Majetkové (ne)přiznání Petra Arenbergera. Je problém, že zapomněl na reality za 100 milionů, říká politolog

Bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 10. 5. 2021

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62) ve svém posledním majetkovém přiznání údajně nevykázal většinu z více než 10 vlastněných budov a množství polností, informoval o tom web Seznam Zprávy. Preference ANO podle posledních průzkumů značně klesají a je otázkou, nakolik se na nich mohou podepsat majetkové skandály. "Pokud zatajil nějaký majetek v přiznání, tak je to z politického hlediska zásadní problém," uvedl pro ŽivotvČesku.cz politolog Josef Mlejnek.

Podle webu Seznam Zprávy se některé nemovitosti Petra Arenbergera nacházejí ve vesnici Korycany na Mělnicku. Konkrétně zde má ministr zdravotnictví vlastnit řadu budov a desítky hektarů polí, většinu má pronajímat. V posledním majetkovém přiznání ale dle informací serveru přiznal jen malou část z nich.

V minulém týdnu tentýž server upozornil na to, že Petr Arenberger nepřiznal desítky milionů korun ze studií nových léků na své soukromé klinice. Podle něj zisk padl na pokrytí nákladů, které si studie vyžádaly.

V majetkovém přiznání z října roku 2019 měl Arenberger uvést jen 5 nemovitostí, ministr má za to, že k pochybení mohlo dojít v řadách právníků, kteří dokument vypracovali. "Mně to dělalo právní oddělení naší nemocnice a mám dojem, že oni to ještě dělají službou, tak to samozřejmě můžu nechat zkontrolovat. Ale asi není důvod neuvést něco, co není v katastru nemovitostí," uvedl ministr zdravotnictví pro TV Seznam.

Je otázkou, zda údajné nevykázané miliony a také nepřiznaný majetek mohou mít vliv na volební preference strany ANO, které podle posledních průzkumů klesají. Petra Arenbergera ministrem zdravotnictví jmenoval Andrej Babiš, jemu a jeho straně se mohou tyto skutečnosti ve výsledku vymstít.

"Samozřejmě pokud politik má nějaký takový problém, tak mu to nepřispívá. Nepřispívá to ani tomu, kdo ho jmenoval, vrhá to pak špatné světlo. Také záleží na skutečnosti, jak dlouho a nakolik se to bude ventilovat v médiích," uvedl pro ŽivotvČesku.cz politolog Josef Mlejnek.

Ministr zdravotnictví neměl přiznat ani žádný příjem z pronájmu realit nad 100 tisíc korun ročně, tuto hranici udává zákon. Prý zisk v majetkovém přiznání neuvedl proto, že tuto hranici nepřesahuje. "Parametry té kauzy neodhadnu, samozřejmě, že pokud zatajil nějaký majetek v přiznání, tak je to z politického hlediska zásadní problém," doplnil odborník na politiku Josef Mlejnek pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.