InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sobotní pietní akt na táborském popravišti byl poněkud od věci

 Autor: Vít Řezáč

    Autor: Vít Řezáč

TÁBOR – Táborské popraviště bylo v sobotu 8. května jako každoročně svědkem slavnostního pietního aktu při příležitosti 76. výročí ukončení druhé světové války, jak to formulovala poněkud zvláštně oficiální pozvánka. V kalendáři se sice zvýrazňoval státní svátek jako Den vítězství, ale neuspěl ani dřívější případný termín Den osvobození. Alespoň projev starosty Štěpána Pavlíka působil, jako by mu radniční PR dal jiný papír. Všechny jeho odstavce byly vzpomínkou a průřezem tragickými osudy českých vlastenců, které zde Němci zastřelili. To byla ovšem heydrichiáda roku 1942, kterou si nepřipomínáme 8. května. Kdyby posléze farář Alois Sassmann v závěru nepronesl několik slov vzpomínek na osvobození Československa, náhodný posluchač by patrně netušil, že se zde lidé sešli u příležitosti Dne vítězství.

 

Kromě místostarostů Tábora a vedení města, zástupců posádky, politických stran i kulturních a společenských organizací včetně Českého svazu bojovníků za svobodu opticky druhou světovou válku a její vítězné zakončení připomínalo jen mnoha řády a medailemi zdobené sako válečné veteránky Ernestíny Švorcové z Bechyně. Její otec patřil ke spoluorganizátorům Slovenského národního povstání a ona sama jako děvče pracovala s nasazením života jako spojka a ukrývala a starala se o lidi v bunkru na zahradě.

Miliony padlých za druhé světové války na obou stranách spojeneckých vojsk, kdy největší ztráty na životech nesl tehdejší Sovětský svaz, by si v tento pietní den určitě zasloužily vděčnější a výraznější vzpomínku. Ti bezejmenní i ti, jejichž jména známe.

 

V Borotíně nezapomínají

Třeba jako gardový seržant Petr Ivanovič Fomin, který zemřel 15. června 1945 ve věku pětadvaceti let a je pochován na hřbitově u kostela dominujícího vrchu nad Novým Kostelcem u Borotína. Naprosto neokázale na něj vzpomíná celá léta někdo z místních, jehož jméno se nám nepodařilo zjistit ani u znalce zdejší historie a bývalého starosty Borotína Antonína Brože. Hrob je stále upravován a ani v sobotu nechyběly svíčky a čerstvé luční kvítí. Skromná, o to však srdečnější vzpomínka na tohoto rudoarmějce je určitě v mnoha ohledech cennější, než sobotní ceremonie na táborském popravišti. Ta byla, mírně řečeno, trochu od věci.

Diskuse k článku - 12 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Ano je to tak, vzpomínka 8. května byla "od věci"....Když vzpomínat Heydrichiádu, tak květen/červen a připomenout, jak němečtí fašisté se neštítili popravit v Táboře ani těhotnou ženu

    Vloženo 11.5.2021 10:42:45

    • Pamětník 

      Reagovat

       

      To jim ale zavaříte. Protože oni téma poprav používají proto, aby nemuseli slavit osvobození Sovětskou armádou, chápete? Táborská radnice se za svoje osvoboditele stydí a radši vymýšlejí teorie, jak se Tábor osvobodil sám.

      Vloženo 11.5.2021 15:09:24

  • Ondřej Soběslavský 

    Reagovat

     

    Ještě jsme se nazbavili zátěže minulosti, kdy se směli připominat jenom někteří a pouze předepsaným způsobem. Děkovat se má všem a je jedno, zda přišli z východu, západu, severu i jihu, ať to byli Rusové, Američané, Angličané, Francouzi. Sudetští Němci, Židé, mnoho není prozkoumáno, mnohé nezveřejněno. Pokoj všem, kdo se zaloužili o to, že to zlé nezvítězilo.

    Vloženo 11.5.2021 08:30:39

  • Jirka 

    Reagovat

     

    Tábor má věčný problém s tím, že byl v sovětské zóně a to současným ve vedení města nevoní a mají z toho trauma. Tak radši neslaví nic, když nemůžou juchat po americku a tomu se přizpůsobují i projevy. Souhlasím že je to trapný.

    Vloženo 10.5.2021 09:16:08

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    na obrázku č.7 to je jako skautský kroj?:-))) košile a rifle???aha tak to jo.

    Vloženo 10.5.2021 08:43:00

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Projev starosty byl vynikající, připomenul hrůzy, které Táboráci za války prožívali a jejich nezměrnou radost z konce 2. světové války v květnu 1945. Jestliže se redaktorovi starostův projev nelíbil, měl jít raději mezi své soudruhy z KSČM na TGM, tam by byl mezi svými.

    Vloženo 10.5.2021 08:09:47

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      To ví každé děcko, že nás osvobodila jen americká armáda. Ta Rudá nás jen okupovala. Je to tak dnešně správně?

      Vloženo 10.5.2021 08:15:15

      • účastník 

        Reagovat

         

        No já nevím, jestli projev o čtvrti Dvorce patřil na pietní akt o osvobození. Bylo to poněkud trapné.

        Vloženo 10.5.2021 09:12:39

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Na některých příspěvcích a nejen u tohoto tématu je vidět, že vymývání mozků a zkreslování historických událostí fungovalo jak za éry bolševika, tak funguje i v éře posledních třiceti let. Platí to zejména u mladých lidí, kteří tyto éry nezažili.

      Vloženo 10.5.2021 09:18:26

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Mladí jsou úplně v hajzlu, ti si nechají vsugerovat všechno bez použití vlastního mozku a názoru.kdejaký malý fracek, který ani neumí násobilku , ale otírat se o premiéra, prezidenta, kecy, který si nesou z domova od svým "povedených " trodičů, to by jim šlo.používají slova a výrazy, které ani neví co znamenají, papouškují, jak papoušci.Je to smutný.

        Vloženo 10.5.2021 13:47:08

    • Prače 

      Reagovat

       

      Nedokážete evidentně respektovat názor občana,jen umíte zaútočit na názor,který je jiný, než ten jediný politický korektníAle,nač se divím, tak to dnes u nás funguje,i když hlavni heslo tzv.Sametove revoluce bylo kromě svobodných voleb pluralita.Tuš asi tak...

      Vloženo 11.5.2021 11:19:16

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace