Hlavní obsah

Čipů je nedostatek. Továrny přesto budou vydělávat víc, předpovídají analytici

San Mateo

Celosvětové tržby z prodeje polovodičů se v letošním roce zvýší o 12,5 procenta na 522 miliard dolarů (11 bilionů Kč). Jejich růst tak navzdory přetrvávajícím problémům s nedostatečnými dodávkami zrychlí z necelých 11 procent v loňském roce. Předpověděla to výzkumná společnost International Data Corporation (IDC).

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Světová ekonomika se nyní potýká s nedostatkem čipů, který se nejprve začal projevovat v automobilovém průmyslu a později zasáhl také další výrobce.

„Prodej automobilů se ve druhé polovině roku 2020 zotavil, omezení dodávek některých produktů na trhu s automobilovými polovodiči ale přetrvá i v roce 2021, protože trh zasáhly požáry a uzavírky továren,” uvedla analytička IDC Nina Turnerová. Dodala nicméně, že tržby z prodeje automobilových polovodičů by se letos podle IDC měly zvýšit o 13,6 procenta.

Továrny na čipy rostou jako houby po dešti. TSMC postaví několik závodů v Arizoně

Hardware

„Celkově zůstává polovodičový průmysl na cestě k dalšímu roku silného růstu,” uvedl Mario Morales z IDC. „Pozornost trhu se nadále soustředí na nedostatečnou nabídku ve specifických sektorech dodavatelského řetězce,” dodal. Nynější investice do výrobních kapacit by podle IDC měly během několika let v polovodičovém průmyslu zajistit zlepšení situace.

Nedostatek polovodičů pro automobilový průmysl v březnu prohloubil požár továrny japonského výrobce čipů Renesas Electronics. Některé přední automobilky tento týden předpověděly, že problémy kolem nedostatku čipů budou ve druhém čtvrtletí ještě výraznější než v prvním kvartálu.

S nedostatkem čipů se potýká rovněž automobilka Škoda Auto. Ta v minulých dnech začala na letišti v Hradci Králové skladovat auta, jejichž výrobu nemůže kvůli chybějícím polovodičům dokončit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám