Martin Hašek
10. května 2021 • 13:30

(Ne)dostal na zadek. Hvězda NFL na stovce: Fotbalová rychlost je jiná

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebál se a šel do toho. DK Metcalf, hvězdný wide receiver Seattle Seahawks z NFL, se na mítinku Golden Games ve Walnutu utkal se špičkovými světovými sprintery. Neběžel špatně, čas 10,37 sekundy ho ale odsoudil k poslednímu místu v jeho rozběhu. DK Metcalf minimálně vnesl do atletiky trochu koření.



„Jestli chce běžet, může. Musí být připravený, že dostane na zadek. Jde závodit proti lidem, kteří kvůli běhání trénují osm měsíců v roce,“ varoval ho Noah Lyles, světový šampion v běhu na 200 metrů.

Metcalfův nápad porovnat se s elitními sprintery vzbuzoval uznání za odvahu i lehké rýpance za drzost. Jeho kořeny spočívají v loňském zápase mezi Seattlem a Arizonou, v němž Metcalf předvedl úžasnou stíhačku soupeřova safetyho Buddy Bakera, při níž uběhl v plném sprintu téměř 115 yardů, aby na poslední chvíli zabránil hrozícímu touchdownu.

„Pro všechny, kteří se zajímají, jestli máme místo ve štafetě, hráči NFL jsou vítáni, aby si na olympijské kvalifikaci vyzkoušeli svoji rychlost proti skutečné rychlosti,“ hecoval ho tehdy tweet americké atletické federace.

A Metcalf výzvu přijal. Po skvělé sezoně, v níž v Seattlu chytil deset touchdownů a vytvořil klubový rekord v nachytaných yardech, se přes dva měsíce věnoval atletickému tréninku a v neděli se postavil na stovku na mítinku ve Walnutu. Oproti vyšvihaným sprinterům rovnal do bloků své víc než stokilové tělo, které narostlo do 193 centimetrů.

Metcalf se v závodě dlouho držel, ale v posledních desítkách metrů ztratil. Výsledný čas 10,37 není ve světě sprinterských specialistů žádná hitparáda, ačkoli třeba mezi desetibojaři by to byl elitní výkon.

„Okamžik pravdy,“ napsal na Twitter atletický insider Alfonz Juck.

Americký fotbal je se sprinterským světem výrazně propojený. Hráči často v mládežnickém věku atletiku zkouší a z některých z nich rostou i atletické hvězdy. Americký překážkář Renaldo Nehemiah hrál v osmdesátých letech NFL za San Francisco. Úřadující mistr světa na stovce Christian Coleman také začínal s americkým fotbalem.

„Ti kluci dělají sprinterský trénink. Používají trenažéry, tahače. Musí to mít v sobě,“ hodnotí sprinterský expert Luděk Svoboda. „Metcalf asi není zvyklý na vyběhnutí z bloků, na startu určitě ztrácí. A největší problém bude mít s rychlostní vytrvalostí. K tomu jeho trénink určitě nesměřuje.“

Metcalf se pokoušel vtlačit do dvaatřicítky pro americkou olympijskou kvalifikaci. Se svým časem z Walnutu je však letos v Americe číslem 87.

„Jsou to ti nejlepší atleti na světě. Vydělávají si tím. Zjistil jsem, že je to jiné než fotbalová rychlost. Ale myslím, že jsem si vedl dobře,“ hodnotil Metcalf.

Za výkon ho pochválili i bývalý slavný sprinter Ato Boldon nebo tvář současné NFL Patrick Mahomes.

„Šílený respekt!“ vzkázal quarterback Kansas City Chiefs.

Atletičtí profesionálové zatím mítink proměnili v letecký den. Stovku vyhrál Cravon Gillespie za 9,96. Závod na 200 metrů ovládl Lyles za 19,90. Sha'Carri Richardsonová zůstala časem 10,74 jen dvě setiny za svým letošním nejrychlejším výkonem na světě. Rai Benjamin vyhrál čtvrtku překážek za 47,13.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud