James Bond na Staroměstském náměstí

ČNSO zahraje melodie ze slavných bondovek v neděli 6. 6.

Český národní symfonický orchestr zahájí už sedmnáctý ročník svého festivalu Prague Proms filmovou hudbou z populárních akčních snímků o agentovi Jejího veličenstva Jamesi Bondovi. Stane se tak v neděli 6. června ve 20 hodin. Namísto Smetanovy síně Obecního domu tentokrát orchestr vyrazí do plenéru a zahraje posluchačům pod širým nebem, na Staroměstském náměstí. Naváže tak mimo jiné i na tradici populárních open-air koncertů Hollywood Night, v rámci nichž zněly filmové melodie na Václavském náměstí.

Bondovky byly vždy proslulé svými výraznými soundtracky. Notoricky známou znělku k prvnímu filmu s Jamesem Bondem Dr. No (1962) napsal Monty Norman, poté byl se sérií přes dvacet let spojen především držitel pěti Oscarů za filmovou hudbu John Barry. Od 80. let se však na bondovkách podílela i další slavná jména světa filmové hudby: David Arnold, Michael Kamen a Thomas Newman. Hudbu k zatím poslednímu filmu s agentem 007, který nese název Není čas zemřít (2021) a do českých kin by měl být uveden letos v říjnu, pak složil Hans Zimmer.

Koncert ČNSO na Staroměstském náměstí nabídne témata například ze snímků Goldfinger (1964), Žít a nechat zemřít (1973), Casino Royale (2006) či Skyfall (2012). Taktovky se chopí šéfdirigent orchestru, Američan Steven Mercurio. Český národní symfonický orchestr se filmové hudbě věnuje dlouhodobě a pravidelně - k největším úspěchům patřilo zřejmě nahrávání hudby Ennia Morriconeho pro Tarantinův film Osm hrozných (2015). Jak uvedl ředitel orchestru, trumpetista Jan Hasenöhrl v dubnovém rozhovoru pro časopis Reflex, v rámci letošních Prague Proms se chystá rovněž velký koncert s hudbou Johna Williamse: zaznít na něm má mimo jiné hudba z filmů Čelisti (1975), Sám doma (1990) nebo ze série Hvězdné války.

Foto: Profimedia

Podcast