Filmové kostýmy, první vydání Babičky i tematické pokojíčky ukazuje výstava Svět pohádek Boženy Němcové

Filmové kostýmy, první vydání Babičky i tematické pokojíčky ukazuje výstava Svět pohádek Boženy Němcové 

Oblíbené příběhy z pera největší české spisovatelky představí od úterý 11. května interaktivní výstava Svět pohádek Boženy Němcové, kterou až do konce roku hostí pražský obchodní dům Kotva. V expozici nechybí kostýmy z adaptací nebo televizní minisérie Božena, pokojíčky pro nejmenší či první vydání stěžejního autorčina díla.

Největším lákadlem výstavy na ploše více než tisíce čtverečních metrů je přes čtyřicet kostýmů z celovečerních či televizních adaptací spisovatelčiných pohádek, ať už ze snímku S čerty nejsou žerty, Pyšná princezna, Tři oříšky pro Popelku, Byl jednou jeden král nebo třeba Sedmero krkavců, či z televizní minisérie Božena.

 

Ratolesti se vyřádí v osmi tematických pokojíčcích. Zábavu s edukací v expozici spojuje prostředí Pekla s kotlem, Nebe plné polštářových mráčků nebo Světnice, v níž si mohou vyzkoušet roztřídit hrách od popela. „Děti si v pokojíčcích užijí legraci a zároveň slouží jako poutavý vzdělávací prvek,“ uvedla kurátorka výstavy Zuzana Tóthová.

Foto: Aleš Král

Pohádky přibližuje výstava v původní literární, filmové či audio podobě. V unikátní elektronické knize se seznámí s různými edicemi pohádkových sbírek, na obrazovkách retro i současných televizorů budou moci sledovat ukázky z vybraných snímků.

Do příběhů je možné se také zaposlouchat, verze do uší namluvili Vojtěch Kotek, Marta Jandová, Pavel Trávníček, Erika Stárková, Kryštof Hádek nebo třeba Anna Kameníková. Na interaktivní stěně si zase lze vytvořit vlastní pokračování pohádky prostřednictvím výzvy Dokonči příběh pomocí provázku.

Foto: Aleš Král

Nejvýznamnějším exponátem je vůbec první vydání zásadního díla Babička z roku 1855. Čtyři šedesátistránkové sešity svázané do jedné knihy budou po skončení výstavy vydraženy. Výtěžek z dražby půjde na charitativní účely.

Cílem výstavy je podpora četby u dětí, protože čtení rozvíjí fantazii, představivost a vnímání našeho světa. A porozumění pohádkám je pro děti obzvlášť důležité. Učí nás základním morálním hodnotám, rozpoznávat dobro od zla, pomáhat nezištně slabším nebo třeba nebát se postavit zlu čelem,” doplnil producent výstavy Viktor Mastník.

Výstava je ve čtvrtém patře obchodního domu Kotva otevřena denně od 9 do 20 hodin do konce září.

Foto: Aleš Král

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!