Sport / outdoor

TOP 6: Nejlepší cyklistické brýle – test, recenze a zkušenosti

Cyklistické brýle UVEX Už se nemůžete dočkat, až šlápnete do pedálů a vyrazíte na pořádný výjezd – ať už za krásami krajiny nebo za rychlostí či adrenalinem v divokém terénu? V tom případě je nejvyšší čas zkontrolovat si, zda máte veškeré potřebné vybavení. Různými cyklistickými potřebami a pomůckami, například bundami na kolo, cyklistickými batohy či helmami, jsme se už na našem webu podrobně zabývali. Dnes si vezmeme na paškál další nezbytný prvek – a tím budou cyklistické brýle.

Tato pomůcka chrání jeden z nejcennějších a nejdůležitějších orgánů našeho těla. Proto bychom na ni rozhodně neměli zapomínat a nevyplatí se ani zbrklý a neuvážený nákup. V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat nejlepší cyklistické brýle pro různé disciplíny i podmínky. Zaměříme se na všechny důležité parametry, které je zapotřebí sledovat, představíme vám i základní cenové relace a v mini recenzích taky některé populární výrobce.

Cyklistické brýle už dneska patří k základnímu vybavení. Možná se bez nich obejdete, pokud kolo používáte jen na cesty na nákup nebo do práce, kterou máte o pár ulic dál. Jestliže však berete cyklistiku vážněji, kvalitní brýle byste měli klást na stejnou úroveň jako třeba helmu. Není přitom vždy nutné sahat po nejdražším modelu. Záleží na vašich požadavcích a nárocích, ale i možnostech. V našem průvodci se zaměříme především na výběr zorníků, které představují stěžejní faktor.

Možná vás překvapí, jak široké a zajímavé možnosti současný sortiment skýtá. Dobře zvolené brýle mohou výrazně zvýšit požitek z jízdy, bezpečnost i ochranu. Kromě spousty rad a tipů pro lepší nákup jsme opět připravili taky žebříček oblíbených současných modelů. Takřka o každém výrobku, který vás zaujme, se navíc můžete dozvědět spoustu informací z uživatelských recenzí cyklistických brýlí, případně i z odbornějších testů.

Nejlepší cyklistické brýle na trhu

ProduktParametryHodnocení
TIPVIF brýle One
Náš tip
✔️ rám vyrobený z Grilamidu
✔️ polarizační skla
✔️ velmi nízká hmotnost
📌 od 1500 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#1Oakley Flight Jacket
Dlouhodobě skvěle hodnoceno
✔️ velmi pohodlné
✔️ pro kulaté, hranaté a srdcové tváře
✔️ materiál: odlehčený plast
❌ vysoká cena
📌 od 4300 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2Uvex SPORTSTYLE 227
Nejlepší poměr cena / výkon
✔️ pohodlné nošení a bezpečné uchycení
✔️ dobrá ochrana proti větru
✔️ dobrá odolnost proti poškrábání
✔️ nemlží se, dobré větrání
📌 od 2500 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Alpina S-Way QVM+
✔️ možnosti nastavení
✔️ výborně sedí
✔️ dobrá ochrana proti větru
❌ vysoká cena
❌ spíše tmavý odstín
📌 od 4300 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4Force CALIBRE
✔️ vhodné pro ženy i muže
✔️ s ochranou UV 400
✔️ komfortní nošení a nastavitelný nosník
✔️ náhradní skla s filtrem kategorie 1 a 2
📌 od 770 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5Uvex Sportstyle 204
Doporučujeme
✔️ dobrá cena, skvělý poměr cena / výkon
✔️ až 7 barevných kombinací v nabídce
✔️ pro kulaté a oválné tváře
✔️ pohlcuje 100% škodlivých UV paprsků
📌 od 750 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6VAN RYSEL ROADR 500
Cenový tip
✔️ poměrně slušné recenze zákazníků
✔️ prodává Decathlon
✔️ ideální pro užší či střední obličej
✔️ Chrání před prachem či větrem
📌 od 300 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#7ROCKRIDER T100
Nejprodávanější Decathlon
✔️ pro příležitostné cyklisty
✔️ skla kategorie 3 – 100% filtrace UV
✔️ skla i obroučky z polykarbonátu
❌ za 100 Kč nečekejte příliš vysokou kvalitu
📌 od 99 Kč
[usr 4.6 text="true" tooltip="true"] Číst recenze

Jak vybrat cyklistické brýle

Na to, že jde o poměrně drobnou pomůcku, může být směrodatných faktorů a parametrů pro výběr poměrně dost. Zaměříme se na ochranu zraku před UV zářením, což je elementární prvek, ale i na další možné varianty ochrany – včetně zbarvení zorníku, které zdaleka není jen designovou záležitostí. Volit lze taky z celé škály moderních technologií, které mohou být velmi užitečné při jízdě ve specifických či náročných podmínkách.

K čemu slouží cyklistické brýle?

Základní účel cyklistických brýlí je zřejmý. Jde o prvek ochrany zraku. Před čím konkrétně chrání a v čem pomáhají?

  • Brýle chrání oči před škodlivým UV zářením
  • Poskytují „mechanickou“ ochranu – např. před údery větví, ale i zvířeným prachem, pískem, před silnějším větrem, deštěm, sněžením nebo třeba létajícím hmyzem.
  • Správně vybrané brýle zlepší vidění za určitých podmínek. Mohou například omezit oslnění za jasného dne, zlepšit vnímání kontrastů nebo určitých důležitých barev, detailů apod. Tím mohou přispět k lepším, přesnějším a rychlejším reakcím a třeba i zabránit nehodě.
  • Brýle představují i stylový módní doplněk.

Nejlepší cyklistické brýle

Výběr cyklistických brýlí podle vlastností zorníků

Jak jsme řekli, kvalitní a vhodně zvolené zorníky jsou alfa i omega výběru cyklistických brýlí. Aspektů, podle nichž se můžete při výběru orientovat je přitom víc než dost. S trochou snahy najdete brýle přesně na míru.

UV ochrana

Ochrana před škodlivým UV zářením ze slunečního svitu představuje stěžejní vlastnost brýlí. UVA a UVB záření má při zvýšené expozici negativní zdravotní dopady. Způsobuje stárnutí kůže a představuje rizikový faktor rozvoje rakoviny. To platí nejen pro pokožku, ale i pro oči, které mohou být ještě citlivější. Je tedy nanejvýš vhodné si oči chránit (nejen na kole).

Za doporučenou míru ochrany u slunečních brýlí patří UV filtr 400. To znamená, že nepropustí vlnové délky pod 400 nm. Tuto ochranu poskytují prakticky všechny kvalitní brýle od ověřených značek. Problém může nastat, pokud kupujete brýle z nespolehlivých zdrojů, od pochybných prodejců a značek.

Světelná propustnost

Dalším důležitým údajem je míra světelné propustnosti udávaná v procentech (nebo kategoriích). Odvíjí se od zbarvení zorníku a případně dalších použitých technologií a zpracování. Záleží především na konkrétních podmínkách, jaká propustnost bude nejvhodnější:

  • Kategorie 4 propustí 3-8 % – Brýle, které se používají za specifických podmínek velmi vysoké světelnosti (hory, moře, sníh).
  • Kategorie 3 propustí 8-18 % – Brýle do velmi slunečného počasí.
  • Kategorie 2 propustí 18-43 % – Poměrně univerzální brýle do středně intenzivních světelných podmínek (polojasno).
  • Kategorie 1 propustí 43-80 % – Slabší viditelnost, světelnost. Zataženo, mlha, stmívání apod.
  • Kategorie 0 propustí 80-100 % – Výrazně zhoršená viditelnost, silně zataženo, soumrak, déšť, sněžení.

Cyklistické brýle POC

Zbarvení

Zdaleka neexistuje jen tmavé (černé) zbarvení slunečních brýlí. Barev je celá široká škála a nemají vliv jen na design a estetický dojem. Naopak. Zbarvení brýlí je poměrně důležitou funkční vlastností, která ovlivní „kvalitu vidění“. Je třeba je tedy volit dle panujících podmínek. Samozřejmě existují univerzálnější varianty, které se uplatní ve většině běžných podmínek. Stejně tak lze ale sáhnout po specifickém zbarvení pro určité prostředí a potřeby.

  • Čirá skla – I čirá skla disponují UV filtrem (nebo by měla), ale propustí nejvíce světla. Hodí se tedy pro ježdění v horších světelných podmínkách, např. navečer, brzy ráno, jízda v lese apod.
  • Černá/šedá skla – Nízká světelná propustnost. Oceníte je především za velmi slunečných dní.
  • Žlutá/oranžová skla – Mají velmi dobrý vliv na vnímání kontrastů a hodí se zejména do středních světelných podmínek.
  • Modrá/fialová skla – Dobrý vliv na vnímání kontrastů a snižují odrazy od bílých ploch (sníh).
  • Hnědá/měděná skla – Poměrně univerzální, minimální zkreslení, dobrý kontrast.
  • Samozatmavovací (fotochromatická) skla – Jde o velmi praktické řešení. Brýle se samy přizpůsobují aktuálně panujícím světelným podmínkám v poměrně širokém rozmezí. Tyto brýle vás tedy podpoří i ve značně proměnlivých situacích, ale úměrně k tomu jsou bohužel dražší.

Možnost výměny

Nyní už víte, že světelná propustnost i barva skel značně ovlivní vlastnosti a vidění. Ale co když chcete jezdit za velmi různorodých podmínek? Řešením může být pořízení univerzálnější varianty skel, což je asi nejlevnější a nejsnazší možnost. Ale taky s nejméně výhodami.

Další možností jsou již zmíněná samozatmavovací (fotochromatická) skla, která se přizpůsobí podmínkám. Poslední variantou (tedy kromě nákupu více různých brýlí) je pořízení brýlí s vyměnitelnými zorníky. Jde o zajímavé řešení, kdy jedny obroučky slouží pro upevnění různých variant zorníků pro odlišné světelné (i jiné) podmínky.

Dioptrie

Samozřejmě nelze zapomínat na ty, kteří potřebují nějakou korekci zraku. U cyklo brýlí je častým vybavením vnitřní klip, do kterého zacvaknete dioptrické čočky (musejí mít odpovídající tvar). Někteří výrobci nabízejí i přímo dioptrické provedení cyklistických brýlí. Jde o řešení na míru, které je tudíž dražší.

Ochrana proti zamlžení

Mlžení brýlí je velká nepříjemnost. Ve vyšší vlhkosti vám zamlžení může zcela zakrýt výhled. Řešením mohou být brýle s anti-fog úpravou, která mlžení eliminuje.

Polarizace

Jde o zorníky se speciální úpravou, která zajišťuje ochranu zraku před odrazy z různých lesklých ploch. Například z vodní hladiny nebo sněhu či náledí. Velmi věrné je zobrazení barev. Brýle jsou sice dražší, ale do určitých podmínek mohou být neocenitelné.

Zrcadlový povrch

Zrcadlové reflexní brýle jsou určeny především do mimořádně slunečného, jasného počasí. Např. vysoké hory, ledovce apod.

Materiálové zpracování zorníků

Zorníky cyklistických brýlí se nevyrábějí ze skla, nýbrž z odolnějších a bezpečnějších materiálů. Standardem je polykarbonát. Plast, který snese i poměrně velmi silné nárazy a v případě rozbití nevzniknou ostré střepy. Existují i exkluzivnější materiálové varianty, ale ty už jsou dražší.

Obroučky

Ačkoli je výběr optimálních zorníků obvykle tou důležitější fází výběru, zapomínat pochopitelně nelze ani na zpracování obroučků. Existují cyklistické brýle s plnými obroučky, které obkružují celé zorníky podobně, jak je obvyklé u většiny běžných dioptrických a módních slunečních brýlí.

Velmi častým a oblíbeným řešením jsou brýle pouze s horními obroučky. Výhodou je nižší hmotnost, brýle taky méně překážejí ve výhledu do stran. V nabídce jsou i bezobroučkové modely, které minimalizují vliv rámečku na periferní vidění. Používají je spíše zkušenější cyklisti při náročnějších disciplínách.

Tvar

Obroučky cyklistických brýlí (a stejně tak zorníky) mají specifický tvar. Musejí velmi přesně sedět a přiléhat na tvář a protáhlé strany zlepšují možnosti periferního vidění. Některé brýle mají i tvarovatelný nánosník, který zajistí perfektní usazení obrouček na nose.

Materiál

I u obroučků je důležitý materiál. Používány jsou především kvalitní plasty, které se vyznačují vysokou mírou odolnosti při minimální hmotnosti. Některé zátěžové části kvalitních brýlí mohou být i z materiálů, jako je titan, karbon, hořčíkové slitiny.

Video

Cena cyklistických brýlí

Jak vidíte, kvalitní cyklistické brýle nejsou jen nějaká povinná módní zátěž na nose. Chrání vaše oči před zraněním i před nepříznivými podmínkami, které by mohly zkreslit vaše vidění a způsobit nehodu. Stačí si tedy vybrat ty správné podle preferované disciplíny či prostředí. Na kolik vás ale takové brýle vyjdou?

Cyklistické brýle do 300 Kč

Nejlevnější modely brýlí lze pořídit už od cca 100 Kč, ale doporučujeme nakupovat u ověřených prodejců a značek, aby byla zajištěna UV ochrana, optická korektnost (nezkreslení obrazu), přiměřená odolnost a další vlastnosti. V této relaci si vyberou méně nároční zájemci.

✅ Cyklistické brýle do 1000 Kč

Výborný výběr, řada nejprodávanějších cyklistických brýlí – nechybí ani značkové varianty. Setkat se můžete s pokročilými technologiemi, jako jsou fotochromatické či polarizované zorníky.

✅ Cyklistické brýle nad 1000 Kč

Špičkové modely z vysoce kvalitních materiálů a s různými pokročilými úpravami pro dokonalé vlastnosti.

Nejlepší značky cyklistických brýlí

Které značky cyklistických brýlí představují sázku na kvalitu a jsou nejlepší?

  • Uvex – Jedny z nejoblíbenějších brýlí na kolo. Využívají i pokročilé technologie. Velmi kvalitní zpracování i hodnocení v testech, ale spíše vyšší až vysoké ceny.
  • POC – Špičkové brýle s využitím exkluzivních materiálů.
  • Force – Vynikající výběr různých druhů brýlí především ve střední cenové relaci.
  • Oakley – Obrovský výběr. Především dražší a drahé brýle pro náročnější zájemce.
ProduktParametryHodnocení
TIPVIF brýle One
Náš tip
✔️ rám vyrobený z Grilamidu
✔️ polarizační skla
✔️ velmi nízká hmotnost
📌 od 1500 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#1Oakley Flight Jacket
Dlouhodobě skvěle hodnoceno
✔️ velmi pohodlné
✔️ pro kulaté, hranaté a srdcové tváře
✔️ materiál: odlehčený plast
❌ vysoká cena
📌 od 4300 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2Uvex SPORTSTYLE 227
Nejlepší poměr cena / výkon
✔️ pohodlné nošení a bezpečné uchycení
✔️ dobrá ochrana proti větru
✔️ dobrá odolnost proti poškrábání
✔️ nemlží se, dobré větrání
📌 od 2500 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Alpina S-Way QVM+
✔️ možnosti nastavení
✔️ výborně sedí
✔️ dobrá ochrana proti větru
❌ vysoká cena
❌ spíše tmavý odstín
📌 od 4300 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4Force CALIBRE
✔️ vhodné pro ženy i muže
✔️ s ochranou UV 400
✔️ komfortní nošení a nastavitelný nosník
✔️ náhradní skla s filtrem kategorie 1 a 2
📌 od 770 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5Uvex Sportstyle 204
Doporučujeme
✔️ dobrá cena, skvělý poměr cena / výkon
✔️ až 7 barevných kombinací v nabídce
✔️ pro kulaté a oválné tváře
✔️ pohlcuje 100% škodlivých UV paprsků
📌 od 750 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6VAN RYSEL ROADR 500
Cenový tip
✔️ poměrně slušné recenze zákazníků
✔️ prodává Decathlon
✔️ ideální pro užší či střední obličej
✔️ Chrání před prachem či větrem
📌 od 300 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#7ROCKRIDER T100
Nejprodávanější Decathlon
✔️ pro příležitostné cyklisty
✔️ skla kategorie 3 – 100% filtrace UV
✔️ skla i obroučky z polykarbonátu
❌ za 100 Kč nečekejte příliš vysokou kvalitu
📌 od 99 Kč
[usr 4.6 text="true" tooltip="true"] Číst recenze

Milujete cyklistiku? Pak vás možná bude zajímat:

0 Sdílení