Nečekaný konec měla první těžká etapa 104. ročníku Giro d´Italia. Závěrečných 70 kilometrů v kopcích mělo zabránit spurtu nejrychlejších sprinterů, ale úspěch celodenního úniku se rozhodně nepředpokládal. Přesto se stalo. A opět slavil debutant na závodě Grand Tour. Sedmadvacetiletý Nizozemec Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty - Gobert) zaútočil z čelní skupiny v závěrečných devíti kilometrech a dotáhl svůj pokus až na cílovou pásku. Získal první letošní vítězství pro svůj tým a první vítězství na Grand Tour. 

Silný osmičlenný únik 

Taco van der Hoorn byl prvním uprchlíkem dne, vyprovokoval dlouhý únik, do kterého se přidali Lars van den Berg (Groupama - FDJ), Vincenzo Albanese a Samuele Rivi (EOLO - Kometa), Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Simon Pellaud (Androni Giocattoli - Sidermec) a Samuele Zoccarato (Bardiani - CSF - Faizanè). A později se je vydal stíhat teprve osmnáctiletý Andrij Ponomar (Androni Giocattoli - Sidermec). Mladý Ukrajinec se v deštivém startu etapy dokázal dotáhnout do čelní skupiny, která získala až šestiminutový náskok. 

V druhé polovině 190 kilometrů dlouhé etapy se rozhořel boj o vrchařské body. Dosavadní lídr této soutěže Vincenzo Albanese měl vynikající podporu svého týmového kolegy a ve spurtech na vrcholech stoupání byl velmi rychlý. Vyhrál první dvě vrchařské prémie, čímž si zajistil držení modrého dresu i na další den. Mezitím se na čele hlavního pole seřadili závodníci BORA - hansgrohe a zvýšili tempo. Cílem bylo zbavit se ryzích sprinterů a dařilo se jim to. Ve stoupání Castino nejdříve odpadl Dylan Groenewegen (Jumbo - Visma), brzy odpadli také Tim Merlier (Alpecin - Fenix), David Dekker (Jumbo - Visma) a Caleb Ewan (Lotto Soudal).

V dalším stoupání Manera se neudržel Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos), ale plány týmu BORA - hansgrohe kazily dva problémy. Tím prvním byli Fernando Gaviria (UAE Emirates) a Elia Viviani (Cofidis), kteří se stále drželi. A tím druhým byl stav Petra Sagana, který začal trpět a Bora musela zpomalit.      

Van der Hoorn ušetřil síly do závěru 

V posledních dvaceti kilometrech už na čele zbyli jen Albanese, Van der Berg, Van der Hoorn, Pellaud a Zoccarato. V posledním náročném stoupání dne v Guarene zůstali vpředu už jen Van der Hoorn a Pellaud. Jejich náskok před pelotonem nebyl velký, ale vývoj v hlavním poli jim nahrával. Tým BORA - hansgrohe přestal tlačit na pilu, protože Sagan se necítil nejlépe. Týmy lídrů na celkové pořadí o etapu nestály a tak přišel útok Tonyho Gallopina (AG2R Citroën) a Giulia Cicconeho (Trek - Segafredo). Francouzsko-italská dvojice ale vedoucí dvojici nedostihla. 

10 kilometrů před cílem měli Van der Hoorn a Pellaud náskok 25 sekund před Gallopinem a Cicconem a 37 sekund před pelotonem. 9 kilometrů před cílem se Van der Hoorn zbavil unaveného Pellauda a pokračoval sám. Už neměl na co čekat, musel použít všechny zbylé síly. A měl štěstí, protože Gallopin a Ciccone se nepřibližovali, naopak byli pohlceni, a v pelotonu vládl chaos, dokud se práce nechopili jezdci UAE Emirates. 

Vysoký Nizozemec najel do posledního kilometru s náskokem 18 sekund a na začátku cílové rovinky už mohl začít slavit nečekané vítězství. Ve zredukovaném pelotonu byl nejrychlejší Davide Cimolai (ISN), třetí skončil Sagan a čtvrtý Elia Viviani (Cofidis). Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert) dokončil v hlavním poli se ztrátou 4 sekund za svých týmovým kolegou a hned se s ním mohl radovat z velmi důležitého týmového vítězství. 

„Nemůžu tomu uvěřit. Chtěl jsem být v úniku, protože chci závodit agresivně po celé Giro. Ale vím, že je těžké dostat se do cíle s vedoucí skupinou. Ale zkusit musím každou příležitost, bez ohledu na to, jak malá je. Vlastně jsem tomu nevěřil, když náš náskok byl 25 kilometrů před cílem jen jedna minuta. Simon Pellaud jel v tom posledním stoupání velmi rychle. Byl jsem tam na hranici svých možností. Ale ve sjezdu jsem těžil ze své větší váhy, byl jsem více aerodynamický a Simon byl unavený, takže jsem se ho tam zbavil. V tu chvíli jsem uslyšel, že mám 40 sekund a jel jsem na plný plyn. Ale nemůžu tomu uvěřit. Když jsem vjel do posledního kilometru, podíval jsem se za sebe a pomyslel jsem si: ‚Já to sakra zvládnu!' Ty poslední metry byly opravdu neuvěřitelné,“ říká dojatý vítěz 3. etapy.

V celkovém pořadí udržel růžový dres Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) a vede také v soutěži o bílý trikot. Místo něj ho poveze Tobias Foss (Jumbo - Visma). Tim Merlier je stále lídrem bodovací soutěže a Vincenzo Albanese si polepšil ve vrchařské soutěži.