Marketing na jevišti. Ostravské divadlo uvede hru vycházející ze skutečnosti

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 5. 2021 15:40
Členové činoherního souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě připravili hru nazvanou To video nikdo neuvidí. Osciluje na pomezí komorního dramatu a černé komedie, napsal ji současný britský dramatik Martin Crimp.

Česká premiéra hry v režii Janusze Klimszy, jenž studoval v polské Vratislavi a na pražské DAMU, se měla konat v květnu. Kvůli epidemii koronaviru byla přesunuta na říjen.

"Děj se točí okolo propracovaných marketingových praktik, všudypřítomného sledování lidské aktivity a chování při nakupování, vaření a dalších aktivitách s cílem nabízet konkrétnímu člověku údajně ideální produkt přesně podle jeho potřeb, a naplnit tak jeho život jasně nalinkovanou spotřebou," avizuje mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Autor hry, pětašedesátiletý Martin Crimp, na počátku 80. let minulého století skutečně pracoval v marketingových firmách, odkud čerpal inspiraci.

V příběhu se setkáváme s Elizabeth, kterou právě opustil manžel a jež se náhodou dostala do světa "průzkumníků trhu". Jejím prostřednictvím poznáváme odosobněnou praxi "hloubkových" a "skupinových" rozhovorů, natáčených na video, v nichž jsou lidé dobrovolně a za úplatu vyslýcháni a dotazováni na vše, co souvisí s jejich konzumací výrobků či používáním služeb.

Elizabeth se této proceduře nejprve podrobí, vykazuje však značnou dávku odporu. To přivede pracovníka firmy Colina k návrhu, aby se Elizabeth sama stala "průzkumnicí trhu".

Protagonistka pak prokáže nejen pozoruhodný talent, ale začíná se dostávat do konfliktu s lidmi, kteří odmítají redukovat svůj život na otázky, proč a v jaké situaci pijí kávu nebo co je vede k užívání aplikátoru menstruačních tamponů, popisuje děj hry divadelní a literární agentura Aura-Pont.

Dílo přeložil Adam Doležal. Scénografem ostravské inscenace je Michal Syrový, kostýmy vytvořila Marcela Lysáčková.

V hlavní roli se představí Renáta Klemensová. Dále hrají František Strnad, Sára Erlebachová, Petr Houska, Kateřina McIntosh a Martin Dědoch.

"Martin Crimp ukazuje ve svých hrách mezilidské vztahy jako vyprázdněné a deprimující. Jeho hrdinové nedokážou skutečně prožít lásku nebo radost," dodává mluvčí Swiderová. Podle ní Crimpovy postavy hovoří stroze, vždy si drží emocionální odstup od reality.

Česká divadla hrají autorova díla od roku 1994, novinku ale zdejší diváci dosud neviděli.

 

Právě se děje

Další zprávy