Solidarita se nekoná. Státy EU špiony kvůli Vrběticím nevypoví

Zatímco po útoku na agenta Skripala země napříč Evropou a USA vypovídaly ruské diplomaty, Česká republika si podporu nedokázala vyjednat.

Česká republika v čele s premiérem Andrejem Babišem a vicepremiérem Janem Hamáčkem rozpoutala diplomatickou válku s Ruskem. Vládní politici očekávali solidární vyhoštění ruských diplomatů a špionů z dalších zemí Evropské unie. Nic takového se ale nekoná.

„Musíme hledat jasnou podporu, ale zároveň se snažit nezvyšovat napětí,“ zdůvodnil odmítavý postoj šéf unijní diplomacie Josep Borrell.


Výbuch ve Vrběticích Foto: Policie ČR

Současně ale zopakoval, že evropské státy v kauze Vrbětice plně stojí za Českou republikou.

Postoj Evropské unie je na první pohled překvapivý. Když byl před dvěma lety ve Velké Británii otráven agent Skripal a tamní tajné služby to připsaly rovněž agentům GRU, rozjela se hromadná vyhošťovací akce.

Tehdy za tím ovšem stálo enormní nasazení bývalé premiérky, Theresy May která osobně podporu dojednávala. Díky tomu ruské diplomaty v reakci na případ ze Salisbury vyhostilo více než 20 evropských zemí.

Česká diplomacie takové štěstí neměla. Vládní politici v čele s premiérem situaci narozdíl od Theresy May podcenili a výsledek je, že se solidarita sama nedostavila. A diplomaté všechno sami dojednat nemohou. Premiér Andrej Babiš požádal o projevy podpory pozdě a navíc spojence osobně znejistil svými výroky o útoku na zboží.

„Musíme to brát vždycky tak, že když je napaden jeden členský stát, že to je vlastně napadení všech. Také jsem požádal, aby ještě zvážili vyhoštění alespoň jednoho diplomata,” dožadoval se premiér solidarity ještě minulý týden.

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emanuel Macron ani americký prezident Joe Biden ale dodnes k případu veřejně neřekli ani slovo.

Jak už jsme popsali, důvodem ke zdrženlivosti jsou nekonzistentní a nepředvídatelné kroky české vlády. Redakce Neovlivní.cz to zjistila v diplomatických kruzích EU a NATO.

“To, že český ministerský předseda najednou otočí a začne mluvit o výbuchu s dvěma mrtvými občany jako o útoku na zboží samozřejmě všechny odrazuje od toho, aby se v případu veřejně angažovali. Natož přistoupili k takovému kroku, jako je vyhoštění ruských diplomatů,” popsal vysoce důvěryhodný diplomatický zdroj důvody zdrženlivého postoje evropských politiků. A výslovně zmínil ještě podivnou cestu-necestu vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy.

Zlehčování vrbětického útoku jen dva dny poté, co premiér oznámil vyhoštění 18 ruských diplomatů a rozpoutal tak diplomatickou válku s Ruskem, si povšiml i portál EUObserver. Server, který se specializuje na unijní dění, tehdy zveřejnil text s titulkem “Český lídr bagatelizuje ruský bombový útok”.

Jakou roli v případu Vrbětice vůbec sehrál premiér Andrej Babiš? Odhalení v květnovém časopise Neovlivní.cz. Předplatné ZDE.

Zdroj náhledové foto: Policie ČR

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email