Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Patenty na vakcíny nerušte, říkají odborníci. Ničemu to podle nich nepomůže, naopak

Tady máte patent. Postavte si továrnu. Něco nejasného? Foto: Adobe Stock
Tady máte patent. Postavte si továrnu. Něco nejasného? Foto: Adobe Stock

Spojené státy vyslovily ochotu jednat o uvolnění patentové ochrany vakcín proti covidu. Je to líbivý krok, ale pandemickou situaci z krátkodobého hlediska zlepšit nemůže. Z dlouhodobého patrně také ne, i když zároveň platí, že právo ochrany duševního vlastnictví dokonalé rozhodně není.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bylo nebylo. V zemi tak daleké, že je to málem zase už zpátky u nás, žil chytrý lakomý vynálezce. Když vypukla zlá nemoc, pohotově vymyslel lék. Nikomu neřekl, z čeho se skládá. Kdo na to měl, lék si koupil, kdo neměl, nemohl. Naštěstí tou dobou dokraloval starý král a místo něj nastoupil nový, ještě starší (tomu se nedivte, v pohádkách je možné všechno), zato laskavější. Nařídil vynálezci, aby recept na lék zveřejnil. Ten se vám, milé děti, zlobil a rozčiloval! Ale nebylo mu to nic platné. Dal tedy celý návod na internet. Lék si teď může pohodlně vyrobit každý sám, nemoc je zažehnána. Zazvonil zvonec a… Kdepak. Téhle pohádce jen tak brzy konec nebude.

Signalizace ctnosti z Washingtonu

Peklo zamrzlo! Jsou to silná slova, ale těžko najít slabší, která by vystihla význam události. Pátého května vyhlásila americká obchodní zmocněnkyně Katherine Taiová (na Twitteru; některé zvyky z dob starého krále přetrvaly), že americká vláda podpoří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Očkování

USA

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější