TOPlist

Windows 10X letos nedorazí. Kdoví, jestli se jich vůbec někdy dočkáme

Windows 10x 2 1

Nad operačním systémem Windows 10X se stahují mračna – podle nejnovějšího reportu serveru Petri byl vývoj tohoto systému odložen a letos se jej určitě nedočkáme. Jedná se přitom o několikátý odklad, který může vést dokonce ke kompletnímu zrušení tohoto projektu.

Windows 10X: komplikace už od počátku

Windows 10X měl být operačním systémem postaveným na moderních základech bez veškerých reliktů minulosti. Měl sice částečně vypadat jako současné „desítky“, byl ovšem postavený na zcela novém jádru takříkajíc od podlahy.

windows 10x laptop 1

Základy Windows 10X položil Microsoft už v roce 2016, když vyvíjel novou platformu „Andromeda OS“ pro chystaný skládací smartphone. Z něj se nakonec vyklubal komunikátor Surface Duo, ovšem kvůli peripetiím s vlastním systémem do něj Microsoft nakonec nasadil Android. Projekt Andromeda byl uložen k ledu, část z něj však byla použita pro nový systém Windows 10X pro skládací počítače, zejména pro vlastní počítač Surface Neo se dvěma displeji.

Mohlo by vás zajímatPoutavý příběh Microsoft Surface Duo: mohl to být docela odlišný přístroj

Surface Neo byl ale v loňském roce odložen a v Redmondu se rozhodli pro další odbočku – Windows 10X nebude systém pro „skládačky“, ale pro levné počítače konkurující Chromebookům. Nenáročnost na hardware, svižný běh, plynulé aktualizace, důraz na internetové aplikace, moderní prostředí… To všechno vypadalo velmi dobře, nicméně neustálé odklady zřejmě přinutily vedení Microsoftu jednat. Pět let vývoje pryč a výsledky nikde.

Důraz na klasické „desítky“

Vaz novému systému pravděpodobně narušila i pandemie nemoci COVID-19, která zapříčinila hromadné nákupy nových počítačů s klasickými „desítkami“. Nový a notně ořezaný systém by patrně způsobil v řadách uživatelů jenom chaos a přidělal marketingovému oddělení Microsoftu nemalé vrásky na čele. Kromě toho testovací verze Windows 10X příliš pozitivní vazbu nepřinesly.

Nepřehlédněte: Windows 10x unikly na internet. Máme pro vás podrobný popis funkcí i ukázkové video

 

Vývoj Windows 10X je tak údajně uložen k ledu a Microsoft přesunul veškeré prostředky na vývoj klasických Windows 10, které se mají letos na podzim dočkat zásadních změn, zejména v designu. Je možné, že některé prvky, které byly původně určené do Windows 10X, nakonec uvidíme v „desítkách“. Jen doufáme, že to s sebou nepřinese další vlnu zdržení.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku