Skateboardista má nové ruce! Slavná socha je opravena

foto archiv projektu / Vyšehradskej jezdec
foto archiv projektu / Vyšehradskej jezdec
Možná jste o ní slyšeli.
Slavná socha z parku Folimanka, která zpodobňuje skejťáka, před pár lety zmizela. Jaký byl její osud a díky čemu se s ní brzy znovu shledáme? To nám pověděl člověk, který se zasadil o její opravu, který vystupuje pod přezdívkou Vyšehradskej jezdec:
Socha Skateboardisty od Jaroslava Hladkého vznikla v roce 1982 pro pražský park Folimanka. S velkou pravděpodobností se jedná o první sochu se skateboardingovou tématikou na světě. Okolo roku 2006 ji ale poškodil neznámý vandal, který jí uříznul obě ruce. Následně byla socha z parku odinstalovaná a umístěna do depozitáře.
„Předloni jsem v rámci svých aktivit pod hlavičkou Vyšehradský jezdec inicioval opravu sochy. Podařilo se mi do projektu zapojit Českou asociaci skateboardingu a přesvědčit Prahu 2 coby majitele sochy, že jde o správnou věc. Loni v srpnu jsme založili transparentní účet, kam mohli drobní dárci přispět na opravu sochy. Cílová částka byla 250 tisíc korun. Během půl roku jsme všechny peníze sehnali, za což patří dík 221 přispěvatelům,“ uvádí autor projektu.

Zakopaná sádra pod zemí nepřežila

„Původně jsme chtěli soše vyrobit nové ruce podle originálního sádrového modelu, který autor sochy zakopal před lety u sebe na zahradě. Bohužel při archeologickém výkopu jsme zjistili, že sádra pod zemí podlehla zubu času. Proto jsme na základě doporučení Jaroslava Hladkého oslovili mladého sochaře Jiřího Kašpara, který nové ruce zrekonstruoval podle archivních fotografií.
Letos v březnu byl hotový hliněný model, který v následujících týdnech a měsících posloužil k odlití rukou do bronzu. Minulý týden jsme tak mohli torzo sochy po patnácti letech doplnit do původního stavu.
Na Folimanku se socha vrátí příští rok.
Nyní ještě probíhá cizelování a patinování sochy. V nejbližší době by se pak měla vrátit z Podkrkonoší do Prahy, kde ji chceme představit veřejnosti.“
„Na Folimanku se socha vrátí příští rok, až bude hotová rekonstrukce východní části parku pod Nuselským mostem. Neradi bychom Skateboardistu vraceli na původní místo, které je ukryté mimo pozornost kolemjdoucích. Chceme tak předejít tomu, aby sochu opět někdo poškodil.
Do návratu sochy na Folimanku ji budeme prezentovat jiným způsobem. V jednání je například spolupráce s Českým olympijským výborem po dobu konání olympiády v Tokiu. Socha by se tak mohla představit na olympijském festivalu ve větších českých městech. To však zatím není potvrzeno.“
Tolik  Vyšehradskej jezdec.  Dva zevrubné články o projektu zveřejnil také na svém webu Vysehradskej.cz: https://vysehradskej.cz/skateboardista/ a https://vysehradskej.cz/prvni-skateboardingova-socha-sveta/ .
Situaci sledujeme.

Comments

comments

Vyhledat