Americký Veeam pečuje o data 400 tisíc firem. Vývoj globálního produktu přesunul do Prahy, kde má už 300 lidí

Peter BrejčákPeter Brejčák

baranov

Foto: Veeam/CzechCrunch

Ředitel výzkumu a vývoje ve společnosti Veeam Alexander Baranov

Patnáctiletá technologická společnost s oficiálním sídlem ve Švýcarsku a Spojených státech je světovým lídrem v zálohovacích řešeních umožňujících cloudovou správu dat. To možná na první pohled nepůsobí jako nejvíc sexy obor, technologie Veeamu však aktuálně chrání přes 400 tisíc zákazníků po celém světě – a významný podíl na tom mají Češi.

Největší centrum výzkumu a vývoje Veeamu totiž sídlí v Praze, kde globální společnost za posledních pět let vyrostla do velikosti 340 zaměstnanců. „Obecně platí pravidlo, že většina firem má hlavní vývojové centrum ve svém sídle a ostatní kanceláře vyvíjejí sekundární produkty nebo doplňky,“ říká pro CzechCrunch Alexander Baranov, ředitel výzkumu a vývoje ve společnosti Veeam.

„My jsme se rozhodli pro jiný přístup. Náš největší vývojový hub je v Praze, kde nás ohromila pečlivost i odborná úroveň českých testerů a vývojářů. Do Česka se snažíme přesunout co nejvíc produktového vývoje,“ popisuje Baranov strategii firmy.

Veeam byl založen v roce 2006 jako úzce specializovaný startup vytvářející řešení pro bezpečnost data center. V průběhu let však společnost rapidně rozšířila svou nabídku a stala se jedním z globálních lídrů v řešení zálohování a replikace dat.

en-veeam

Foto: Veeam

Kanceláře společnosti Veeam

„Původně zálohovací aplikace fungovaly jako tamagoči, jejich nastavení trvalo přes týden a padaly vždy v ten nejméně vhodný čas kvůli změnám v infrastruktuře. My jsme přišli s jiným přístupem, naše produkty fungují jednoduše, flexibilně a spolehlivě ihned po instalaci a nastavuje se jen minimum požadavků,“ přibližuje Baranov klíčovou propozici, díky které Veeam uspěl a stal se jedničkou mezi IT dodavateli v regionu EMEA.

Teď svá řešení firma nabízí jak tradičním fyzickým datovým centrům, tak datacentrům postaveným na virtualizačních technologiích jako Microsoft Azure nebo VMware, ale i v cloudových řešeních od Amazon Web Services či Google Cloud Platform.

Díky nedávné akvizici společnosti Kasten, lídra trhu zálohování a zotavení po havárii řešení využívajících technologii Kubernetes, navíc Veeam pokrývá právě i platformu Kubernetes, přičemž svým zákazníkům umožňuje data zálohovat, dělat tzv. disaster recovery a správu dat také virtualizovat.

Podle letošního průzkumu Veeamu přitom firmy často zálohování dat podceňují a zanedbávají. Zjištění letošního Veeam Data Protection Reportu ukazují, že až třetina všech zálohovaných firemních dat v regionu Česka, Polska, Maďarska a Rumunska nemusí být obnovitelná z důvodu selhání záloh. Oproti globálnímu průměru na úrovni 58 procent si sice náš region stojí lépe, čísla jsou však i tak alarmující.

To má dokládat také skutečnost, že absolutní většina, konkrétně 96 % těchto firem trpí nečekanými výpadky. Téměř čtvrtina podniků je pak za posledních 12 měsíců zaznamenala na více než čtvrtině svých serverů. Společnosti by se tak dle Veeamu měly zaměřit na pravidelné automatizované testování obnovitelnosti záloh a nasadit takové řešení, které pokryje bezpečnostní požadavky vyplývající z infrastruktury a současně zajistí ochranu proti kybernetickým útokům cílícím na smazání nebo znefunkčnění záloh.

Řešení Veeamu nyní využívá již více než 400 tisíc zákazníků ve 160 zemích světa a díky tomu společnost v roce 2020 pokračovala v rychlém růstu svým druhým po sobě jdoucím rokem s rezervacemi přes 1 miliardu dolarů (v přepočtu zhruba 22 miliard korun) a meziročním nárůstem ročních výnosů o 22 %. Z více než 4 300 zaměstnanců přitom necelou desetinu zaměstnává v Praze, kde dále plánuje své hlavní vývojové oddělení rozšiřovat.

„Pozitivní vývoj tržeb zaznamenáváme jednak díky vstupům do nových oblastí, kde vidíme příležitosti, a jednak díky rostoucí poptávce po současných produktech, které neustále aktualizujeme a vylepšujeme,“ popisuje Baranov s tím, že hlavní produkty se vyvíjejí v Praze a tuzemská pobočka je iniciátorem ve vývoji Veeam produktů.

raw-design-consultants-veeam-singapore-offices-archello-1598933674-7657

Foto: Veeam

Kanceláře společnosti Veeam

„V pražském výzkumném a vývojovém centrum se staráme o všechny fáze životního cyklu našich produktů, od nápadu přes vývoj a testování až po výrobu. Můžeme tak říct, že pražský hub je v určitém smyslu trendsetterem v oblasti řešení pro správu dat,“ přibližuje ředitel výzkumu a vývoje Veeamu.

Rovnou však přiznává, že budování pražského centra, které za pět let vyrostlo na více než 300 lidí, se neobešlo bez určitých výzev. Tím byla zejména rychlost růstu týmu, kvůli níž se během této doby musela firma třikrát stěhovat do nových prostor. Ty aktuální v Karlíně by však už měly být dostačující i pro další rozšiřování týmu. Ještě během letošního roku chce totiž Veeam nabrat 150 nových zaměstnanců.

„Z důvodu pandemie jsou všechny kanceláře Veeamu zavřené. Samozřejmě bychom rádi znovu naše stále ještě nové kanceláře v Karlíně otevřeli, protože všichni už rok pracujeme z domova. I přesto ale máme nastaveny HR procesy i IT tak, že nám umožňují přijímat lidi, kteří pracují na dálku,“ doplňuje Baranov.

Partnerem článku a celého CzechCrunche je společnost Veeam. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.