fb pixel KOMENTÁŘ: Česko zmizelo z turistické mapy světa a počet návštěvníků ČR neustále ubývá – G.cz
Vyhledávání

KOMENTÁŘ: Česko zmizelo z turistické mapy světa a počet návštěvníků ČR neustále ubývá

Turistický ruch v Česku byl v prvním čtvrtletí roku 2021 na tragické úrovni, jak ukazují pondělní údaje z ČSÚ. Počet turistů v tuzemsku klesá a jedinou záchranou pro naše hotely jsou dlouhodobé a pracovní pobyty. I tak bohužel hrozí třetině z nich krach. Více naleznete v komentáři od Lukáše Kovandy.

Martin Miko
Martin Miko 10.5.2021, 09:47

Třetině hotelů hrozí krach

V prvním letošním čtvrtletí jako by Česko zmizelo z turistické mapy světa. Počet hostů v tuzemských ubytovacích zařízeních klesl na 281 894, což je dramaticky nižší číslo dokonce i v porovnání s každým čtvrtletím loňského, již pandemického roku. Meziročně pokles představuje 91,1 procenta. Pravda je, že v loňském prvním čtvrtletí pandemie teprve propukala. Česko protipandemická opatření výrazněji pocítilo až v jeho poslední šestině.

Propad turistického ruchu je však patrný dokonce i například v porovnání s loňským čtvrtým čtvrtletím, kdy byl počet hostů zhruba 2,4násobný v porovnání s letošním čtvrtletím prvním. Výrazněji odpadají krátkodobá ubytování, například při obchodních cestách, neboť průměrný počet přenocování – tedy nocí strávených v daném ubytovacím zařízení – vzrostl letos v prvním čtvrtletí na rekordní hodnotu 3,8. Domácí, čeští turisté, se ubytovávali v průměru dokonce na čtyři noci, zatímco před pandemií byl pro ně pro první čtvrtletí typický počet nocí strávených v ubytovacím zařízení 2,5 až 3.

S ohledem na epidemiologickou situaci musely být zrušeny firemní akce, wellness pobyty i sportovní zájezdy. Pro hotely se tak poslední záchranou staly delší rodinné pobyty. Už loni proto začaly cílit na desítky tisíc domácností z velkých měst, které kvůli uzavření škol musely trávit čas v domácí izolaci. Hotely nabídly fungující restaurace, stabilní internet, bezpečné prostředí. A to často v zeleni namísto městské zástavby, a tedy také odpočinek od všudypřítomného stresu. Na delší pobyty pak často poskytovaly výrazné slevy.

I tak je nyní bankrotem ohrožena zhruba třetina hotelů. Naopak třeba kempy se o klientelu bát nemusí. Budou letos praskat ve švech. Češi se totiž chystají dovolenou opět ve zvýšené míře trávit doma.

Podobné články

Doporučujeme

Další články