Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Úspěch v boji s globálním oteplováním. Vědci umí vyrobit beton z emisí oxidu uhličitého

Foto: Gaurav Sant, University of California, Los Angeles, Samueli School of Engineering

Studenti Kalifornské univerzity v Los Angeles se stali prvním vysokoškolským týmem, který vyhrál prestižní cenu Carbon XPRIZE. Zasloužili se o to technologií, která z emisí oxidu uhličitého produkovaných elektrárnami vyrábí nový typ betonu. Jeho uhlíková stopa je oproti běžnému betonu poloviční, tvrdostí a odolností se však neliší.

Ze všech surovin, které lidstvo vyprodukuje, je betonu nejvíce. Betonářství je největším materiálovým průmyslovým odvětvím na světě a má na svědomí sedm procent světových emisí oxidu uhličitého. Jedna z nejpoužívanějších složek betonu – cement – stojí dokonce za devíti procenty emisí. Inovátoři se proto snaží přijít s technologiemi, které by produkci skleníkových plynů při výrobě tohoto oblíbeného stavebního materiálu omezily. Světový výzkum se zaměřuje jak na jeho poměrně složitou recyklaci, tak na proces výroby.

Beton s nižší uhlíkovou stopou je stejně tvrdý a odolný. Foto: University of California, Los Angeles, Samueli School of Engineering

Právě v této snaze uspěl tým vědců z Kalifornie vystupující pod názvem CarbonBuilt, který vedle snížení uhlíkové stopy o více než polovinu docílil i nižší ceny. Podařilo se to díky využití odpadových materiálů, jako jsou spaliny z elektráren nebo cementáren. Obejdou se bez nákladného čištění – rovnou se vstřikují k hašenému vápnu, které s oxidem uhličitým reaguje lépe než obyčejný cement a při tvrdnutí betonu jej absorbuje. Za jeden den tak vědci dokážou přeměnit na beton 135 kilogramů skleníkového plynu. Díky nové technologii klesne také spotřeba cementu, a to o 60 až 90 procent.

Inspirací k tomuto projektu byly mušle. „Jsou z uhličitanu vápenatého, který je přírodním cementačním činidlem,“ řekl vedoucí týmu a profesor stavitelství a materiálových věd Gurav Sant. „Opravdu nás motivoval způsob, jakým mušle drží pohromadě, a tak jsme se pustili do přeměny oxidu uhličitého na beton,“ objasňuje vědec motivaci týmu, který se vývoji nové technologie věnoval od roku 2014. Kvůli pandemii se závěrečné kolo soutěže posunulo o rok a zařízení kalifornských vědců běželo čtyři měsíce v kuse. Vyrobilo 150 metrů krychlových betonových bloků, z nichž některé byly věnovány kmeni Východních Šošonů na projekt výstavby domů v rezervaci Wind River.

Související články

Zaručeně zlepší den

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Naučte se ovládat své sny. Užijte si třeba románek s celebritou

Inspirace z knihovny: Naučte se ovládat své sny. Užijte si třeba románek s celebritou

Platí, že ve snech je možné cokoliv. Proč je tedy nezačít kontrolovat? Díky osvojení této…