InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Budějovicích se do konce volebního období obejdou bez jednoho náměstka primátora

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Budějovičtí zastupitelé dnes po odstoupivším náměstkovi primátora Viktoru Lavičkovi (ANO) doplnili radu města o Jaroslava Berku ze stejného politického hnutí. Ten byl dosud předsedou sportovní komise a v radě města bude jako neuvolněný. V Budějovicích se rozhodli, že místo náměstka pro řízení Dopravních podniků, architekturu, urbanismus a územní rozvoj a informační technologie už do konce volebního období obsazovat nebudou. Narozdíl od Tábora, kde byla v březnu odvolána jedna z místostarostek Michaela Petrová, ale koalice na zbývající rok a půl do příštích komunálních voleb nového místostarostu prosadila. A to přesto, že mu ubrala z pracovní náplně, kterou si částečně převzal táborský starosta.

 

Pirátský zastupitel Jan Nepomuk Piskač, který byl dnes připojen na zasedání distančně, připomněl, že pirátský klub zastupitelů nabízel od začátku volebního období, aby se počet uvolněných funkcí na radnici snížil. Piráti sami dávali k dispozici funkci placeného předsedy výboru. "Vy teď mlčíte k důvodům, proč k tomu dochází a rekonstrukci své vlády vydáváte za kladnou změnu," řekl Piskač. 

Viktor Lavička (ANO) odstoupil z funkce poté, co se zjistilo, že má uzavřenu dohodu o provedení práce v Dopravním podniku, který z pozice náměstka řídil. Na střet zájmů upozornil jeho kolega z hnutí ANO František Konečný, kterého krátce nato ANO vyměnilo v čele krajského zastupitelského klubu a Konečný pak v minulých dnech ohlásil vystoupení z hnutí ANO. V krajském i budějovickém zastupitelstvu zůstává jako nezařazený. 

"Pan Lavička napsal, že si není vědom pochybení, ale odstoupil, aby se zachovala koalice. Lavička byl odejit, ale hnutí si ho nechává jako předsedu zastupitelského klubu ANO," dodal Jan Nepomuk Piskač s poznámkou, že to je chování "chytré horákyně."

Nástupce Viktora Lavičky v radě města Jaroslav Berka měl sympatie i v opozici. Petr Braný z KSČM řekl, že oceňuje působení Berky jako sportovního trenéra mládeže. Jaroslav Berka trénuje karate. Komunisté avizovali, že své čtyři hlasy pro jeho volbu do rady města přidají. Michal Šebek sdělil, že ODS si tuto situaci nenadrobila, takže hlasovat pro jejího nominanta nebude, ale Jaroslavu Berkovi vyjadřuje tichou morální podporu. "Je to slušný člověk," poznamenal Michal Šebek. Nový radní Jaroslav Berka dostal podporu 31 hlasů, nikdo nebyl proti a deset zastupitelů se hlasování zdrželo. 

Pro Viktora Lavičku ale mělo vedení města hned vzápětí připraveno nové angažmá, tomu se budeme věnovat později. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace