Týden přinese výkyvy teplot. Pondělí bylo tropické, ve čtvrtek se výrazně ochladí

Pondělí je prvním tropickým dnem, teploty na třech místech v Česku překonaly 30 stupňů Celsia a na třetině meteorologických stanic padly teplotní rekordy. Po nynějších vysokých teplotách se ale podle meteorologů v polovině května prudce ochladí až pod 15 stupňů. Další týdny pak zase přinesou oteplení.

Pondělí bylo prvním tropickým dnem – teploty na třech místech v Česku překonaly 30 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo podobně jako v neděli v Plzni a okolí. Koupat se tak dalo v západních, ale i jižních nebo středních Čechách. Zdaleka ne všude je to ale možné.

Počasí bude horké i v úterý, někde dokonce ještě o pár stupnů teplejší než v pondělí. I v úterý se tak mohou teploty podle ČHMÚ dostat až na třicítku a ve středu na 26 stupňů. 

Ve čtvrtek teploty znatelně spadnou

Už ve čtvrtek ale spadnou teploty přes den místy až na deset stupňů. V pátek se budou nejvyšší denní teploty zřejmě pohybovat jen mezi dvanácti a šestnácti stupni, v sobotu mezi třinácti a sedmnácti stupni a až na přelomu tohoto a příštího týdne by mohly vystoupat ke dvacítce.

Podle odhadu průměrných teplot za týden bude podle meteorologů nejchladněji příští týden. „Relativně nejchladnější vychází týden od 17. do 23. května s průměrem nejnižších nočních teplot kolem sedmi stupňů Celsia a průměrem nejvyšších denních teplot kolem osmnácti stupňů Celsia,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. „První červnový týden by měl být opět teplejší,“ doplnili.