Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ruské formy násilí

Okřídlené heslo „všechny formy vlády jsou založeny na násilí“ slavné anarchistické spisovatelky Emmy Goldmanové (1869–1940) na stickeru z pražské Letné. foto: István Léko

Věta „všechny formy vlády jsou založeny na násilí“ anarchistické spisovatelky Emmy Goldmanové (1869–1940) se objevila v pražské ulici Milady Horákové, kterou bolševici nechali popravit. Navíc, když se desítky Rusů vydávají kvůli svému státnímu násilí spáchanému v Česku zpět domů. Skoro ve stopách Goldmanové narozené v ruském impériu.
  19:05

Vyhoštěním k anarchii?

Některé slogany nezestárnou ani po sto letech, a dokonce dostanou nový náboj. Stejně jako okřídlené heslo „všechny formy vlády jsou založeny na násilí“ slavné anarchistické spisovatelky Emmy Goldmanové (1869–1940) na stickeru z pražské Letné. Tato žena vstoupila do dějin také svým vyhoštěním ze Spojených států amerických do rodného Ruska. A to právě včas (1919), aby tam stihla poznat a znechutit si čerstvě ustavenou sovětskou moc.

Její slavná věta se přitom objevila v pražské ulici Milady Horákové, kterou bolševici nechali popravit. Navíc ve chvíli, kdy se desítky Rusů vydávají kvůli svému státnímu násilí spáchanému v Česku zpět domů. Můžeme říct skoro ve stopách Goldmanové, narozené v ruském impériu. Že by nám tady ale bez nich hrozila nějaká anarchie, to se rozhodně bát nemusíme.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.