Hlavní obsah

Americké námořnictvo zabavilo v Arabském moři ilegální náklad zbraní

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manáma

Americké páté flotile se podařilo zabavit tisíce zbraní, které zřejmě mířily k šíitským vzbouřencům v Jemenu. Její mluvčí v neděli oznámil, že raketový křižník USS Monterey zasáhl v Arabském moři proti tradiční arabské lodi dhau, která plula bez jakékoli vyvěšené vlajky. Vyšetřování naznačuje, že vyplula z Íránu, uvedl list The Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Americké námořnictvo zabavilo v Arabském moři tisíce ilegálních zbraní Video: U.S. 5th Fleet

 
Článek

Na palubě lodi bylo skoro 3000 čínských samopalů typu 56, což je upravená čínská kopie kalašnikova, který Írán využíval už za války s Irákem v osmdesátých letech. Přepravovala však i lehké kulomety PKM a pušky pro snipery. Na její palubě však byly i desítky ruských protitankových řízených střel a raketových granátometů a zaměřovací optiky.

Foto: U.S. Navy, ČTK/AP

Vrtulník amerického námořnictva Seahawk nad arabskou lodí dhau se zbraněmi.

Když američtí námořníci kontrolovali loď, nalezli zbraně v zelených pytlích pod palubou dhau a přenesli je na křižník. „Poté co byl zakázaný náklad odstraněn, byla posouzena schopnost dhau plout na moři a po výsleších bylo posádce poskytnuto před propuštěním jídlo a voda,“ dodalo americké námořnictvo.

Šlo o jeden z největších zásahů proti pašování zbraní během roky trvající občanské války v Jemenu, která vypukla naplno v roce 2014, když se vzbouření šíitští Húsíové podporovaní Íránem dostali až do Adenu a prezident Abd Rabbú Mansúr Hádí musel utéci a požádat o pomoc Saúdskou Arábii. Konflikt, který přerostl ve válku Húsíů proti Saúdské Arábii, na kterou vypalují rakety a vypouštějí drony, si vyžádal asi 130 000 obětí včetně 13 000 civilních. I Saúdové bez skrupulí bombardovali civilní objekty včetně škol a nemocnic nebo útočili na pohřby.

Boje na severu Jemenu o přístup k ložisku plynu mají 90 obětí

Blízký a Střední východ

Pátá flotila uvedla, že dál vyšetřuje původ zbraní. Dhau zřejmě vyplula z Íránu. „Zdá se, že unikátní směs materiálu zabaveného USS Monterey odpovídá zbraním z předchozích zásahů spojovaným s Íránem,“ řekl agentuře AP vyšetřovatel Tim Michetti. Od roku 2015 platí embargo na dodávky zbraní jemenským šíitům.

Washington zmrazil prodej zbraní Saúdům i Emirátům

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám