Týden s hudbou. Pozvolný návrat živé kultury

Koncertní život v České republice a v okolních zemích začíná pomalu ožívat. I tak většinu akcí, kterou zde uvádíme, můžete sledovat pouze online.
Václav Luks (zdroj Collegium 1704)

Pondělí 10. května 2021

Česká filharmonie se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem vystoupí dnes večer od 20:15 v rámci benefičního koncertu k 125. výročí založení společnosti Škoda Auto. Zazní Slavnostní pochod, op. 54a, Slovanský tanec č. 7 C dur, op. 72 a Klid pro violoncello a orchestr, op. 68/5 (sólista Václav Petr) Antonína Dvořáka, Romeo a Julie Pjotra Iljiče Čajkovského, Koncert c moll pro hoboj a orchestr v úpravě pro trubku Allesandra Macercelly (sólista Walter Hofbauer), Introdukce a rondo capriccioso, op. 28 Camille Saint-Saënse (sólista Jan Mráček) a na závěr výběr z obou suit Arlézanka Georgese Bizeta. Přenos sledujte na ČT Art a Facebooku České filharmonie. Během koncertu bude též probíhat benefiční sbírka na pomoc zdravotníkům.

Collegium 1704 zveřejní v rámci svého cyklu Universo záznam provedení Miserere d moll (ZWV 56) Jana Dismase Zelenky. Jako sólisté se představí Pavla Radostová, Daniela Čermáková, Tobias Hunger a Tadeáš Hoza. Orchestr Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 řídí Václav Luks.

V rámci festivalu Lípa Musica 2021 dnes vystoupí kytaristé Pavel Steidl a Lukáš Sommer. Koncert bude živě streamován. Uslyšíme díla Fernanda Sora, Lukáše Sommera, Carla Domeniconiho a Philippa Houghtona.

Vídeňská státní opera uvede od 19:00 záznam opery Nabucco Giuseppe Verdiho s dirigentem Marcem Armiliatem ze dne 22. ledna tohoto roku. V hlavních rolích zpívají Plácido Domingo, Freddie De Tommaso, Riccardo Zanellato a Anna Pirozzi.

Hamburský Ensemble Rezonanz s dirigentem Riccardem Minasim chystá streamovaný koncert s díly Francise Poulenca (Koncert pro varhany, smyčce a tympány g moll, sólistka Iveta Apkalna), Johanna Sebastiana Bacha (Koncert pro varhany a smyčce D dur, BWV 169) a Wolfganga Amadea Mozarta (Symfonie č. 36 D dur „Linecká“).

Na webu Bamberských symfoniků byla zveřejněna nahrávka koncertu s Jakubem Hrůšou. Součástí koncertního programu je fantazie Romeo a Julie Pjotra Iljiče Čajkovského, Koncert pro housle a orchestr a moll, op. 82 Alexandera Glazunova a Symfonie č. 9 Es dur, op. 70 Dmitrije Šostakoviče. 

Newyorská Metropolitní opera si pro nás na tento týden připravila cyklus nočních streamů nazvaný National Council Auditions Alumni Week. Jako první byla vybrána opera Giacoma Pucciniho La Bohème. V záznamu ze dne 16. ledna 1982 s dirigentem Jamesem Levinem v režii Franca Zeffirelliho účinkují Teresa Stratas, Renata Scotto, José Carreras, Richard Stilwell a James Morris. Streamování každé opery v rámci cyklu Nightly Opera Streams trvá pravidelně 23 hodin, od 19:30 místního času (EDT) až do 18:30 hodin druhého dne. Český divák tak může operu sledovat po celý následující den od 0:30 hodin ráno.

Úterý 11. května 2021

Slovenská filharmonie s dirigentem Adrianem Prabavou v rámci pilotního projektu Ministerstva zdravotnictví SR chystá streamovaný koncert s publikem. Zazní předehra Karneval, op. 92 Antonína Dvořáka, Variace na téma Josepha Haydna Johannesa Brahmse a Symfonie č. 3 E dur, op. 51 Maxe Brucha.  

Státní opera Banská Bystrica chystá od 18:00 koncert Svět operních duet. V podání sólistů opery Michaely Kuštěkové, Kataríny Procházkové, Martina Popoviče, Dušana Šima, Šimona Svitoka a Ivana Zvaríka za doprovodu klavíristky Martiny Svitkové uslyšíme dueta z Rigoletta, Lovců perel, Dona Pasquale a dalších oper.

Mozartova opera Don Giovanni byla zařazena do cyklu nočních streamů z MET. Účinkují Carol Vaness, Karita Mattila, Dawn Upshaw, Jerry Hadley, Samuel Ramey, Ferrucio Furlanetto a Kurt Moll. Provedení dne 5. dubna 1990 řídil James Levine, režíroval Franco Zeffirelli.

Curtisův hudební institut ve Philadelphii streamuje absolventské recitály. Dnes uslyšíme recitál houslistky Youjin Lee. Na programu jsou skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Niccoly Paganiniho, Paula Hindemitha, Eugèna Ysaÿe a Henryka Wienawského.

Středa 12. května 2021

Dnes začíná festival Pražské jaro. Tradičního provedení Smetanovy Mé vlasti se ujme Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Uslyšíme tak tento cyklus symfonických básní v historicky poučené interpretaci na dobové nástroje. Přímý přenos bude možné sledovat od 20:00 na ČT Art a na Českém rozhlase 3, stanici Vltava. Koncert se uskuteční v rámci pilotního projektu iniciovaného Ministerstvem zdravotnictví ČR za přítomnosti části publika.

Czech Ensemble Baroque uvede od 19:30 v brněnském kostele svatých Janů Requiem Františka Ignáce Tůmy v novodobé premiéře.

Státní opera Banská Bystrica chystá od 19:00 streamované představení operety Franze Lehára Země úsměvů. V hudebním nastudování Jána Procházky uslyšíme v hlavních rolích Jána Haruštiaka, Katarínu Procházkovou, Csabu Kotlára, Juraje Kaššu, Dušana Šima, Igora Lacko, Radoslava Kurice a Darinu Benčovou.

Z MET dnes v noci uslyšíme operu Tristan a Isolda Richarda Wagnera. V záznamu z 18. prosince 1999 s dirigentem Jamesem Levinem účinkují Jane Eaglen, Katarina Dalayman, Ben Heppner, Hans-Joachim Ketelsen a René Pape.

London Philharmonic Orchestra s dirigentem Ryanem Bancroftem chystá od 22:00 SEČ streamovaný koncert na Marquee.tv nazvaný East meets West. Zazní díla Arvo Pärta (Fratres), Wolfganga Amadea Mozarta (Symfonie č. 35 D dur), a Pjotra Iljiče Čajkovského (Koncert pro housle a orchestr D dur, sólista Gil Shaham).

Helsinská filharmonie od 19:00 s dirigentkou Susannou Mälkki uvedou Koncert pro klavír a orchestr a moll, op. 54 Roberta Schumanna. Jako sólista vystoupí gruzínský klavírista Kirill Gerstein, který stejný koncert nedávno přednesl s Českou filharmonií. Jako druhá kompozice večera zazní světová premiéra nové skladby Kaijy Saariaho nazvaná Vista (Pohled). Na webu orchestru je kromě tohoto programu ke zhlédnutí také již řada minulých koncertů zdarma.

Curtisův  hudební institut ve Philadelphii dnes bude vysílat písňový koncert z tvorby českých autorů. Ve skladbách Antonína Dvořáka, Pavla Haase, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a Bedřicha Smetany uslyšíme studenty vokálního oddělení.

Čtvrtek 13. května 2021

V rámci letošní Mezinárodní hudební soutěže Pražského jara pro smyčcová kvarteta se od 18:00 uskuteční finálový večer. Vítězný ansámbl přednese buď Janáčkův Smyčcový kvartet č. 1 z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty nebo Smyčcový kvartet č. 2 d moll Bedřicha Smetany a v druhé polovině večera Smyčcový kvartet č. 7 F dur, op. 59/1 nebo Smyčcový kvartet č. 8 e moll, op. 59/2 Ludwiga van Beethovena. Koncert bude streamován.

Tentýž večer od 20:00 se vybrané publikum festivalu Pražské jaro může zúčastnit druhého provedení Smetanovy Mé vlastiCollegiem 1704 a dirigentem Václavem Luksem.

Český filharmonický sbor Brno dnes od 19:00 zveřejní premiéru mimořádného koncertu duchovní hudby z Besedního domu. Na programu jsou díla Antona Brucknera, Petra Fialy, Henryka Mikołaje Góreckého a Leoše Janáčka.

Janáčkova filharmonie Ostrava bude dnes online přenášet závěrečný koncert sezóny s dirigentem Andrejem Borejkem. Zazní Koncert pro klavír a orchestr Alfreda Schnittkeho (sólista Tomáš Vrána) a suita z baletu Pták ohnivák Igora Stravinského.

Festival Dvořákova Olomouc dnes uvede od 19:00 online koncert Dvořák jedinečný s dirigentem Markem Štrynclem a Musicou Floreou v dobové interpretaci. Uslyšíme Dvořákovu Suitu A dur, op. 98b a Symfonii č. 6 D dur, op. 60.

Severočeská filharmonie Teplice každý čtvrtek od 18:00 zveřejní nový online koncert. Program bude znám v průběhu týdne.

Státní filharmonie Košice dnes večer s dirigentem Zbyňkem Müllerem uvede od 19:00 Koncert pro klavír a orchestr F dur George Gershwina (sólista Ladislav Fankovič) a Ravelovu instrumentaci Obrázků z výstavy Modesta Petroviče Musorgského. Program lze sledovat na webu filharmonie.

Čtvrteční noc z newyorské Metropolitní opery byla vyhrazena opeře Richarda Strausse Růžový kavalír. Účinkují Renée Fleming, Christine Schäfer, Susan Graham, Eric Cutler, Thomas Allen a Kristinn Sigmundsson. Záznam s dirigentem Edo de Waartem byl pořízen 9. ledna 2010.

Pátek 14. května 2021

V rámci letošní klavírní Mezinárodní hudební soutěže Pražského jara se od 18:00 uskuteční finálový večer. Uslyšíme klavírní koncert na přání sólisty z výběru Ludwiga van Beethovena, Pjotra Iljiče Čajkovského, Antonína Dvořáka, Fryderyka Chopina nebo Sergeje Rachmaninova. Koncert bude živě streamován.

Frankfurtský Ensemble Modern chystá od 20:00 stream s jazzovým klavíristou Frorianem Weberem. Zároveň si ve stejném čase můžete poslechnout živý stream nazvaný Allons à Paris! s díly Iannise Xenakise, Gergese Aperghise, Kaijy Saariaho, Martina Matalona, Alexe Nanteho, Oliviera Messiaena a Emmanuela Nunese. 

Londýnský Royal Philharmonic Orchestra chystá od 20:30 SEČ streamovaný koncert s dirigentem Vasilijem Petrenkem. Zazní předehra k opeře Vojevoda, op. 3 Pjotra Iljiče Čajkovského, Koncert pro klavír a orchestr č. 1 C dur, op. 15 Ludwiga van Beethovena (sólista Paul Lewis) a Čajkovského Symfonie č. 5 e moll, op. 64.

Curtisův  hudební institut ve Philadelphii opět streamuje absolventské recitály. Dnes uslyšíme recitál klavíristy Taek Gi Leeho. Na programu jsou skladby Johanna Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattiho, Oliviera Messiaena, Claude Debussyho, Fryderyka Chopina, Sergeje Prokofjeva a Franze Liszta.

Na serveru Operavision.eu bude od 19:00 zveřejněn záznam opery Dmitrije Šostakoviče Lady Macbeth Mcenského újezdu v nastudování Opery Birmingham. S dirigentem Alpeshem Chauhanem v anglickém překladu účinkují Chrystal E. Williams, Eric Greene, Joshua Stewart a Brenden Gunnel.

Páteční noc z MET výjimečně není vyhrazena streamu opery, ale vysílání dokumentu nazvaný The Audition. Tento celovečerní dokument nás provede zákulisím konkurzů Met’s National Council Auditions, ve kterých každý rok tisíce zájemců soutěží o svou šanci zazpívat si na půdě MET a zahájit tak svou kariéru.

Sobota 15. května 2021

Na festivalu Pražské jaro vystoupí Huelgas Ensemble s uměleckým vedoucím Paulem van Nevelem. Zazní polyfonní kompozice Josquina des Prez. Koncert bude streamován.

Plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla v rámci projektu První řada u Vás doma bude streamovat od 19:00 operu Leoše Janáčka Věc Makropulos v nastudování Norberta Baxy a režii Martina Otavy. [1] 

Státní opera Banská Bystrica chystá od 19:00 streamované představení opery Gaetana Donizzettiho Don Pasquale. V nastudování Igora Bully uslyšíme Ivana Zvaríka, Michaelu Kuštěkovou, Dušana Šima, Martina Popoviče a Slavomíra Macáka.

Rossiniho Lazebník sevillský byl vybrán pro sobotní noční stream z New Yorku. V záznamu ze dne 22. listopadu 2014 s dirigentem Michelem Mariottim účinkují Isabel Leonard, Lawrence Brownlee, Christopher Maltman, Maurizo Muraro a Paata Burchuladze.

Frankfurtský Ensemble Modern  uvede od 20:00 projekt s kompozicí Shivy Fesharekiho Opus infinity.

Neděle 16. května 2021

Na festivalu Pražské jaro vystoupí se svým recitálem Garrick Ohlsson se skladbami Karola Szymanowského, Leoše Janáčka, Sergeje Prokofjeva a Alexandra Nikolajeviče Skrjabina. Koncert bude streamován.

V Nepomuku se chystají oslavy 300. výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého. Open air koncert k poctě českého světce v podání Evy Urbanové a jejích hostů za doprovodu Komorního orchestru Národního divadla proběhne od 17:00 hodin na náměstí Augustina Němejce. Zároveň bude vysílaný tentýž den od 20:15 hodin na ČT Art. O hudební doprovod se postarají Michaela KatrákováMartin Vydra.

Curtisův  hudební institut ve Philadelphii streamuje koncert Ensemble 20/21. Zazní skladby zadané tomuto tělesu autorů Kat Souponetského, Reného Ortha a Dai Weie.

Cyklus nočních streamů nazvaný National Council Auditions Alumni Week z newyorské Metropolitní opery zakončí opera Roberto Devereux Gaetana Donizzettiho. S dirigentem Mariziem Beninim účinkují Sondra Radvanovsky, Elīna Garanča, Matthew Polenzani a Mariusz Kwiecień. Záznam byl pořízen dne 16. dubna 2016.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments