O postup do finále soutěže PJ bojuje deset klavíristů

Druhým kolem pokračuje mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro v oboru klavír.

Druhým kolem dnes pokračuje mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro v oboru klavír, kam postoupilo deset soutěžících. Koná se v rámci mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Koncert bude bez diváků přenášen on-line z Hudební a taneční fakulty AMU. Do soutěže se v oborech klavír a smyčcové kvarteto přihlásily téměř dvě stovky mladých hudebníků z celého světa. Semifinále oboru klavír je na programu o dva dny později a finále se pro nejlepší tři účastníky uskuteční 14. května ve Dvořákově síni Rudolfina ve spolupráci se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK s dirigentem Markem Šedivým.

Kandidát má za úkol sestavit recitál, který musí obsahovat skladbu zkomponovanou pro soutěž Pražského jara 2021 autorky Jany Vöröšové a alespoň jednu sonátu od jednoho z těchto autorů od některého z klasicistních mistrů Haydna, Mozarta či Beethovena.

V oboru smyčcové kvarteto se první dvě kola konala on-line na základě zaslaných videonahrávek. Finále bude 13. května ve Dvořákově síni Rudolfina za účasti tří finalistů - Arete String Quartet (Jižní Korea), Kukal Quartet (Česká republika) a Selini Quartet (Rakousko). Všechny soutěžní koncerty budou bez diváků přenášeny on-line.

Podle požadavků organizátorů musí zazní jedno z následujících děl - Leoš Janáček: Smyčcový kvartet č. 1 z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty, Bedřich Smetana: Smyčcový kvartet č. 2 d moll, Ludwig van Beethoven: Smyčcový kvartet č. 7 F dur op. 59 č. 1 nebo Smyčcový kvartet č. 8 e moll op. 59 č. 2.

Loni pořadatelé soutěž, která se měla konat v oborech fagot a klarinet, kvůli pandemii zrušili. Zúčastnit se mělo 98 mladých hudebníků z 23 zemí. Soutěž nebylo možné uskutečnit s ohledem na vysoký počet zahraničních účastníků, nezbytný časový předstih a důležitou koordinaci termínů s dalšími zahraničními soutěžemi v náhradním termínu loni ani letos. Vysoké počty přihlášených a kladná odezva poroty pořadatele hudební soutěže Pražské jaro utvrdily v přesvědčení, že i navzdory nepříznivé pandemické situace je správné soutěž uskutečnit.

Předsedou klavírní poroty je americký hudebník Garrick Ohlsson, kvartetní porotě předsedá Michal Kaňka, člen Pražákova kvarteta a pedagog pražské HAMU.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Podcast