Policista: Menšiny nezastavuju. Chci klid. Něco se děje vpravo? Jedu radši vlevo

10.05.2021 9:24

Derek Chauvin byl sice nepravomocně, nicméně odsouzen za údajnou vraždu George Floyda při zásahu. A to má své následky. Policisté v Montrealu se dle tamního rádia začali vyhýbat situacím, kdy by měli zasahovat proti menšinám. „Jestli se něco děje napravo, já raději pojedu nalevo. Řeknu vám narovinu, nezastavuju menšiny. Nechci to riskovat,“ uvedl jeden z policistů.

Policista: Menšiny nezastavuju. Chci klid. Něco se děje vpravo? Jedu radši vlevo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Paříži se v rámci generální stávky proti důchodové reformě konal pochod

Smrt George Floyda a odsouzení policisty (byť ještě nepravomocné), který proti němu zasahoval, už má své následky. A nejen v Americe, ale i v blízké Kanadě. Hned několik policistů v Montrealu se pod podmínkou, že nebudou identifikováni, svěřilo, že nezasahují proti menšinám. Obávají se totiž, že video skončí na sociálních sítích a oni tak skončí na pranýři. A to i když sami k menšinám patří.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí

„Je to tak, že když se točí na jednu nebo i dvě kamery, tak video se ukáže jen z jedné a už to zadržení vypadá jinak. Vaše jméno je pak vláčeno médii. Všichni o vás mluví,“ řekl jeden z policistů pro kanadské francouzsky hovořící rádio. „Chci dostávat mzdu až do důchodu, bez podmínečných vyloučení, a mít klid,“ řekl další. Podle odbornice z policejní školy v Québecu tento fenomén, že se policisté vyhýbají medializovatelným zásahům, nabral po smrti George Floyda na obrátkách...

Další policista si postěžoval, že média podávají tyto kauzy jednostranně a nejvíce šokující záběry se na obrazovce točí pořád dokola. „Jestli se něco děje napravo, já raději pojedu nalevo. Řeknu vám narovinu, nezastavuju menšiny. Nechci to riskovat,“ řekl další člen policejního sboru. Tyto výpovědi zazněly poté, co ředitel montrealské policie Sylvain Caron „uznal“ systematický rasismus jako problém, když z výzkumu vyplynulo, že mladí černoši, Arabové a kanadští indiáni jsou zadržováni pětkrát častěji než bílí obyvatelé. Jak varovala bývalá poslankyně Maria Mouraniová, z tohoto fenoménu mohou těžit gangy a nebezpečné oblasti Montrealu se mohou ještě zhoršit.

Montreal není jediné frankofonní město, kde se policie obává někoho zatknout. Dle listu Valeurs Actuelles (který na sebe nedávno upozornil zveřejněním petice generálů, důstojníků a obyčejných vojáků) se už v červnu minulého roku policisté ve francouzském La Rochelle obávali zatýkat mladíky neevropského původu, protože by mohli být označeni za rasisty a zatčení by vyvolalo nepokoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…