QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fakultní nemocnice Plzeň hledá nové dárce krve

10.05.2021 7:00

Pokud se i vy chcete stát dárci krve, musíte splňovat hned několik podmínek. Jednou z nich je plnoletost, dobrý zdravotní stav a váha nad 60 kg. Jestli máte tyto předpoklady, obraťte se na FN Plzeň.

nemocnice L

Chcete pomoci s léčbou pacientů s nádorovým onemocněním krvetvorby? Předpokladem pro vstup mezi dárce je dobrý zdravotní stav, věk nad 18 let, hmotnost nad 60 kg, dobrá tolerance „náběru ze žíly“ a ochota stát se pravidelným dárcem.

"Pacienti s různými typy leukémií, kteří podstupují chemoterapii nebo transplantaci kostní dřeně, jsou ohroženi krvácivými komplikacemi a pravidelná aplikace destiček od zdravých dárců jim umožňuje překlenout období do obnovy jejich vlastní krvetvorby. Hematologicko-onkologické oddělení FN Plzeň patří mezi největší transplantační centra v ČR, provádí všechny typy transplantací krvetvorných buněk a pracovníci zde provedou až 1500 odběrů za rok," informuje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek. V současnosti má oddělení zhruba 200 aktivních dárců všech krevních skupin. 

Při první návštěvě dostane dárce všechny potřebné informace, je vyšetřen jeho zdravotní stav, proveden krevní rozbor, a pokud je vše v pořádku, následuje pozvání k prvnímu odběru. Běžná frekvence dárcovství je 1x měsíčně, samotný odběr trvá 1 hodinu. 

"Díky velkému pokroku v medicíně, a zároveň i díky našim dárcům, se daří úspěšně léčit stále více pacientů s hematologickými malignitami. Byli bychom velmi rádi, kdyby se nám podařilo rozšířit databázi dárců, kteří budou ochotni pravidelně darovat krevní destičky pro hematologicko-onkologické pacienty," říká Václav Šimánek, ředitel FN Plzeň.

 

Více informací naleznete zde.

 

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT