Napsal melodie pro filmy Muž a žena nebo Love Story. Francis Lai byl mistrem hudebních intimních nálad

10. květen 2021

Pořad Vlídné tóny tentokrát nabízí nemálo filmových diváckých asociací, začasté milostné povahy. Svorníkem jsou totiž melodie velmi úspěšného francouzského autora filmové hudby Francise Laie. Jeho jméno, na rozdíl od jeho hudby a filmů jako Muž a žena nebo Love Story, v Čechách příliš známé není.

Syn zahradníkův italského původu Francis Albert Lai se narodil ve francouzském Nice. Už záhy byl fascinován hudbou, zejména pak jazzem. V Paříži se sblížil s velmi zajímavou postavou Montmartru, bohémem, básníkem, textařem i zpěvákem Bernardem Dimeym, s nímž napsal skoro sto písní pro slavné interprety, jak byl třeba Yves Montand.

Ovšem z hlediska budoucího úspěchu bylo v polovině 60. let pro Francise Laie zásadní setkání s filmařem Claudem Lelouchem, který mu nabídl spolupráci na filmu Muž a žena.

Režisér Claude Lelouch vytvořil jímavou filmovou romanci dvou ovdovělých a postupně se v lásce sbližujících mladých lidí s Anouk Aimée a Jean-Louisem Trintignantem v roli automobilového závodníka. Film měl ohromný úspěch už v 60. letech a ani po letech neztratil nic ze svého lesku.

Jednoduchý příběh o setkání dvou neznámých osob přivábí pozornost nejen jemným sentimentálním nábojem, ale i zpracováním. To zaujme především citlivou hudbou Francise Laie. A zvlášť ústřední melodie se rozletěla do celého světa. V Čechách ji třeba zpívala Judita Čeřovská. 

Čtěte také

Francis Lai jako autor filmové hudby uspěl i za oceánem. Důkazem je Oscarem oceněná ústřední melodie z velmi dojímavého snímku Love Story z roku 1970, příběhu dvou mladých lidí, jejichž lásce nepřejí rodiče a ani osud, s Ali MacGraw a Ryanem O´Nealem v hlavních rolích. Tento americký film si oblíbili také čeští diváci a bývá do televizního programu nasazován zejména o vánočních svátcích. 

V roce 1977 vzbudil nejednoznačnou pozornost výrazně erotický film Davida Hamiltona Bilitis, který otevřeně popisuje lesbickou lásku dospívající dívky na pozadí jednoho rozpadajícího se manželství. Náladu filmu v měkkém obrazovém zaostření umocňuje hudba Francise Laie, která si získala širokou oblibu.

U nás hlavní melodii z filmu natočil například orchestr Václava Hybše s houslistou Josefem Sukem.  A bylo to dalším důkazem, že Francisu Laiovi, který zemřel před necelými třemi roky, se jako autorovi hudby nejvíce dařilo právě s filmovými romancemi, jejichž jemnou náladu uměl vhodně vybarvit.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související