o havárii helikoptéry, kterou přežil jediný účastník z šestičlenné posádky.

Byl to šok nejen pro Českou republiku, ale vlastně i pro Aljašku.Zpráva, že v sobotu 27. března večer místního času zahynulo při havárii vrtulníku pět lidí, včetně nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, se stala tématem mnoha hovorů mezi místními a zaujala i čelná místa v nejčtenějším médiu státu Aljaška. „Pět mrtvých po havárii vrtulníku na ledovci Knik“, zněl hlavní titulek na první straně deníku Anchorage Daily News v pondělí 29. března.

Důvodem nebyl jen vysoký počet mrtvých ani to, že mezi nimi byl člověk, jehož majetek se počítal na miliardy dolarů. Heliskiing a heliboarding, kdy vrtulník vysadí lyžaře či snowboardisty na vrcholu, aby mohli sjet nedostupný panenský svah, se sice řadí mezi extrémní sporty, ale nehody tohoto typu jsou na Aljašce velice vzácné. „Aby zahynulo pět lidí při tak bezpečné zábavě jako heliboarding, není normální,“ říká například Kim Daehnke, fotožurnalista místní televize Alaska New’s Source, kterého potkáváme na místě, odkud je ledovec Knik, místo nehody, relativně dobře vidět.

„Typ nehody bohužel určil osud pasažérů,“ vysvětluje Keenan Zerkel, šéf koordinačního záchranného centra z Aljašské letecké národní gardy, který také velel zásahu po nehodě helikoptéry, na jejíž palubě nalezl smrt i majitel impéria PPF.

„Věděli jsme, že tohle už, bohužel, nebude záchranná akce, ale operace na vyzvednutí těl,“ popisují pro magazín Reportér záchranáři Jim Mullin a Matt Lemons. Druhý zmíněný zasahoval přímo na místě nehody.

Nehodu ze soboty 27. března přežil z šestice lidí na palubě helikoptéry jen jediný, někdejší špičkový český snowboardista a v posledních dobách fotograf a častý společník Petra Kellnera na svazích, osmačtyřicetiletý David Horváth. „Dalo by se říct, že přežil vlastní smrt. Měl extrémní štěstí. Nejenže přežil pád z výšky 250 až 300 metrů, ale zároveň i několik hodin v teplotách pod nulou. Bůh ho hlídal,“ říká podplukovník Keenan Zerkel. Na sobě má zelenou leteckou uniformu a tmavé brýle proti slunci, po boku kolegy z dalších organizací. Zástupci různých složek, které se podílely na záchranné operaci a vyšetřování nehody, se s námi schází v Anchorage, největším městě Aljašky, a popisují událost, při které Bůh neuhlídal zbylých pět mužů z výpravy, vedle Petra Kellnera ještě Benjamina Larochaixe, Gregoryho Harmse, Seana McManamyho a Zacharyho Russella. Kvůli opatřením proti pandemii stojíme venku, takže během diskuse o tragické nehodě jsou v dálce vidět hřebeny hor.

Havárie helikoptéry, kterou nepřežilo pět mužů ze šesti, se stala hlavní zprávou největších aljašských novin Anchorage Daily News.

foto František Plášil

Podpořte Reportér sdílením článku