Cesta prvního vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy byla předmětem jednání na schůzce 15. dubna, potvrzuje ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. (Foto: Youtube)

Jak uvedla místopředsedkyně sněmovní komise pro kontrolu činnosti VZ Jana Černochová, Beroun odmítl potvrdit, že by se na schůzce řešil možný politický obchod s Ruskem.

„Přivezu milion Sputniků a mám to tam všechno domluvený.“ Seznam Zprávy přinášejí svědectví člena ČSSD

Tvrzení autorů serveru Seznam Zprávy o tom, že první vicepremiér Jan Hamáček měl dne 15. dubna na schůzi v kanceláři ministerstva vnitra projednávat možnost dohody s Ruskem ohledně kauzy Vrbětice, nebyla potvrzena jedním z jejích účastníků, ředitelem Vojenského zpravodajství Janem Berounem.

Dnes to uvedla místopředsedkyně komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství Jana Černochová.

Zítra zveřejníme další svědectví se zvukovým záznamem, uvedl Kroupa

„Pan ředitel Beroun potvrdil, že probíhala debata na téma cesty pana Hamáčka do Moskvy, ale rozhodně nepotvrdil, že by byla tato cesta do Moskvy předmětem výměnného, směnného obchodu za kauzu Vrbětice,“ poznamenala Černochová na dnešní tiskové konferenci, která se konala po zasedání komise.

Dále dotyčná prohlásila, že byla na zmíněné schůzce projednávána otázka možného nákupu ruské vakcíny Sputnik V, nešlo však o žádnou souvislost či propojení s informacemi týkajícími se výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Podám trestní oznámení na autory reportáže Seznam zprávy, uvedl Jan Hamáček

Předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti VZ Vít Rakušan podotkl, že Jan Beroun byl rozhodně proti této cestě, o čemž Hamáčka přímo informoval.

Důvodem byl současný kontext česko-ruských vztahů a budoucí dopad zveřejnění informace o incidentu ve Vrběticích.