Králova řeč aneb ani urozeným se trable nevyhýbají

Králova řeč aneb ani urozeným se trable nevyhýbají
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeden z nejpříjemnějších historických filmů z posledních let divákům představuje krále Jiřího VI., který vlastně ani vládnout neměl a nechtěl. S jeho vadou řeči to bylo pochopitelné. Být koktavým králem v zemi, která vyniká černým humorem, byl spíš trest než pocta či poslání.

Colin Firth byl v roli vskutku královský

Ve filmu se pod režijním vedením Toma Hoopera představil v roli krále oblíbený Colin Firth, který se proslavil především rolí vysněného muže jedné ztřeštěné reportérky jménem Bridget Jones. Dnes šedesátiletý Colin se role krále zhostil opravdu se ctí, a hlavně kvůli jeho interpretaci si film vysloužil řadu významných ocenění, včetně několika Oscarů a Zlatých Glóbů. Další významné role ve filmu, který se inspiroval skutečným příběhem, si zahráli Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter a Guy Pearce.

Trable prince Alberta

Píše se rok 1925 a princ Albert (později korunovaný jako Jiří VI.) má závěrečnou řeč na výstavě British Empire na stadionu ve Wembley. Koktavý princ se necítí moc dobře před davem lidí a a dav je v rozpacích nad jeho projevem. To dává princi podnět k tomu, aby se začal zajímat o možnost, jak se své vady zbavit. Experimentuje s různými terapiemi a s řadou logopedů, ale vše je marné. Princ se tak rozhoduje do budoucna vzdát všech veřejných projevů.

V rodinném prostředí se ženou Elizabeth a s dcerami Margaretou a Elizabeth je jeho řeč plynulá a bez koktání. Jiné to je v přítomnosti otce krále Jiřího V., jehož autoritářský temperament zdůrazňuje Albertovo koktání.

Vévodkyně z Yorku však chce svému muži být užitečná a sama a pod falešným jménem se jednoho dne objevuje v kanceláři Lionela Logueho, terapeuta na jazykové problémy, který používal své metody, které se ostatním odborníkům moc nelíbily. Po přemlouvání se přece jen Lionel rozhodl, že se s novým pacientem setká. Princ Albert už není na další učence zvědavý, ale nakonec ženě vyhoví a s Lionelem se schází. A tak začíná jedno dlouhé a zajímavé přátelství.

Změny na královském trůnu

Starý král Jindřich V. umírá a jeho místo je předurčeno staršímu bratrovi Alberta. Ten jako Edward VIII. má však na kralování jiný názor, než měl jeho otec a než mají Britové. Když si zamane oženit se s dvakrát rozvedenou Američankou Walliss Simson, je jasné, že si bude muset vybrat mezi korunou a ženou. A tak si nový král raději zvolil ženu svého srdce. Kralování stejně nebylo nic pro něj, měl rád večírky, hlučnou společnost a žádné povinnosti.

Vztah mezi Lionelem a Bertiem se stává stále přátelštější a důvěrnější a Logue se snaží prozkoumat psychologické kořeny princova problému. Terapeut je přesvědčen, že princ Albert může být vynikajícím králem, ale Bertie reaguje podrážděně a přerušuje jejich vztah.

Nakonec se přece jen z prince Alberta stává král Jiří VI. a veřejným projevům už se dál nemůže vyhýbat. Vrací se k Lionovi a pokračují spolu v řešení jeho problémů. Do sporu se ti dva dostávají, když si královský aparát prověřuje lidi, kteří se mají zúčastnit korunovace nového krále. Nový král dostává informace, že Lionel je ve skutečnosti herec bez lékařského vzdělání a cítí se podvedený.

Když mu teče do bot a čeká ho v roce 1939 projev k národu kvůli válce, opět si Lionelovu pomoc vyžádá a předvolá si ho do Buckinghamského paláce, aby mu s proslovem do rádia pomohl.  

Králova řeč je úspěšná a má silný emocionální dopad na národ. Poté, co poděkoval Logueovi za pomoc, objeví se král na balkóně paláce se svou ženou a dcerami (jednou z nich je nynější královna Alžběta II.), aby pozdravil tisíce lidí, kteří se hrnuli, aby mu zatleskali.

O filmu

Film se stal kasovním trhákem, který vydělal po celém světě přes 400 milionů dolarů.

Kontroverzní terapeut opravdu existoval. Deník skutečného Lionela Logueho (1880-1953) byl nalezený pouhých devět týdnů před začátkem natáčení. Proto mohly být různé citace a popsané momenty zapracovány do scénáře.

(Zdroj: https://www.csfd.cz/)