Od příštího týdne se otevřou zahrádky restaurací i venkovní kulturní akce, rozhodla vláda

Brífink po jednání vlády 10. května (zdroj: ČT24)

Kabinet rozhodl, že se od příštího pondělí otevřou zahrádky restaurací. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Restauratéři ale upozorňují, že nemohou po hostech vyžadovat test, jak nařídila vláda. Ministři zároveň podpořili, aby se žáci prvního stupně vrátili od příštího týdne k výuce bez rotací. Od 17. května bude možné také pořádat kulturní akce venku až pro 700 lidí.

„Zahrádky restaurací otevírají od 17. května v režimu maximálně čtyři hosté u stolu, pokud nejde o osoby ze společné domácnosti,“ vysvětlil Havlíček na Twitteru. Hosté se budou muset prokázat testem, očkováním nebo proděláním nemoci covid-19.

Ministr doplnil, že host si bude moci přinést svou vlastní testovací sadu a použít ji na místě. Testy se musejí lidé už nyní prokazovat například ve službách, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáž.

Mezi stoly budou muset být podle Havlíčka navíc rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost by měla být i od kolemjdoucích, pokud zahrádka není jiným způsobem oddělena například od chodníku. Jinak kapacita zahrádek omezena nebude. 

Nemůžeme chtít po zakázníkovi test, vzkazují restaurace

Podmínka předložení testu u hosta předzahrádky je podle Asociace restauratérů APRON neproveditelná. Neexistuje pro ni ani legislativní podpora, řekla její mluvčí Kateřina Holnová. Zahrádky podle ní otevře většina restauratérů, kterým se pandemii koronaviru a související vládní omezení podařilo překonat.

Podle Holnové má APRON právní rozbor, podle kterého restauratér nemůže od zákazníka vyžadovat negativní test. Může ho žádat maximálně o doklad pro ověření věku, řekla. „Nemůžeme překračovat zákon, zároveň nemůžeme ani ručit za to, že mají lidé negativní test. Vláda vydala neproveditelné nařízení,“ dodala.

Dalším problémem podle Holnové je, že zahrádky mohou mít více vstupů, lidé na ně volně přicházejí a bylo by i tak velmi obtížné jejich pohyb regulovat a kontrolovat testy. 

Návrh balíčku číslo 4, na který by mělo dojít při týdenním počtu 75 případů na 100 tisíc obyvatel, byl otevřít zahrádky, hromadné akce venku a ubytování při snížené kapacitě. V Česku je aktuálně 101 potvrzených případů nemoci covid-19 na 100 tisíc lidí.

Hotely a penziony by podle Havlíčka mohly otevřít od 24. května. Vládě za týden předloží návrh, aby mohly provoz obnovit bez omezení kapacity, řekl. 

První stupeň základních škol přejde od 17. května na výuku bez rotací, děti tak budou mít normální režim výuky. Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, pak skončí rotační vyučování i na druhém stupni v celém Česku. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání, informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Události: Vláda schválila další rozvolnění. Dotkne se restaurací, kultury i školství (zdroj: ČT24)

Kulturní akce venku

Kabinet řešil také úpravy opatření v kultuře. Šéf resortu Lubomír Zaorálek (ČSSD) oznámil, že od příštího týdne bude možné pořádat kulturní akce venku až pro 700 lidí. Podmínkou bude buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo nejvýše 90 dnů od prodělání nemoci covid-19.

Kulturní akce, které se konají v uzavřených prostorách, vláda zřejmě povolí podle Zaorálka o týden později. Podmínkou bude maximální obsazení 50 procent kapacity míst k sezení a nejvíce 500 lidí uvnitř a 1000 lidí venku a opět buď očkování, test nebo odstup od prodělané nemoci ne delší než 90 dní.  

Arenberger dříve upozornil, že vláda bude při rozhodování vycházet z aktuálních čísel a doporučení epidemiologů. Třicet až čtyřicet procent Čechů podle něj stále může onemocnět covidem-19, a proto je potřeba rozvolňovat opatrně.

Do zoo může více lidí

Zoologické nebo botanické zahrady mohou podle resortu zdravotnictví od příštího týdne naplnit kapacitu na 50 procent. Dosud to bylo jen na 20 procent, vnitřní pavilony nesmějí být veřejnosti přístupné vůbec.

Zoologické a botanické zahrady, arboreta a jiné typy zahrad a parků mohly v omezeném režimu obnovit provoz od poloviny dubna. Kvůli pandemii byly uzavřeny od 18. prosince. Loni na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v rámci protiepidemických opatření limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů. Kvůli pandemii hlásí zahrady velké ztráty.

Očkování pro lidí starší 40 let

Příští týden se podle Arenbergera otevře registrace k očkování proti covidu-19 pro lidi ve věku 40 až 44 let. Poté bude zřejmě už pro všechny starší 16 let, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví. Již dříve premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že možnost pro všechny zájemce o očkování by měla být od 1. června.

Arenberger na konci minulého týdne uvedl, že skupiny po pěti ročnících se hlásí vždy po týdnu hlavně proto, aby se nezahltil počítačový systém, který registrace přes webové stránky ministerstva řídí. Armádní specialisté, kteří ho spravují, ho ale ujistili, že systém to zvládne. „Tento důvod tak odpadá. Potom už otevřeme očkování té velké skupině nad 16 let,“ dodal ministr.

Návštěvy v nemocnicích

Od pondělí 17. května budou v nemocnicích také znovu povolené návštěvy. U lůžek akutní péče byly zakázány od konce ledna. Výjimkou byly porody, návštěvy u dětí nebo v hospicích.

Ministr zdravotnictví uvedl, že návštěvy jsou možné při dodržení hygienických pravidel. Při posledním povolení návštěv v lednu byly možné jen s respirátorem FFP2, v délce půl hodiny a přijít mohly nejvýše dvě osoby.

Otevření vnitřních sportovišť

Vláda podle České komory fitness (ČKF) od 17. května povolí provoz vnitřních sportovišť. Informovala o tom prezidentka komory Jana Havrdová. Informace vyplývá i z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. 

Platit bude limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy sportoviště, ve skupině budou smět být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí celkem na sportovišti. Nutné bude dodržovat rozestupy alespoň dva metry, pokud se nebude jednat o členy jedné domácnosti.

Lidé se budou muset u vstupu prokázat negativním testem na koronavirus, certifikátem o očkování, nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 90 dnech. PCR test bude moci být maximálně sedm ní starý, antigenní 72 hodin. Návštěvníci sportovišť nebudou smět používat šatny ani sprchy.

Havrdová chce o úpravě podmínek ještě vyjednávat. Vhodné by podle ní bylo rozšíření limitu pro skupiny. Za komplikaci považuje znemožnění používání šaten a sprch. Vláda by podle ČKF měla umožnit také provoz privátních wellness. Ta budou muset spolu s bazény, saunami a solnými jeskyněmi zůstat pro veřejnost nadále uzavřená. ČKF chce úpravy prosadit do čtvrtečního jednání vlády.