Bezruký Frantík. Černo-černá groteskní komedie na motivy skutečného života Františka Filipa

5. červen 2022

„Víte, kdo byl bezrukej Frantík? Já ho znal, chudáka. Ten člověk nohama psal i maloval.“ Legendární hláška Františka Filipovského jako divadelního ochotníka z prvního filmového dílu Básníků má reálný základ. Poslechněte si příběh o silné vůli, boji s handicapem a snaze vydobýt si svoje místo na světě. V grotesce na motivy skutečnéých událostí uslyšíte  Jakuba Albrechta, Igora Orozoviče, Terezu Dočkalovou a další.

Osoby a obsazení: Samuel Budiman (Franta – dítě), Jakub Albrecht (Franta – dospělý), Igor Orozovič (Bakule), Tereza Dočkalová (matka), Adam Vacula (Bedřich), Alois Švehlík (vypravěč), Miroslav Hanuš (soudce, Harding), Radek Valenta (farář, Ford, Burian), Ivana Wojtylová (porodní bába), Zdeněk Ratajský (doktor), Nataša Bednářová (Eva, učitelka), Barbora Kubátová (Miluška), Ladislav Hampl a Petr Jeništa (agenti), Antonín Kracík (Béďa), Matěj Havelka (chlapec, dětské hlasy), Nina Rudišová (holka, dětské hlasy), Daniel Vano (Malý Luděk, dětské hlasy), Matěj Josef Trejtnar (Malý Šerkán, dětské hlasy), Izabela Schenková (spolucestující), Tomáš Dianiška (školník), Maria Leherová (Lída, hlasy), Rosalie Malinská (Američanka, žena 1, hlasy), Vendelín Urban (Šerkán, reportér), Jakub Kalián (Luděk, amplion, hlasy), Gabriella Farr (tlumočnice), v dalších rolích Jaroslav Blažek a Hynek Tajovský.
Napsal: Tomáš Dianiška, Igor Orozovič
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvuk: Jitka Špálová
Zvukový design: Ondřej Gášek
Hudba: Ivan Acher a Igor Orozovič
Premiéra: 9. 5. 2021
Produkce: Radka Tučková
Píseň Igora Orozoviče Holoubek nazpívalo Dětské operní studio NDM Ostrava v aranži Zdeňka Dočekala, píseň Frankie the armless stejného autora nazpívala Lucie Brychtová a nahráli Zdeněk Dočekal (klavír), Filip Pastula (kontrabas) a Marcus Jurkovič (bicí)

Komedie Tomáše Dianišky a Igora Orozoviče se soustřeďuje na vypjaté chvíle Frantíkova života, který nezlomnou silou vůle dosáhne obdivuhodné životní samostatnosti. Příběh tělesně postiženého tvrdohlavého kluka, jenž vytrvale usiluje o vymanění se z daného osudu i prostředí, je inspirativní pro všechny bez ohledu na počet končetin.

Kdo byl František Filip

František Filip se narodil se roku 1904 v Jamném nad Orlicí bez rukou. Nohama se však naučil dělat vše, co bylo třeba. Oblékat se, pít, jíst a taky se prát se spolužáky. Později Bezruký Frantík nastoupil do nově založeného Jedličkova ústavu, jehož ředitelem byl František Bakule. Obětavý učitel vedl všechny děti k samostatnosti a razil heslo: „Chci, a proto umím.“

Krátce po začátku první světové války začali do Jedličkova ústavu přicházet zmrzačení vojáci. Handicapovaní od narození pak učili osudem zaskočené válečné mrzáky, jak bez končetin mohou žít a pracovat.

Setkání s prezidentem USA

Díky Bakulovi a jeho pěveckému sboru se František dostal i na turné po Spojených státech a setkal se s tehdejším americkým prezidentem nebo s Henrym Fordem. Následně se osamostatnil a začal podnikat.

Bezruký Frantík

Divadelní adaptace v rozhlase

Hru Bezruký Frantík napsali Tomáš Dianiška a Igor Orozovič původně pro Divadlo pod Palmovkou. Divadelní inscenace tam měla premiéru v září 2019. Titulní postavu Frantíka ztvárnil v rozhlasové adaptaci stejně jako v Divadle pod Palmovkou Jakub Albrecht. Ten byl za svou roli oceněn v roce 2019 Cenou divadelní kritiky v kategorii nejlepší mužský herecký výkon a nominován na Cenu Thálie.

Zatímco v divadelní verzi hrají pouze dospělí herci, do té rozhlasové se tvůrci rozhodli obsadit i členy Dismanova rozhlasového dětského souboru a další dětské herce. Malého Frantíka ztvárnil Samuel Budiman, jehož projev zaujme přirozenou hravostí, dravostí a dětskou drzostí.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související